Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Portugalu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Veliki gradovi poput Lisabona i Porta, u organizaciji gradskih vlasti, organizuju velike proslave Nove godine na glavnim gradskim trgovima. Gradovi su ukrašeni raznobojnim lampicama, ali i jelkama i drugim ukrasima.
Santa Agueda je grad koji se nalazi u centru Portugalije i godinama konkuriše za vlasnika najveće figure svetlećeg Deda Mraza na svetu, visokog čak 21 metar. Ali ipak, turisti su jednoglasno odlučili da je najlepše ukrašena ulica u Portugaliji Avenija de Liberdade u Lisabonu, koja ima najbogatiju novogodišnju rasvetu.
Nova godina u Lisabonu može da bude odlična prilika i za posetu novogodišnjim vašarima. Ovi veliki i zabavni događaji spadaju u deset najboljih u Evropi, a posebno se izdvaja vašar u Lisabonu. Ono što se mnogima neće dopasti, jeste da novogodišnji vašar u Lisabonu traje do 8. decembra, što samim tim isključuje vašu posetu ovom spektaklu, osim ukoliiko vaše novogodišnje putovanje ne traje oko mesec dana.
Kao u svim evropskim zemljama, i u Portugaliji se Nova godina slavi 31. decembra, uz puno entuzijazma, dobrog raspoloženja i alkohola. Ovaj po mnogima najveseliji praznik, za početak podrazumeva okupljanje u krugu porodice, uz bogatu novogodišnju trpezu koja po pravilu podrazumeva portugalske specijalitete poput “Cozido a Portuguesa” gulaša sa više vrsta mesa, ali i razne morske plodove, kao i čuvenu salatu od bakalara („Bacalhau à brás“).
Nova godina u glavnom gradu Portugalije, Lisabonu podrazumeva veliku proslavu na glavnom trgu u gradu “Praça do Comércio”, gde će prisutni moći da uživaju uz najpoznatije svetske hitove u izvođenju poznatih lokalnih bendova. U ponoć nastupa veliki vatromet, i tada spektakl zapravo počinje.
Ako ste raspoloženi za novogodišnje putovanje u Porto, moći ćete da uživate u besplatnim koncertima, kao i vatometu iznad reke Duero. Vatromet u Portu mnogi smatraju jednim od najvećih na svetu, jer se sinhronizovano ispaljuje na više lokacija u gradu. Čak se i Ginisova knjiga rekorda složila sa činjenicom da je najveći novogodišnji vatromet na svetu u Portugaliji, ali ne u Portu, nego na ostrvu Madeira, koje svake godine privuče na hiljade turista. No, da se vratimo na Porto. Nova godina u Portu slavi se na više lokacija, ali najveći doček se tradicionalno priprema ispred skupštine grada (Avenida dos Aliados).
Ukoliko želite da doživite nešto egzotično, savetujemo vam da iznajmite brodić na obali reke, mora ili okeana , sve zavisno, koji grad je u pitanju, i u Novu godinu uplovite u pravom smislu te reči. Porto i Lisabon, kao i drugi priobalni gradovi nude ovakav aranžman, tako da biste mogli sa svojim prijateljima da krstarite i posmatrate vatromet sa najbolje lokacije, vode. Međutim, ovakav doček Nove godine košta malo više, tako da se svakako dobro preračunate, pre nego što rezervišete nešto slično ovome.
Nova godina u Portugaliji može da podrazumeva i proslavu u kafićima, restoranima i klubovima, ali pod uslovom da više preferirate ovaj vid zabave, od onog na otvorenom. Za proslavu u zatvorenim objektima, potrebna je rezervacija, ali i poželjno bi bilo da se raspitate šta vaša ulaznica podrazumeva (ulaz, hrana, piće..).
I za kraj, Portugalci su pomalo sujeverna nacija, tako da ne treba da vas iznenadi kada u ponoć krenu da jedu 12 zrna sušenog grožđa, na svako otkucavanje sata po jedno. Ovaj običaj je sličan onome koji praktikuju u Španiji, s tim što Španci jedu sveže grožnje, za razliku od svojih komšija. Još jedan je običaj u Portugalaca, a to je da se za Novu godinu oblači plavi donji veš, kako bi se privukla sreća u narednoj godini.
O Portugaiji
Republika Portugalija predstavlja najzapadniju zemlju Evrope i smeštena je na jugozapadu evropskog kontinenta. Ova zemlja po mnogima predstavlja jedan od najvećih dragulja Evrope, a kroz istoriju je imala neke od najznačajnijih istraživača svih vremena. Takođe, bila je velika kolonijalna sila, tako da se i danas u najvećoj zemlji Južne Amerike govori portugalskim jezikom.
Portugalija je zemlja koja svojom zapadnom granicom izlazi na Atlanski okean. Njeni poznati i veliki gradovi poput Porta i Lisabona, predstavljaju centre kulturnog, ali i privrednog života.
Ova zemlja ima bogatu istoriju, tako da se ulicama njenih gradova mogu naći značajna kulturno - istorijska obeležja, koja su veoma zanimljiva turistima iz celog sveta.
Raznolik reljef koji krasi Portugaliju, daje joj za pravo da bude podjednako i pomorska atrakcija, ali i planinska regija, koja obiluje plodnom zemljom i predivnim vinogradima. Poznato je da su portugalska vina jedna od cenjenijih u svetu.
Ljubitelji vodenih sportova, poput jedrenja i surfovanja, u Portugaliji pronalaze svoju destinaciju iz snova, jer zbog talasa sa Atlanskog okeana, ova lokacija predstavlja pravi raj za surfere.
Opšti podaci:
Položaj: Portugalija je po državnom uređenju republika i nalazi se u jugozapadnom delu Evrope. Dok na zapadu izlazi na Atlanski okean, na istoku i severu se graniči sa Španijom[/url. U sastavu Portugalije se nalaze i arhipelazi Azori i Madeira, koji se takođe nalaze u Atlanskom okeanu. Portugalija je podeljena na 308 opština, a one su dalje podeljene na 4260 parohija.
Klima: Klima u Portugaliji je pretežno mediteranska. Interesantno je da je Portugalija jedna od najtoplijih zemalja u Evropi. Prosečne godišnje temperature su od 13C na severu, do 18C na jugu zemlje.
Jezik: Zvanični jezik kojim se govori u Portugaliji je portugalski.
Religija: Stanovništvo u Portugaliji je većinom katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: Najpoznatije namirnice koje se koriste u portugalskom kulinarstvu su: meso (goveđe, praseće i kozje), ali i morski plodovi. Kuhinja im je raznovrsna i podrazumeva različite neobične kombinacije. Neki od poznatijih specijaliteta su: supa od kelja, paprikaš od škampa kuvan u vekni hleba, kao i svinjetina u sosu od škampi. Najpoznatiji desert je pita “Pastel de nata”. A kada je reč o pićima, Portugalci su veliki ljubitelji vina.
Turističke atrakcije

Muzej “Calouste Gulbenkian” je velika znamenitost Lisabona i sadrži fascinantnu kolekciju preko 6000 umetničkih dela. Svojim velikim i raznovrsnim opusom uspeo je da spoji neke od najvećih epoha zapadne i istočne evropske umetnosti.

Muzej savremene umetnosti u Portu je smešten na samom početku velike Avenije Boavista. Ovaj muzej sadrži dela poznatog arhitekte Alavra Siza Vieire.

Crkva Svetog Roka (Igreja de Sao Roque) je značajna građevina u Lisabonu i datira još iz 16. veka. Crkva je poprilično jednolična i berizrazna, dok je unutrašnjost ukrašena zlatom i mermerom donešenim iz Firence. U ovoj crkvi se nalazi čuvena kapela „Capela de Sao Joa Baptista“.

Crkva Santa Kruz je u gradu Koimbri, a izgrađena je u renesansnom i manuelskom stilu. Ova građevina predstavlja jedno od najboljih ostvarenja škole umetnosti u Koimbri. U crkvi se nalaze grobnice prvih portugalskih kraljeva Alfonska Enrikea i Sanča I.

Centro de Recuperacao do Lobo Iberico je veliki centar za vukove nedaleko od Malveire. U njemu je smešteno oko 20 vukova koji su ovde zaštićeni jer ne mogu više da žive u svom prirodnom okruženju. Ovde im je omogućeno i razmnožavanje, a njihov opstanak je već duži vremenski period ugrožen.

Statua Kristijanu Ronaldu, jednom od najvećih portugalskih fudbalera svih vremena, napravljena je u njegovom rodnom gradu, Madeiri. Pošto su osvojili tutulu evropskog šampiona u fudbalu 2016. godine, u znak zahvalnosti narod je podigao spomenik za života ovom slavnom fudbaleru. Očekuje se da ovo mesto tek postane jedna od posećenijih lokacija u Portugaliji.