Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Rimu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Nova Godina u Rimu se, kao u većini zapadnoevropskih zemalja, zove Silvester. Ova evropska metropola zbog svog kulturnog i istorijskog blaga, predstavlja jednu od najpoželjnihih novogodišnjih destinacija. Za Italijane Nova godina predstavlja porodični praznik i najčešće se taj dan provodi u krugu porodice. Na ulične zabave se kreće tek nakon svečanog ručka u kasnijim poslepodnevnim satima. S obzirom na činjenicu da se unutar Rima nalazi Vatikan, veliki broj ljudi, najčešće katolika, okuplja se u Vatikanu, na Trgu svetog Petra, gde dočekuje Novu godinu uz obraćanje i blagoslov pape Franje.
Za turiste je svakako najinteresantniji dočak na glavnim gradskim trgovima uz vatromet i dobru muziku. Upravo zvog velike i raznolike ponude, svesrdno vam preporučujemo da provedete svoje novogodišnje putovanje u Rimu. Ukoliko planirate unapred, onda možete imati sreće da pronađete veoma povoljne novogodišnje aranžmane za Rim, kako ne biste došli u neprijatnu situaciju popunjenosti svih smeštajnih kapaciteta. Tokom novogodišnjih praznika, Rim odiše svečanom atmosferom i izgleda veoma atraktivno zbog velikog broja svećica, jelki i ukrasa koje u tom periodu preplave ovaj veliki grad. Doček Nove godine u Rimu svakako preporučujemo zaljubljenim parovima, jer je Italija zemlja romantike, a Rim jedan od najlepših svetskih gradova gde je noć kao stvorena za ljubav.
Glavni trg gde se slavi Nova godina u Rimu je Pjaca del Popolo. Veliki broj turista, kao i lokalno stanovništvo, okupljaju se upravo na ovom trgu, kako bi uživali u rok i klasičnoj muzici, ali i plesu i vatrometu. Vatromet je zaista spektakularan, i može da se vidi iz skoro svih delova grada. Takođe, ljudi se okupljaju i na drugim gradskim trgovima, kao što su Pjaca Navona, ali i sam Koloseum. Sve su ovo primamljive lokacije za doček Nove godine u Rimu, ali ukoliko želite nešto romantičniju varijantu, preporučujemo vam neki od lokalnih restorana, kako biste uz sveće i šampanjac dočekali 1. januar. Takođe, možete da posetite koncert koji se svake godine tradicionalno održava na Via del Fiori Imperijali. Ulaz se ne plaća, a pravi je ugođaj prisustvovati ovakvom spektaklu.
Za one koji žele da dočekaju Novu godinu u Rimu u tradicionalnom ruhu, preporučujemo da se opredele za neku od lokalnih kafana, sa tradicionalnom hranom i pravim italijanskim specijalitetima. Na takvim mestima će ih dočekati i tipična italijanska muzika koja je pravi pokretač dobre armosfere i zabave. A ukoliko planirate da vaše novogodišnje putovanje u Rim produžite na više dana, preporučujemo vam da unapred rezervišete smeštaj. Iako Rim obiluje velikim brojem hotela i hostela, tokom novogodišnjih praznika možete da dođete u situaciju da ne nađete smeštaj. Zato vam preporučujemo da unapred odaberete pogodan novogodišnji aranžman za Rim u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Kao što je poznato, ranijom rezervacijom možete da ostvarite i značajne popuste na novogodišnje aranžmane.
Interesantni su i običaji Italijana za novogodišnje veče. Mnogi žitelji Rima 31. decemba izbacuju stare stvari (odeću, obuću, nameštaj) iz svoje kuće, kako bi isterali zle duhove i lošu energiju iz svog doma, a privukli pozitivnu. Takođe je interesantan običaj koji se vezuje za paljenje cepanica drveta na dan dočeka Nove godine. Paljenjem drveta i varnicama teraju se zli duhovi i loše misli. Ovaj događaj predstavlja legendu o Bogorodici koja ulazi u domove u kojima žive novorođenčad i obasjava ih i greje.
Novogodišnja večera je takođe puna simbolike, te tako je poželjno da na trpezi imate pečenu prasetinu serviranu uz sočivo.Prasetina je tu radi dobrog zdravlja, dok je sočivo znak da će iduća godina da bude puna sreće i novca. Na trpezi veliku ulogu ima sladak hleb i kolač, kao simbol nade i prosperiteta domaćinstva.
Možda poslednji savet, ali ne i najmanje važan jeste, da ukoliko se nađete na ulicama Rima tokom novogodišnje noći, nikako ne zaboravite da obučete crven donji veš. On je obavezan za Italijane, jer donosi radost i dobru sreću.
O Rimu
Rim, po nekima glavni grad sveta, predstavlja prestonicu romantike, umetnosti i lepote. Ovaj glavni grad Italije poseduje istorijsko i umetničko blago svetskih razmera, budući da je rimska civilizacija jedna od kolevki Zapadne civilizacije. Rimljani su pored latinskog jezika, koji predstavlja suštinu i osnovu svih nauka, veliki doprinos dali u sferi prava, politike i organizaciji države. Oni koji prvi put posete ovu evropsku metropolu, biće fascinirani monumentalnošću rimske arhitekture, kako iz savremenog tako i iz najranijih perioda ljudske civilizacije. Takođe, ovaj grad poseduje svojevrsnu neobičnost, a to je država unutar grada. Čuveni Vatikan, kolevka i centar katoličanstva nalazi se upravo u ovoj metropoli. Preporučujemo da vašu posetu Rimu upotpunite vožnjom biciklom u nekom od slikovitih gradskih parkova.
Opšti podaci
Položaj: Rim, glavni grad Italije, nalazi se na reci Tibar, i četvrti je najveći grad u Evropskoj uniji. Smešten je na centralno-zapadnom delu italijanskog poluostrva, podeljen na 9 distrikta. Nalazi se u italijanskom regionu Lacio.
Klima: U Rimu vlada tipično sredozemna klima. Najprijatnija je temperatura od aprila do juna, i od sredine septembra do oktobra. Količina padavina varira i dostiže vrhunac u razdoblju između decembra i februara. Nešto manje količine padavina su tipične za ostale mesece, dok su u letnjim mesecima veoma oskudne. Najviša temperatura je tokom leta i do meseca avgusta kada živa u termometru veoma često premašuje 32°C.
Jezik: izvorni jezik Rima bio je latinski, iz kojeg je nastao zvanični jezik u celoj Italiji, italijanski.
Religija: Rim kao kolevka katoličanstva broji najveći broj pristalica upravo ove religije.
Kultura: Zbog svog velikog kulturnog i istorijskog značaja, Rim često nazivaju centrom sveta (Caput Mundi). Nasleđe Rima je voma bogato i u njega spada kako umetnost, visoka kultura, religija, politika, latinski jezik, arhitektura, visoka moda i svakako italijanska kuhinja.
Hrana:Ne postoji osoba koja nije čula za picu ili špagete. Upravo su to samo neki od tipičnih italijanskih specijaliteta koje morate da probate ukoliko se odlučite da posetite Rim. Povrće je veoma zastupljeno u italijanskoj kuhinji, a prava je egzotika to što u veliki broj jela stavljaju i artičoke. Nemoguće je da se ne primeti uticaj Jevreja koji su na tlu Rima živeli početkom Novog veka, pa tako postoji i određen jevrejski uticaj u kulinarstvu. Pored povrća, Italijani su veliki ljubitelji mesa, tako da ne čudi što su im najpoznatiji specijaliteti upravo sa mesom, kao na primer “Saltimbocca alla Romana”, teleći kotlet na rimski način. Italijani su prepoznatljivi po raznim pastama: carbonare, bolonjeze kao i mnoge druge.
Turističke atrakcije:
Muzeji:
MACRO (Museo d’Arte Contemporanea di Roma, Rimski muzej savremene umetnosti) je veliki Opštinski rimski muzej savremene umetnosti, koji se nalazi nedaleko od Trga Fiume. Muzej je veoma veliki i u njemu su izložena dela s jedne strane svetski poznatih umetnika, a s druge strane lokalnih mladih i afirmisanih umetnika.
Dvorci i palate:
Anđeoska tvrđava (Castel Sant’Angelo), je jedan od najlepših dvoraca koji predstavlja obeležje Rima. Na samom početku predstavljao je mauzolej cara Hadrijana, ali je u 6. veku pretvoren u papsku tvrđavu. Zbog svoje neobične građe i lepote, Papa Grgur je naziva anđeoskom 590. godine. Ova tvrđava je imala veoma značajnu ulogu u kasnjim periodima rimske istorije, posebno kao sklonište za razne pape, zbog svog tajnog prolaza.
Verski objekti:
Bazilika svetog Petra, monumentalna građevina, izgrađena u stilu klasične renesanse sagrađena je iznad mesta za koje se veruje da obeležava grob ovog sveca. Brojni značajni umetnici tog perioda, među kojima Bramante, Rafael, Peruci i Mikelanđelo, bili su uključeni u njenu izgradnju u periodu od 1506. do 1626. godine. Ova bazilika je jedna od četiri velike bazilike u Rimu, dok su ostale tri: bazilika sv. Ivana Lateranskog, bazilika sv. Marije Velike i bazilika svetog Pavla.
Ostale atrakcije:
Sikstinska kapela je najpoznatija kapela u rezidenciji papa u Vatikanu. Svojom izvanrednom oslikanošću privlači milione turista iz celog sveta. Njenu arhitekturu i freske radili su najčuveniji umetnici renesanse: Mikelanđelo, Rafael, Bernini i Botičeli. Ime je dobila po papi Sikstu IV, koji je obnovio staru kapelu u periodu od 1477. do 1480. godine. Ako se nađete na ovoj lokaciji, nemojte da propustite da posetite i Rafaelove sobe, Etrurski muzej i Muzej Pija-Klementina.
Jedna od najvećih atrakcija grada Rima je Koloseum, koji je dobio ime po kolosalnoj skulpturi cara Nerona koja se nalazila ispred samog amfiteatra. U ovom velikom zdanju kroz jedan period istorije mogle su se pratiti gladijatorske borbe, koje je moglo da gleda preko 50.000 ljudi. 2007. godine je uvršten u sedam svetskih čuda. Gradnju ovog mega-amfiteatra započeo je car Vespazijan 72. godine nove ere, a završio njegov sin Tit osam godina kasnije. U 5. veku nove ere gladijatorske borbe su zabranjene.
Panteon je rimski hram izgrađen 126. godine nove ere, u čast rimskih bogova. 608. godine pretvoren je u hrišćansku crkvu, i zbog toga što je veoma dobro očuvan i danas se koristi u iste svrhe.