Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Rusiji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Nova godina u Rusiji, pored Božića i Uskrsa predstavlja najveći praznik kojem se Rusi veoma raduju. Kod ovakvih praznika slavlje je neizbežno, tako da se Rusi danima pripremaju za ovaj veliki dan. Novogodišnja groznica je prisutna na ulicama svih većih gradova, gde Rusi užurbano idu po radnjama i tragaju za novogodišnjim odevnim kombinacijama, kao i poklonima koje pripremaju za svoje najbliže.
Rusi su narod koji je izuzetno okrenut tradiciji, tako da se i Nova godina najpre slavi u okviru porodičnih domova sa ukućanima. Svi se okupe za bogatom novogodišnjom trpezom i uz veselu atmosferu uživaju darujući poklone i želeći lepe novogodišnje želje. Najpoznatija jela koja će se naći na novogodišnjoj trpezi kod Rusa su: “boršč” (specijalitet od govedine, paradajza i cvekle), “piroške” i “blini” to jest, tanke ruske palačinke, ali i dimljena riba i kavijar, kao i omiljeni specijalitet kod Rusa, pihtije. Jedina sličnost sa srpskom novogodišnjom trpezom jeste, što i Rusi za ovu priliku serviraju nadaleko poznatu rusku salatu.
Nova godina u Rusiji odiše posebnom atmosferom koju dodatno oplemenjuju predivno ukrašeni trgovi i ulice svih većih, ali i manjih gradova ove velike zemlje. Gotovo da nema grada bez velike novogodišnje jelke, čije se zelene grane uopšte ne mogu razaznati, od količine ukrasa koji su postavljeni kako bi je ulepšali. Lampice i svetiljke su takođe na svakoj većoj zgradi i kući. Ovaj predivan prizor snegom pokrivenih krovova, Novu godinu u Rusiji čini neverovatno romantičnom i bajkovitom.
Ako odlučite da Novu godinu provedete u Moskvi, čeka vas veliki doček na Crvenom trgu. Uz odličnu muziku raznih muzičkih žanrova, na hiljade ljudi dođe upravo na ovo mesto kako bi uz čašicu vodke ili šampanjca čekali da se spoje kazaljke na velikom satu na Kremlju. Kada ponoć otkuca, prisutni čestitaju jedni drugima Novu godinu uz najlepše želje, i tada nastupa velelepni vatromet koji se najbolje vidi iznad Kremlja. Ukoliko vaše novogodišnje putovanje traje više dana, predlažemo vam da obavezno obiđete neke od glavnih gradskih atrakcija, kao i kulturnih i istorijskih znamenitosti, jer Moskva zaista ima čime da se pohvali.
Vaše novogodišnje putovanje u Rusiji ne mora biti isključivo vezano za Moskvu. Ukoliko želite da se nađete u gradu najvećih ruskih umetnika onda je pravi izbor za vas Sankt Peterburg. Ovaj predivan grad bogat kulturno – istorijskim nasleđem, nudi posebnu romantičnu atmosferu kada je doček Nove godine u pitanju. Romantične momente možete da upotpunite ukoliko se odlučite za šetnju uz reku Nevu. I ovaj grad nudi veliki broj zabava u raznim kafićima i restoranima, s tim što biste za takav doček trebali unapred da rezervišete mesta. Sankt Peterburg ima nekoliko neodoljivih dvoraca, koje bi bila prava šteta da ne obiđete, kada ste se već našli u ovom divnom ruskom gradu.
Ako želite da Novu godinu provedete u Rusiji, ali da vam ne bude mnogo hladno, preporučujemo vam da se odlučite za Soči. Ovaj grad predstavlja jednu od omiljenih novogodišnjih destinacija za žitelje iz cele Ruske Federacije, ali i za strance. Soči vam nudi veliki broj mogućnosti da se odlično provedete i imate Novu godinu za pamćenje. Od fantastičnih staza za skijanje, do divne crnomorske obale, ovaj grad je poznat po svom bogatstvu i raskoši.
Nemojte da vas iznenadi što će neposredno pred ponoć,većina Rusa na televiziji da gleda direktno obraćanje Predsednika Ruske Federacije narodu. To je takozvana novogodišnja čestitka, ali i saopštavanje rezultata i uspeha ostvarenih u prethodnoj godini, na državnom planu. Ovo obraćanje predsednika, za strance možda predstavlja neobičan detalj novogodišnje večeri, ali Rusima je veoma značajno da im Predsednik poželi srećnu Novu godinu.
O Rusiji
Rusija, to jest Ruska Federacija je najveća država na svetu i njena površina je veća od površine Sjedinjenih Američkih Država za 1,8 puta. Ova ogromna zemlja se graniči sa najviše zemalja na svetu, i izlazi na dvanaest mora i tri okeana.
Stanovništvo Rusije je uglavnom naseljeno u gradovima, čak tri četvrtine, dok je samo jedna četvrtina u selima i nepreglednim i divljim oblastima. Najveći gradovi u Rusiji su: Moskva, Sankt Peterburg, Novosibirsk, Jekaterinburg i Nižnji Novgorod.
Ruska Federacije je zemlja koja je veoma bogata prirodnim resursima, tako da su u njenom posedu najveće rezerve gasa na svetu, zatim šume, rezerve soli, pijaće vode, rakova, olova, cinka, nikla, titanijuma, rude gvožđa, dijamanata i srebra.
Interesantno je da se u Rusiji nalazi najduža železnička pruga na svetu (Transsibirska železnica).
U Rusiji se nalazi i najdublje jezero na svetu, Bajkalsko jezero, a po površini je drugo u Aziji, odmah posle Kaspijskog.
Ovo je zemlja sa izuzetno bogatom prošlošću i istorijom, tako da, bilo koji grad da posetite moći ćete da obiđete mnoštvo kulturnih i istorijskih spomenika, značajnih zgrada, muzeja, crkava i manastira.

Opšti podaci:
Položaj: Ruska Federacija je najveća država na svetu i prostire se na dva kontinenta: Evropi i Aziji. Teritorija kojom se Rusija proteže zove se Severna Evroazija. Ova ogromna zemlja se graniči sa velikim brojem zemalja Evrope i Azije: Norveškom, Finskom, Litvanijom, Letonijom, Poljskom, Estonijom, Belorusijom, Ukrajinom, Gruzijom, Azerbejdžanom, Mongolijom, Kazahstanom, Kinom, i Severnom Korejom. Preko mora ima granicu sa još dve države: Amerikom i Japanom. Ruska Federacija u svom sklopu ima 83 federalne jedinice.
Klima: Ruska Federacija je ogromna država koja prolazi kroz 8 vremenskih zona, a samim tim i klima je u različitim oblastima drugačija. Iako Rusijom dominira pojas umerenokontinentalne klime, postoje delovi u kojima je zastupljenija kontinentalna klima. Zime su duge i hladne, dok su leta umerena, a u većim gradovima u evropskom delu, mogu da budu izuzetno topla.
Jezik: Zvanični jezik u Ruskoj Federaciji je ruski, ali postoji još 27 jezika koji su zvanični u različitim delovima zemlje. Stanovnici Rusije se služe sa ukupno stotinjak različitih jezika i dijalekata, koji nisu zvanični niti službeni.
b: Rusi su uglavnom pravoslavne veriospovesti, ali postoji veliki broj naroda koji su stanovnici Rusije, ali nisu Rusi, tako da je u Ruskoj Federaciji prisutan i određen broj muslimana i budista.
Hrana i piće: Kada je rusko kulinarstvo u pitanju, najpre ćemo da napomenemo da je veoma kvalitetno i zdravo. U Rusiji se generalno vodi računa o ishrani i da sve namirnice budu zastupljene, kako meso i mlečni prozivodi, tako i voće i povrće. Odlični su majstori u pripremi supa i čorbi, ali i salata i ribe. U Rusiji će vas često poslužiti morskim specijalitetima, ali i kavijarom i pihtijama. Kada su pića u pitanju, pored omiljenog ruskog alkoholnog pića vodke, Rusi piju i pivo i vino, ali u manjim količinama. U odsustvu vodke, pre se odlučuju za kvas ili medovaču.

Turističke atrakcije

Patrijarhova palata predstavlja veoma značajnu građevinu u Moskvi, podignutu sredinom 17. veka i to za vreme patrijarha Nikona. U ovoj palati nalaze se razni rekviziti, nameštaj i lovačka oprema iz tog perioda. Iz Patrijarhove palate može da se uđe u crkvu Dvanaest apostola koja je karakteristična po tome što ima pet kupola i veoma zapažene ikonostase od drveta i pozlate.

Etnografski muzej je ssmešten 6 kilometara od Ulan Ude i to na prostranstvu gde se nekada nalazila šuma. Muzej ima veoma karakterističnu lokalnu arhitekturu i veoma je posećen lokalitet od strane turista.

Aničkov dvorac je jedno od većih znamenitosti Sankt Peterburga . Njegova gradnja je tekla u periodu između 1741. i 1750. godine. Dvorac je u nekoliko navrata kroz istoriju služio i kao poklon, koji su ruske vladarke darivale za neke dobijene usluge. Car Nikolaj II je posebno voleo ovaj dvorac i bio mu je omiljena destinacija.

Manastir Aleksandar Nevski je značajan manastir u Sankt Peterburgu, a posvećen je Aleksandru Nevskom, zaštitniku grada. Manastir se smatra glavnim manastirom u hijerarhiji ruskog pravoslavlja.

Crveni trg i Kremlj su lokaliteti koji se nalaze u glavnom gradu Rusije, Moskvi. Predstavljaju simbole grada i najomiljenija su destinacija turistima iz svih delova sveta.