Novogodišnja putovanja - Portugal

Portugal - Nova godina 2022 - Novogodišnja putovanja Portugal
Nova godina u Portugaliji predstavlja jedan od najznačajnijih praznika. Portugalci su veoma veseo narod i puni entuzijazma i dobrog raspoloženja, proslavljaju ulazak u Novu godinu.

Ako se odlučite za novogodišnje putovanje u Portugaliju, imaćete priliku da vidite koje neobične običaje upražnjava ovaj narod. Kada ponoć otkuca Portugalci tradicionalno jedu 12 zrna suvog grožđa, koje su znak da će im Nova godina biti srećna. Isto tako, za novogodišnju noć obavezno oblače plavo donje rublje, verujući da će im ono doneti sreću.
Glavne proslave Nove godine u Portugaliji odigravaju se na velikim gradskim trgovima. Na primer u Lisabonu, velika gradska žurka se odigrava na trgu „Praça do Comércio”, gde prisutni mogu da uživaju u šou programu poznatih portugalskih bendova, ali i velikom vatrometu koji nastupa u ponoć.

Sličan doček vam nudi i veliki portugalski grad Porto. Drugi po veličini u zemlji, ovaj prelep grad predstavlja jednu od omiljenih novogodišnjih destinacija kako turista iz unutrašnjosti, tako i stranaca. Uz neko portugalsko vino ili šampanjac , pop i rok koncerte ispred Skupštine, Porto sve prisutne iz godine u godinu uveseljava grandioznim vatrometom u ponoć. Ovo je jedan od najvećih vatrometa u svetu, a najveći, koji je kao takav ušao u Ginisovu knjigu rekorda, odigrava se u mestu Madeira, gde se sinhronizovano sa više lokacija ispaljuje vatromet i čini da ceo grad izgleda božanstveno.
Ako ne preferirate proslave na otvorenom, što zbog buke od vatrometa, a što zbog gužve, onda vam preporučujemo da rezervišete mesta u nekom od popularnih portugalskih restorana, gde ćete uz bogatu trpezu i nacionalnu muziku, moći da uživate u prijatnom ambijentu.