Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Turskoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Turska je moderna evro-azijska zemlja, koja već godinama unazad predstavlja jednu od popularnijih destinacija za novogodišnje putovanje. Nova godina u Turskoj, onakva kakva je rasprostranjena u celom hrišćanskom svetu, ustanovljena je tek 1926. godine, kada je Turska prešla na Gregorijanski kalendar.
Glavni simboli za Novu godinu u Turskoj su okićena novogodišnja jelka, ali i deda Mraz, doduše, turska verzija Deda Mraza, koji se zove „Noel Baba“. Samim tim, darivanje poklona pred Novu godinu, postao je skoro neizostavan detalj proslave. Kada je novogodišnja trpeza u pitanju, važno je da je ona bogata, tako da se za novogodišnju večeru obično služi punjena ćurka, ali i mnogi drugi turski specijaliteti od kojih su najpoznatije poslastice poput baklave i kadaifa.
Ukoliko se odlučite za novogodišnje putovanje u Tursku, predlažemo vam da obavezno posetite neki od turskih bazara, na kojima možete da pronađete autentičnu garderobu, raznorazne ukrase, ali i tradicionalne turske poslastice. Turski slatkiši su veoma jaki, i bazirani su uglavnom na šećeru i orasima, tako da ne bi trebalo da preterujete, ukoliko ne želite da se sa novogodišnjeg putovanja vratite sa par kilograma viška. Tezge na bazarima su šarene, što je posledica raznih začina koje možete da nađete jedino u ovom delu sveta, i to sve na jednom mestu. Čajevi, kao tursko nacionalno piće, takođe mogu da vam privuku pažnju, a tokom novogodišnjih praznika mogu da budu idealan način da se zagrejete.
31. decembar predstavlja dan kada je sve na nogama, i kada se svi spremaju kako bi što lepše izgledali za doček Nove godine. Bilo da ste se odlučili za Novu godinu u nekom od restorana ili klubova i kafana, Turci će se potruditi da budete zadovoljni. Ova vesela nacija, uvek je spremna da bogato posluži svoje goste, ma iz kog dela sveta da su došli. Tradicionalno u ponoć, u većini turskih gradova nastupa vatromet koji obasjava dobar deo grada.
Ukoliko odlučite da Novu godinu čekate u Istanbulu, kao najvećem i najzanimljivijem turskom gradu, čeka vas mnoštvo iznenađenja. Veliki vatromet koji predstavlja krunu dočeka Nove godine obasjava nebo iznad Bosforskog mosta i čini da grad izgleda bajkovito. Ako želite da na luksuzan način dočekate Novu godinu, predlažemo vam krstarenje Bosforom, gde uz bogatu trpezu i veliki izbor pića, možete da uživate u šou programu u kojem nastupaju trbušne plesačice.
Ako je vaš izbor Ankara, predlažemo vam da unapred pogledate ponude, kako biste pronašli povoljne avionske karte za tursku prestonicu. Ponuda za doček Nove godine u restoranima i klubovima je bogata, s tim što vam savetujemo da unapred izvršite rezervaciju, kako ne biste doživeli neprijatno iznenađenje.
A ako ste ljubitelj toplije klime i mora, novogodišnje putovanje iz snova bi moglo da bude u nekom od turskih gradova na sredozemnoj obali. Uz bogat hotelski program, moći ćete da se opustite u bazenima i velnesu, a jedna od romantičnijih varijanti je šetnja uz obalu sa čašom šampanjca i voljenom osobom.
Kada ste već u Turskoj, predlažemo vam da obiđete neke od kulturno – istorijskih znamenitosti grada u kojem se nalazite i na taj način naučite nešto novo o istoriji ovog naroda.
O Turskoj
Turska je velika država koja se prostire na dva konitinenta. Većim svojim delom nalazi se u Aziji, a manjim u Evropi. Tuska je zemlja raznolikog reljefa, koji se sastoji od masivnih i prostranih planinskih venaca, pa sve do plodnih dolina. Jedna od najznačajnijih karakteristika Turske je što je ona primorska zemlja i izlazi na dva mora: Sredozemno i Crno. Srdozemna obala Turske, već godinama predstavlja jednu od najinteresantnijih turističkih destinacija u letnjem periodu.
Pored svojih prirodnih lepota, Turska je zemlja sa bogatom prošlošću. Veliki i značajni ratovi su se vodili na pojedinim delovima njene teritorije, tako da se i danas mogu videti određeni arheološki lokaliteti bitni za istoriju ovog podneblja. Najveći gradovi u Turskoj su Ankara, kao glavni grad, i Istanbul kao najznačajnija turistička zona.
Opšti podaci:
Položaj: Turska je po državnom uređenju republika i predstavlja veoma značajnu evroazijsku zemlju. Smeštena je najvećim svojim delom na Maloazijskom poluostrvu, a manjim delovima se prostire Istočnom Trakijom i Jugoistočnom Evropom. Graniči se sa osam zemalja: na seveozapadu sa Bugarskom, sa Grčkom na zapadu, Gruzijom, Jermenijom i Azerbejdžanom na severoistoku, na istoku sa Iranom, a na jugoistoku sa Sirijom i Irakom. Podeljena je na 81 provinciju, a one su podeljene na 923 distrikta.
Klima: Velika terotorija koju zauzima Turska, garant je i raznovrsne klime. Većim svojim delom Turska pripada umerenom pojasu. Dok je klima na jugu zemlje sredozemna, sa vrelim letima, i blagim zimama, klima na severu, gde izlazi na Crno more, je okeanska.
Jezik: Znanični jezik u Turskoj je turski, iako se govori i drugim jezicima.
Religija: Dominantna religija u Turskoj je islam.
Hrana i piće: Tursko kulinarstvo vekovima je oblikovano i menjalo se pod različitim uticajima, a najviše pod: arapskim, centralnoazijskim i mediteranskim. Glavno meso koje Turci spremaju je govedina, jer je svinjetina zabranjena iz religijskih razloga. Kada je povrće u pitanju, Turci vole da spremaju jela od: patlidžana, paradajza, krastavaca, pasulja, sočiva i luka. Veliki su sladokusci, tako da im kolači počivaju uglavnom na šećeru i raznim orašastim plodovima. Što se tiče pića, tusko nacionalno piće je čaj, a pored toga vrlo rado vole da piju i Ajran, to je napitak na bazi jogurta i prilično je slan.
Turističke atrakcije

Goremski muzej na otvorenom predstavlja jednu od značajnijih lokacija u Kapadokiji i na spisku je Svetske baštine. Muzej se sastoji od mnoštva kamenih crkava, kapela i manastira, i prava je atrakcija za turiste iz celog sveta.

Fetijski muzej predstavlja jedan od značajnijih muzeja u tom delu Turske (Fetiji). Poseduje dve izložbene dvorane: arheološku i etnografsku. U arheološkoj dvorani su izloženi keramički radovi i skulpture, dok su u etnografskoj ručni radovi i srebrni nakit. Raznorazni eksponati koji se mogu videti u ovom muzeju, prikupljani su iz raznih perioda ljudske istorije, od bronzanog, preko rimskog, do vizantijskog perioda.

Plava džamija je jedan od najznačajnijih turskih džamija i nalazi se u Istanbulu. Sultan Ahmet I je počeo sa gradnjom ove džamije, kako bi napravio dostojnog konkurenta Aja Sofiji, pored koje je i izgrađena džamija. Predstavlja omiljeno mesto za posetu, posebno turistima islamske veroispovesti.

Crkva svetog Stefana Bugarskog u Istanbulu, je najneobičnija crkva u Istanbulu i pripada Bugarskoj eparhiji. Rađena je u neogotičkom stilu i to od gvožđa. Period njene gradnje vezuje se za kraj 19. veka.

Aja Sofija, po mnogima predstavlja simbol Istanbula, i svakako najmonumentalniju i najimpresivniju građevinu u tom delu sveta. Aja Sofija je prvobitno bila sagrađena u službi hrišćanskog hrama, pa je preinačena u džamiju. Danas je jedan od najpoznatijih muzeja u Turskoj.