Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Srbiji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Približava se najluđa noć, trenutak da donesete odluku s kim ćete je, kako i gde proslaviti. Ako se odlučite za novogodišnje putovanje na neku od lokacija u Srbiji, nudi vam se dosta mogućnosti, od pristupačnih do nešto skupljih, i to u Novom Sadu, Nišu, Beogradu, na planinama, rekama ili u banjama.
Ako ste u Beogradu, ili planirate da u njega doputujete za 31. decembar, znajte da se u glavnom gradu Srbije nalazi mnogo klubova, restorana i kafića koji će se utrkivati sa ponudama za Novu godinu. Odlična atmosfera i strani jezici turista iz Slovenije i okolnih zemalja mešaće se sa dobrom muzikom na splavovima na Dunavu i Savi, sve do ranih jutarnjih časova. Nova godina u Beogradu će biti dočekana najmasovnije na Trgu republike. Na ovom mestu biće organizovan koncert poznatih muzičkih imena (proteklih godina su to bili Ceca, Brena, SARS...), dok će iznad Narodne skupštine biti puštan vatromet. Na više mesta biće organizovan novogodišnji vašar. Na primer, nekoliko dana uoči Nove godine na Beogradskom sajmu održava se Novogodišnji sajam, sa ringišpilima, kućom straha, strelištima, tezgama koje prodaju ukrase, igračke i poklone, dok će u centru grada, od 1. januara, početi manifestacija poznata kao „Ulica otvorenog srca”.

Novogodišnje putovanje u srce Vojvodine, dovodi vas u Novi sad. Nova godina u Novom Sadu, na Trgu Slobode, biće uveličana nastupima domaćih muzičkih zvezda, dok će hoteli biti puni. U hali Spensa biće održan koncert strane muzike, kao i prethodnih godina, dok će ljubitelji boemskih dočeka i gurmani da se odluče da Novu godinu proslave na reci. Ponuda restorana i splavova je zaista raznovrsna, sa roštiljem, pečenjem, ribljim specijalitetima. I neograničenom količinom pića.

Na glavnom gradskom trgu u Subotici biće organizovan vatromet i živa muzika, dok će se Nova godina najvećim delom proslavljati po restoranima, klubovima i kafićima.
Sve popularnija opcija za novogodišnje putovanje u Srbiji su planine. Na ovaj način dobija se kombinacija izleta, planinarenja, skijanja i proslave Nove godine. Skijaška infrastruktura na planinama je sve razvijenija, a hoteli luksuzniji i opremljeniji. Ranija ponuda, koja je obuhvatala bilijar, stoni tenis, kuglane i teretane, obogaćena je bazenima sa toplom vodom, đakuzijima, spa-centrima, igraonicama (kompjuterskim i za malu decu, sa animatorima), skvoš i teniskim terenima, „paint-ball” terenima... Ako vam klimatski uslovi to dozvoljavaju, preko dana možete pokušati da osvojite neki vrh, posetite zaleđeno jezero ili bacite pogled sa vidikovca. Nova godina se slavi gala večerom 31. decembra, uz gotovo obaveznu reprizu 1. januara uveče!
Nova godina na Tari je, takođe, veoma popularna. Tara važi za planinsku lepoticu na kojoj se nalaze jezero Perućac, dečije odmorište Mitrovac, jezero Zaovine, neki od najpoznatijih vidikovaca ovog dela Evrope sa kog se vidi duboko u teritoriju BiH, šume u kojima još uvek ima medveda, ali i rodno mesto najčuvenijih srpskih proroka – Tarabića. Nedaleko od Tare je i Šargan, sa svojom čuvenom uskotračnom železnicom („Šarganska osmica”), na čijim su stanicama snimani delovi serije Montevideo i neki od Kusturičinih filmova, ali i Andrić-grad i Višegrad sa svojim čuvenim mostom na Drini.
Novogodišnje putovanje na Zlatibor upoznaće vas sa turističkom regijom Srbije koja se najbrže razvija. Nova godina na Zlatiboru se proslavlja na Kraljevom trgu, nastupima poznatih muzičkih imena kojih se ne bi postideli ni Beograd ili Novi Sad. Brojne staze za šetnju i prodavci koji prodaju autentične prirodne proizvode, drvene suvenire i igračke, učiniće da vam svaka šetnja, po gradskom centru ili na obližnji planinski vrh, do spomenika, bude pravi užitak.
Ne zaboravite da se Nova godina u Srbiji ne slavi jednom, nego najčešće četiri puta! Stranci zato rado dolaze na naše planine i u glavni grad, jer znaju da će tokom svog boravka imati priliku da Novu godinu dožive 31. decembra, sa reprizom 01. januara, ali i 13. januara, uz koncerte i trubače, sa reprizom Srpske Nove godine 14. januara!
Opšti podaci:
Položaj: Srbija je po državnom uređenju republika, koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi, bez izlaza na more. Severni sused joj je Mađarska, zapadni Hrvatska i BiH, dok se na jugozapadu graniči sa Crnom Gorom. Na jugu se nalaze Albanija i Makedonija, a na istoku Rumunija i Bugarska. Srbija ima dve autonomne pokrajine, Vojvodinu i Kosovo i Metohiju. Kroz Srbiju protiče jedna od najdužih evropskih plovidbenih reka, koja ujedno protiče kroz najviše prestonica Evrope – Dunav.
Klima: Klima Srbija je umereno-kontinentalna. Zimske temperature se kreću oko nule, dok leti često pređu i preko 30°C, dok na planinama vlada planinska klima sa blagim, kišnim letima, i zimama sa puno snega.
Jezik: Službeni jezik Srbije je srpski, a pismo ćirilica. Na severu se može čuti Mađarski, dok je na Kosovu dominantan albanski. U Srbiji ima mnogo nacionalnih manjina, poput Roma, Cincara, Rusina, Slovaka, koji svi govore svojim jezikom i dijalektom.
Religija: Većinska religija je pravoslavna, dok se u predelima gde ima mađarskog stanovništva, Hrvata, Slovaka i dr, ispoveda i katolicizam. Muslimansko stanovništvo je većinsko na Kosovu i Metohiji i u Sandžaku, što dokazuje da je u slučaju Srbije reč o multinacionalnoj i multikonfesionalnoj državi.
Hrana i piće: Tradicionalna srpska kuhinja korene vuče iz srednjeg veka, sa bogatim uticajem turske, mađarske i austro-ugarske kuhinje. Poznati specijaliteti obuhvataju kajmak, ajvar, pečenu papriku, proju, kačamak, gibanicu, ćevapčiće, sarmu, musaku, brojne pite, prženice, uštipke...

Turističke atrakcije:
Kulturno-istorijske znamenitosti mogu se u Srbiji pronaći na svakom koraku, počev od Beograda, doline Dunava, istočne Srbije, na teritoriji AP Kosovo i Metohija... Lovcima na arheološka nalazišta možemo preporučiti Lepenski vir, Viminacijum, Feliks Romulijanu, Medijanu. Arheološko nalazište Romulijana u Gamzigradu nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

Ljubitelji tvrđava moći će da vide bar po jednu tvrđavu u gotovo svakom gradu – Kalemegdan, Petrovaradin, Smederevsku tvrđavu, Golubac, Nišku tvrđavu, dok postoje i brojni lokaliteti sa prirodnim atrakcijama poput Đavolje varoši, na planini Radan, sa svetski poznatim figurama nastalim erozivnim silama reljefa.

Najveće blago Srbije predstavljaju srednjevekovni manastiri, rasejani po celoj teritoriji, od Fruške Gore, preko centralne Srbije, do Kosova i Metohije – Žiča, Ravanica, Manasija, Rača, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Mileševa, Sopoćani, Krušedol...

Posetioci u Beogradu neće propustiti da obiđu jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu, Hram Svetog Save na Vračaru, pogotovo imajući u vidu da se nalazi vrlo blizu lokacije gde će se proslaviti Nova godina.

Najposećeniji delovi Beograda su Kalemegdan, Ada Ciganlija, park Tašmajdan, Skadarlija. Ljubitelji muzeja i manastira će svoju turu obilaska verovatno otpočeti linijom od Hrama Svetog Save preko Knez Mihailove ulice do Kalemegdana i ušća Save u Dunav.
Osim Beograda, najviše znamenitosti moći ćete da vidite u Nišu i njegovoj okolini. Dve hiljade godine stara tvrđava u centru Niša i jeziva Ćele kula sagrađena u čast srpskih vojnika poginulih u bici protiv Turaka na Čegru, samo su neki od njih.