Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Rumuniji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Ukoliko želite da doživite veliku avanturu, i u Novu godinu zakoračite u zemlji zamka velikog grofa Drakule, pravo je vreme da rezervišete vaše novogodišnje putovanje u Rumuniju. Rumuni su pomalo sujeveran narod i povodom novogodišnjih praznika praktikuju mnoštvo neobičnih običaja.
Spremanje domova uoči novogodišnjih praznika gotovo da je obavezno, jer Rumuni smatraju da njihovi domovi moraju da uđu čisti u Novu godinu, veruju da to donosi sreću. Isto tako u džepove stavljaju pozamašnu količinu novca, kako bi i cele godine bili bogati. Možda najinteresantniji su običaji koji postoje u ruralnim predelima Rumunije. Pored toga što se deca kite zvončićima i idu od kuće do kuće, pevajući božićne i novogodišnje pesmice, u velikom broju rituala učestvuju i odrasli. Tako u pojedinim seoskim predelima Rumunije možemo da vidimo običaj ceremonijalnih plesova pod maskama, kao i „medveđi ples“ koji se igra uz ritam bubnjeva. Dosta običaja datira iz perioda kada su Rumuni bili pagani.
Ukoliko se odlučite za Novu godinu u Ruminiji, prava je prilika da probate neke od specijaliteta rumunske kuhinje. Za Novu godinu se spremaju razna tradicionalna jela, tako da možete da uživate u neobičnim ukusima kiselog kupusa u sosu od paradajza, zatim pihtija, ali i salate od plavog patlidžana. Interesantno je da Rumuni, kao i svoji susedi, Mađari, praktikuju svinjetinu na novogodišnjoj trpezi. A isto kao i oni smatraju da je nesreća ukoliko se za Novu godinu na trpezi nađe neko živinsko meso, veruju da će tako „sreća da odleti“. A za nazdravljanje u ponoć, pored šampanjca, Rumuni će se uvek opredeliti za čašu dobrog vina.
Kada birate novogodišnje putovanje u Rumuniju, važno je da se dobro informišete, kako biste izabrali aranžman po svojoj meri. Tako na primer, ako ste ljubitelj velikih gradova i grandioznih dočeka, prava destinacija za vas je Bukurešt. S druge strane, odlične provode vam nude i Temišvar i Kluž, s tim što svaki od ovih gradova ima određene specifičnosti zbog kojih se turisti odlučuju baš za njih.
Nova godina u Bukureštu predstavlja pravu ludu noćnu žurku koja se dešava na više mesta u gradu. Glavni doček se odigrava ispred zgrade Parlamenta, gde se uz mnoštvo bendova i odličnu živu muziku čeka ponoć. Kada ponoć nastupi, počinje veliki vatromet, koji obasjava ceo grad i očarava prisutne. Važno je znati da Bukurešt nudi još nekoliko varijanti dočeka Nove godine na otvorenom, kao što je na primer, Titan park.
S druge strane, veliki grad na zapadu Rumunije, Temišvar, jedna je od omiljenih desetinacija srpskih turista. Pored toga što ima bogatu istoriju koja se ticala i srpskog naroda, danas u Temišvaru živi veliki broj Srba. Nova godina u ovom velikog gradu podrazumeva takođe veliki gradski vatromet i nastupe nekih od najpopularnijih rumunskih bendova. Prednost Temišvara je u tome što je veoma blizu granice sa Srbijom.
I za kraj, nije Rumunija bez razloga zemlja u kojoj je živeo strašni Drakula. Šalu na stranu, ukoliko želite da vaše novogodišnje putovanje, dobije prizvuke jedne velike avanture, savetujemo vam da se uputite prema dvorcima Transilvanije. Ovi krajevi Rumunije, tokom novogodišnjih praznika posetioce oduševljavaju svojom dekoracijom svakog dela grada, ali ovde možete doživeti i nezaboravnu i ludu žurku, koja svake godine ima svoju reprizu.
O Rumuniji
Rumunija je jedna od većih evropskih zemalja i nalazi se na istoku evropskog kontinenta. Velika površina zemlje, neminovno upućuje na raznolik reljef. Rumunija je bogata šumama, rekama, planinama, ali i prelepim obalskim selima. Veliki gradovi ove zemlje čuvaju značajne tragove njene prošlosti, ali neke od glavnih atrakcija za turiste su svakako dvorci Transilvanije, kao i razni drugi kulturno – istorijski lokaliteti.
Veliki deo Karpatskog masiva proteže se duž Rumunije, i čini ovu zemlju izuzetno bogatom kada je flora i fauna u pitanju. U ovim planinama se još uvek kriju poneki primerci vukova, risova i braon medveda, koji se vezuju za brojne narodne legende.
Rumunija izlazi na Crno more i ima poveći pojas plaža, koji krasi veliki broj primorskih sela. Klima na ovoj lokaciji je morska i veoma povoljna, i boravak na ovom delu zemlje služi u rehabilitacione svrhe.
U Rumuniji se nalaze i unikatne drvene crkve Mamureša (severozapad zemlje), i one su spoj vizantijskog i gotskog stila, i godinama su pod zaštitom UNESKO-a. Ovo podneblje je kao zaustavljeno u vremenu, te tako narod ovde živi bez ikakvih naprednih tehnologija dvadesetprvog veka.
Opšti podaci
Položaj: Rumunija je evropska država koja se nalazi na potezu između Centralne i Jugoistočne Evrope. Takođe je smeštena na donjem toku Dunava koji se upravo iz Rumunije uliva u Crno more. Sa Ukrajinom se graniči na severu, na severoistoku sa Moldavijom, na jugu sa Bugarskom, a na zapadu sa Srbijom i Mađarskom. Rumunija je administrativno podeljena na 41 okrug i opštinu Bukurešt.
Klima: Rumunija je zemlja koja izlazi na Crno more, i kojom se protežu veliki planinski masivi Karpata. Zbog svoje veličine sasvim je logično da je klima razlonika. Ipak klimatski pojas u kojem se nalazi Rumunija je umerenokontinentalni. Moldovan je najviši planinski vrh u Rumuniji i visok je 2544 metara. Zime su prilično hladne i snežne, dok su leta ponekad neizdrživo topla.
Jezik: Rumunski je zvanični jezik u Rumuniji.
Religija: U Rumuniji je većinsko stanovništvo pravoslavne veroispovesti i pripada Rumunskoj pravoslavnoj crkvi.
Hrana i piće: Rumunska kuhinja je veoma raznovrsna i tokom raznih perioda istorije pretrpela je mnoge uticaje. Veliki uticaj na nju su izvršile kako zapadne kuhinje, tako i otomanska. Rumuni su veliki ljubitelji mesa, posebno svinjetine, tako da su pravi majstori u spremanju gulaša. Tokom zimskih perioda obožavaju da pripremaju i jedu pihtije, a salata od plavog patlidžana je omiljena posebno tokom praznika. Kad su pića u pitanju, Rumuni su ljubitelji vina, ali i soka od zove.
Turističke atrakcije
Srednjevekovne utvrđene crkve Transilvanije sagradili su Saksonci još u periodu 13-15. veka. Ovaj lokalitet je pod zaštitom UNESCO-a. Ukoliko odlučite da posetite ove crkve, sigurni smo da ćete na momente da osetite kao da ste otputovali daleko u prošlost.
Dačanska trvđava u Orastie planinama, zapravo njeni ostaci, datiraju još iz perioda 1. veka pre nove ere. Ovaj lokalitet otkriva život i postojanje jednog drevnog naroda koji su pokorili Rimljani u drugom veku nove ere.
Peleš dvorac je jedan od najpoznatijih dvoraca u Rumuniji. Ovaj dvorac je veličanstven sa kupolama kao iz bajke. Njegova unutrašnjost je ispunjena salama za prijeme, dekorisanih u mavarskom, florentinskom i francuskom stilu. U dvorcu Peleš fotografisanje je zabranjeno. Oko dvorca nalazi se prelepa zelena površina, ispunjena vrtovima i šumama.
Zamak Korvin datira iz perioda 14. veka, a izgrađen je u gotsko-renesansnom stilu. Ovaj dvorac je jedan od najvećih u Evropi i velika je atrakcija u Rumuniji.
Bran zamak, nalazi se na granici Transilvanije i Valakie i predstavlja kuću grofa Drakule. Ovaj zamak je danas muzej i otvoren je za posetioce. Nesumljivo je najatraktivniji zamak u Rumuniji, iako naziv “Drakulin zamak” nosi bez pokrića, pošto Vlad Cepeš nikada nije kročio u ovaj zamak.