Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Veneciji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Nova godina u Veneciji, gradu ljubavi i romantike, može da bude odlična prilika da se zaljubite, možda u nekog zgodnog Italijana ili Italijanku, a ako ste u stabilnoj vezi, možete vaše zaljubljivanje da usmerite na ovaj prelep grad!
Venecija predstavlja jedno od najslikanijih i najfotografisanijih mesta u svetu, ali tek kada posetite ovaj grad možete da kažete da ste ga videli. Atmosfera koja vlada u Veneciji je jedinstvena, posebno zbog toga što je ovo grad koji leži na moru i nema standardnu infrastrukturu.
Ukoliko planirate da vaše novogodišnje putovanje bude u Veneciju, savetujemo vam da za prvu posetu ovom gradu izdvojite nekoliko dana. Venecija je grad koji ima mnogo toga čime može da se pohvali, i da turiste zadivi. Novu godinu u Veneciji iskoristite da prošetete šarmantim venecijanskim ulicama i sokacima, ali i da svratite u neki od poznatih restorana na obali mora.
Kada je proslava Nove godine u Veneciji u pitanju, glavno okupljanje u gradu je na Trgu Svetog Marka. Slavlje počinje već posle podne i traje do jutra. Uz odličnu muziku, uz koju možete da đuskate, predlažemo vam da ponesete neko od omiljenih pića, kako ne biste morali da tragate za radnjom gde biste ga kupili. Nešto pre ponoći, nastupa odbrojavanje, a tačno u 12 sati, začuće se zvona bazilike Svetog Marka. Tada nastupa jedinstven događaj u celom svetu – kolektivni poljubac. Ako ste za novogodišnje putovanje u Veneciju poveli voljenu osobu, imate sreće, jer ovaj čarobni trenutak moći ćete da podelite sa njom. Međutim, ukoliko ste sami, predlažemo vam da se stacionirate u blizini osobe koja vam je simpatična, jer kada nastupi “kolektivni poljubac” možete da postanete “plen” nekome pored sebe. Hm, možda je i zbog ovoga, Venecija omiljni grad za romantike.
I da ne zaboravimo, malo nakon ponoći, nastupa veliki vatromet koji se preslikava na površini Jadranskog mora i prisutnima obezbeđuje jedinstven i nezaboravan doživljaj.
Ako želite Novu godinu da proslavite u nekom malo mirnijem ambijentu, predlažemo vam da veče provedete u Punta della Dogani. Ovo je prelep umetnički muzej, sa kojeg se pruža divan panoramski pogled na more. Punta della Dogana je mesto koje povezuje Grand kanal i kanal Giudecca.
Novogodišnje putovanje u Veneciju, može da bude upotpunjeno ukliko se odlučite da posetite neki od Novogodišnjih koncerata u Venecijanskom pozorištu. Muzičke predstave se održavaju svake noći, počevši od 29. decembra, i ovaj događaj je svakako vredan pažnje.
A za avanturiste, koji žele Novu godinu u Veneciji da dožive na malo drugačiji način, predlažemo da posete Blue Moon Beach festival koji se održava na Lidu. Na ovoj lokaciji se odžavaju veliki koncerti, a prisutni, pored plaže i morske atmosfere, mogu da uživaju u velikom vatrometu koji obasjava ceo grad.
Za ljubitelje proslava u zatvorenim ambijentima, Venecija nudi odličan program. Veliki broj restorana, smeštenih uz samu obalu mora, može da bude odlična prilika za nove ljubavne zavete, a što da ne, i bračne. Nova godina svakako treba da bude jedan početak nečeg novog, tako da, proslava u ovako romantičnom i prelepom ambijentu, može da bude prilika da započnete jednu novu, možda još lepšu, etapu u svom životu.
O Veneciji
Venecija je grad u Italiji, koji zbog svoje specifične infrastrukture, predstavlja jedinstven primer u svetu. To je grupa od 117 ostrva, koja su međusobno povezana mostićima, a ispod mostova su brojni plovni kanali.
Stanovništvo Venecije, većinom živi na kopnu, u delu grada koji se zove Mestre (oko 176 000), dok u starom delu grada živi oko 62 000 ljudi (mahom su to studenti i imigranti).
Istraživanja su pokazala da Venecija godišnje tone oko 1 do 2 milimetra, a visoke vode, poplave neke delove grada nekoliko puta godišnje. Čamci su glavno prevozno sredstvo u Veneciji, tako da poplave ne predstavljaju ključan problem stanovnika ovog podneblja.
Venecija je poznata po bogatom kulturnom životu, tako da se u gradu nalazi mnoštvo pozorišta i galerija, kao i raznih kulturno – istorijskih znamenitosti. Velika je ponuda suvenira i maski, koje su najpopularnije tokom karnevala u Veneciji, a on se održava u zimskom periodu (januar ili februar) i traje osam dana.
Ovaj prelep grad večita je inspiracija kako slikarima, tako i piscima i drugim umetnicima, a danas predstavlja mesto u kojem se dnevno napravi oko milion fotografija.
Opšti podaci:
Položaj: Venecija je jedan od najznačajnijih gradova u Italiji. Nalazi se na severu zemlje, i glavni je grad okruga Veneto. Venecija je podeljena na 6 gradskih okruga.
Klima: Klima u Veneciji je pretežno sredozemna sa primetnim uticajem kontinentalne koja dolazi sa severa zemlje. Zime su nešto oštrije, a leta blaža nego na jugu zemlje. Venecija je mesto gde se sudaraju ova dva tipa kimatskih zona, tako da se kao posledica javlja jak vetar (bura).
Jezik: U Veneciji je zvanični jezik italijanski, dok se u pojedinim delovima može čuti i stariji venecijanski dijalekat.
Religija: Stanovništvo Venecije je mahom katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: Kada je hrana u pitanju u Veneciji se prave neka od najluksuznijih jela posebno kada su morski plodovi u pitanju. Neretko ćete na trpezi videti: jastoge, krabe, gambore, školjke, sipe... Morska hrana je gotovo neizbežna, a sprema se na različite načine, od pečenja, prženja do kuvanja, ali je čest gost i na picama i u špagetima. Takođe, poznati su recepti morskih plodova na pirinču i stanovnici Venecije ih rado jedu. Kada su napici u pitanju, vino je jedno od najomiljenijih pića u Veneciji, a posebno dobro se uklapa uz morske specijalitete.
Turističke atrakcije
Bazilika Sv. Marka predstavlja najveću crkvu u Veneciji i nalazi se na istoimenom trgu. Crkva je prvobitno građena u devetom veku, a današnji izgled duguje radovima iz jedanaestog veka. U crkvi se nalaze mošti apostola Marka, tako što su ih mletački trgovci doneli iz Aleksandrije. U crkvi se nalazi mnoštvo dragocenosti, a jedna od njih je i ikona Madone Nikopejske.

Duždeva palata se nalazi odmah u nastavku crkve Svetog Marka. Kako joj ime kaže, u njoj su nekad stanovali duždevi, a danas je političko središte grada. Zgrada je pretrpela požar u desetom veku, a današnji izgled duguje radovima iz 14. veka. Neobična arhitektura zgrade je odraz mešavine gotike i arapske arhitekture.

Zvonik na Trgu Svetog Marka, predstavlja najvišu građevinu u Veneciji, i visok je oko 100 metara. Sa ovog vidikovca moguće je videti ceo grad kao na dlanu, a upravo ova atrakcija predstavlja najveći izazov za turiste.

Most Uzdaha izgrađen je u prvoj polovini 17. veka i nalazi se između Duždeve palate i novih zatvorskih ćelija. S obzirom na lokaciju, veruje se da ime duguje uzdasima zatvorenika koji su kroz male prozore gledali u slobodu koja im je bila nedostižna. Veruje se da će ljubav parova koji se poljube ispod ovog mosta, biti večna.

Crkva Santa Maria della Salute je smeštena tačno preko puta Trga Svetog Marka, to jest, na ulazu u Veliki kanal. Ova prelepa građevina bila je inspiracija mnogim umetnicima, pa i našem Lazi Kostiću. Gradnja bazilike je započeta u sedamnaestom veku. Mnogu poznati umetnici učinili su da izgled ove crkve bude fascinantan, a najpoznatiji od njih su Tintoreto i Ticijan.

Crkva Uspenija Presvete Bogorodice je druga od crkava najpoznatijih u Veneciji i u njoj se nalazi najznačajnija ikona “Uspenja” i to na centralnom mestu u crkvi. Ikonu je naslikao čuveni Ticijan, i upravo je u ovoj crkvi i sahranjen.