Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Španiji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Ukoliko ste ljubitelj dobrog provoda, ludih noćnih žurki i prijatne klime, novogodišnje putovanje u Španiju je pravi izbor za vas. Ova mediteranska zemlja predstavlja pravi biser kada je noćni provod u pitanju. Mentalitet Španaca je veoma veseo i razdragan, a kao domaćini su vrlo gostoljubivi, tako da je prava privilegija Novu godinu dočekati u ovoj velikoj i lepoj zemlji.
Kada su novogodišnji običaji u pitanju, Španci ih imaju na pretek. Nova godina u Španiji obavezno podrazumeva da ćete uz sebe da imate dvanaest zrna grožđa. Kada ponoć otkuca krenite na svaki sekund da jedete po jedno zrno grožđa, i to je ulaznica za srećnu Novu 2020. godinu. Svaki grozd simboliše po jedan mesec u godini. Ako kojim slučajem budete gost nekoj španskoj porodici, imaćete priliku da za novogodišnjom trpezom budete deo rituala sečenja kolača u kojem se nalaze minijaturni pokloni koji simbolizuju sreću. Isto tako, na španskoj novogodišnjoj trpezi, tradicionalno će se naći supa od sočiva, ali i vino „Cava”. I za kraj, kako biste u pravom španskom maniru dočekali Novu godinu, potrebno je da enormno velikim korakom zakoračite kada ponoć otkuca, i to desnom nogom, kako biste bili srećni u narednoj godini.
Nova godina u Španiji može da bude velika avantura ukoliko na vreme odlučite da se informišete o pogodnostima puta i rezervišete svoje novogodišnje putovanje. Bilo da se odlučite za doček Nove godine na otvorenom, to jest, na nekom od glavnih gradskih trgova, ili pak, za varijantu nekog restorana ili kluba, nesumnjivo je da vas čeka odlična žurka.
Ukoliko je vaš izbor glavni grad Španije, Madrid, sigurni smo da ćete naći najbolji način da Novu godinu doživite u pravom španskom maniru. Centralno mesto za okupljanje, kako Španaca, tako i staranaca, je trg „Puerta del Sol”. Ovaj trg nudi mnoštvo zanimljivih sadržaja, od konfeta, muzike i truba, pa preko maski čije nošenje daje izvesnu crtu karlevalske novogodišnje atmosfere. Nešto pred ponoć sve su oči uperene na sat koji se nalazi na Gradskoj skupštini, i kada on krene da otkucava dvanaest puta, tada svi tradicionalno kreću da jedu svojih dvanaest zrna grožđa.
Ako više preferirate da Novu godinu provedete u nekom zatvorenom ambijentu, Madrid vam nudi odličnu ponudu u klubovima, ali i restoranima gde vas očekuje odlična španska hrana i tradicionalna lokalna muzika. Kada ste već u Madridu, prava je prilika da sutradan obiđete neke od najznačajnijih znamenitosti španske prestonice i uživate u mnoštvu kulturno – istorijskih spomenika.
Nova godina u Barseloni može da bude odličan izbor za sve one koji žele da osete prijatnu atmosferu nošenu talasima, na prelepoj gradskoj plaži Barseloneti. Glavno gradsko dešavanje u glavnom gradu Katalonije je skoncentrisano na potez između Kraljevske palate sa magičnim fontanama i zamka Monžuik. Uz predivan vatromet u ponoć, koji se oslikava na pučini Sredozemnog mora, moći ćete da uživate u zvucima najpoznatijih svetskih hitova. Ovaj grad, takođe, veoma bogat umetničkom prošlošću, posetiocima nudi čitav spektar znamenitosti i muzeja, i bila bi prava šteta da ih ne posetite.
I za kraj, ako ste ljubitelj klabinga i ludih i nezaboravnih žurki do ranih jutarnjih sati, prava je prilaka da vaše novogodišnje putovanje bude na Ibici. Ovo mondensko mesto, posetiocima nudi mnoštvo zanimljivih sadržaja, od šopinga u eminentnim buticima, preko odlične lokalne kuhinje, ali i nezaboravnog provoda za sam doček Nove godine. Kada se kazaljke spoje, tada otpočinje grandiozni vatromet koji obasjava skoro celo ostrvo. Nakon ovog predivnog spektakla, prisutni se obično upute u neki od mnogobrojnih noćnih klubova gde se provode do jutra, uz vino, šampanjac i dobru muziku.
O Španiji
Španija je zemlja Sredozemlja i nalazi se na jugozapadu Evrope. Takođe, smeštena je na Pirinejskom poluostrvu i izlaskom na, s jedne strane Atlanski okean, a s druge na Sredozemno more, i predstavlja jednu od najpoželjnijih destinacija za turiste. Španija obiluje predivnim plažama koje su pravi raj za letnje sportove, ali i odmor. U svom posedu, Španija ima oko 8000 kilometara plaže. Od svih evropskih zemalja, ova je najbliža Afričkom kontinentu, a od njega ga deli samo Gibraltarski moreuz. Španija je jedan od najvećih proizvođača maslinovog ulja na celom svetu, a kada je južno voće u pitanju, jedina u Evropi proizvodi banane. Od 1986. godine Španija je članica Evropske Unije.
Kraljevina Španija je zemlja sa bogatom prošlošću, tako da je veliki broj kulturno istorisjkih znamenitosti, ali i muzeja, koje možete da posetite i naučite nešto o istoriji ove velike zemlja. Takođe, Španija je svetu dala nekoliko najznačajnijih umetnika, stoga vam predlažemo da obavezno posetite neke od galerija i umetničkih muzeja.
Opšti podaci
Položaj: Španija je smeštena na jugozapadu evropskog kontinenta, a prostire se i duž celog Pirinejskog poluostrva. Po ustavnom uređenju predstavlja parlamentarnu monarhiju i u njen sastav ulaze dva arhipelaga: Balearski (u Sredozemnom moru) i Kanarski (u Atlanskom okeanu). Takođe se u sastavu Španije nalaze i nekoliko severnoafričkih gradova poput: Melila i Ceuta. Ova kraljevina se graniči na zapadu sa Portugalijom, na severu sa Francuskom i Andorom, a na jugu sa britanskom kolonijom Gibraltar.
Klima: Klima u Španiji je uglavnom umerenokontinentalna. Iako je reljef razlonik, a površina zemlje velika, može se reci da je Španija smeštena u umerenom pojasu. U pojedinim centralnim delovima zemlje može osetiti planinska klima, dok je na moru većinom mediterasnka, a na zapadu okeanska.
Jezik: Španski je zvanični jezik Kraljevine Španije.
Religija: Većinsko stanovništvo u Španiji je katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: Španci su veliki gurmani, ali bitno je znati da je prava predrasuda da su španska jela dosta pikantna i ljuta. Ta velika zabluda potiče od toga što špansku kuhinju često mešaju sa meksičkom. Španci vole da jedu meso, ali i povrće, a isto tako i voće. Poznati španski specijaliteti su: „tapas” i „paelja”, ali i ova dva jela se pomalo razlikuju od reguje do regije. Veliki su ljubitelji morske ribe i morskih plodova, tako da je rižoto od morskih plodova prava poslastica. Takođe su ljubitelji vina, a posebno sangrije koju najčešće mešaju sa komadićima voća.
Turističke atrakcije:

Park Guelj predstavlja najpoznatiji park u Španiji. Veliko je delo arhitekte Antonija Gaudija. Park je već godinama simbol Barselone i nalazi se na uzvišenju, sa kojeg se pruža neverovatno lep pogled na celu Barselonu. Park je rađen u prepoznatljivom Gaudijevom stilu mozaika.

Sagrada Familija predstavlja najpoznatiju katedralu u Barseloni. I ona je delo je čuvenog athitekte Antonija Gaudija, s tim što nikada nije završena, tako da se na jednoj od njenih strana i danas nalaze skele. Sagrada Familija je svakako najveća znamenitost Barselone i na stotine hiljada posetilaca iz celog sveta godišnje poseti ovu crkvu.

Bela sela predstavljaju simbol španske regije Andaluzije. Raštrkana su po obroncima planina i pogled na njih je predivan. U prošlosti ovo su bila sela poznatih farmera, dok su danas većinom pusta jer je mlada populacija pretežno otišla da živi u veća mesta i gradove. Najpoznatija među ovim selima su: Grazalema, Vejer de la Frontera i Arcos de la Frontera, i danas su velika atrakcija za turiste.

Alhambra (Granada) je velika i kitnjasta mavarska palata i predstavlja jedan od najposećenijih spomenika u Španiji. Kompleks palate je oivičen prelepim cvetnim vrtovima, a u daljini može da se vide predivni snežni vrhovi planine Sijera Nevade.

Muzej Salvador Dali je jedan od najinteresantnijih muzeja u Španiji i nalazi se u mestu Figueres nedaleko od Barselone. Dali je ovaj muzej osnovao dok je bio živ, da bi u njemu na kraju bio i sahranjen. Večita inspiracija umetnika je bila njegova voljena supruga Gala, ali i celokupan njegov život je satkan u njegova umetnička dela. Ovaj nadrealista je bio veliki ekscentrik, tako da muzej sadrži širok spektar dela, od trodimenzionalnih slika, potom instalacija velikih kao cela soba, pa sve do mozaika koji tvore ljudske likove. Ovaj muzej je veoma teško opisati, samim tim preporučujemo vam da ga obavezno posetite.