Nova godina u Portugalu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2019
Veliki gradovi poput Lisabona i Porta, u organizaciji gradskih vlasti, organizuju velike proslave Nove godine na glavnim gradskim trgovima. Gradovi su ukrašeni raznobojnim lampicama, ali i jelkama i drugim ukrasima.
Nova godina u Portugalu - Novogodišnja putovanja

Santa Agueda je grad koji se nalazi u centru Portugalije i godinama konkuriše za vlasnika najveće figure svetlećeg Deda Mraza na svetu, visokog čak 21 metar. Ali ipak, turisti su jednoglasno odlučili da je najlepše ukrašena ulica u Portugaliji Avenija de Liberdade u Lisabonu, koja ima najbogatiju novogodišnju rasvetu.
Nova godina u Portugalu - Novogodišnja putovanja

Nova godina u Lisabonu može da bude odlična prilika i za posetu novogodišnjim vašarima. Ovi veliki i zabavni događaji spadaju u deset najboljih u Evropi, a posebno se izdvaja vašar u Lisabonu. Ono što se mnogima neće dopasti, jeste da novogodišnji vašar u Lisabonu traje do 8. decembra, što samim tim isključuje vašu posetu ovom spektaklu, osim ukoliiko vaše novogodišnje putovanje ne traje oko mesec dana.
Nova godina u Portugalu - Novogodišnja putovanja

Kao u svim evropskim zemljama, i u Portugaliji se Nova godina slavi 31. decembra, uz puno entuzijazma, dobrog raspoloženja i alkohola. Ovaj po mnogima najveseliji praznik, za početak podrazumeva okupljanje u krugu porodice, uz bogatu novogodišnju trpezu koja po pravilu podrazumeva portugalske specijalitete poput “Cozido a Portuguesa” gulaša sa više vrsta mesa, ali i razne morske plodove, kao i čuvenu salatu od bakalara („Bacalhau à brás“).
Nova godina u Portugalu - Novogodišnja putovanja

Nova godina u glavnom gradu Portugalije, Lisabonu podrazumeva veliku proslavu na glavnom trgu u gradu “Praça do Comércio”, gde će prisutni moći da uživaju uz najpoznatije svetske hitove u izvođenju poznatih lokalnih bendova. U ponoć nastupa veliki vatromet, i tada spektakl zapravo počinje.
Nova godina u Portugalu - Novogodišnja putovanja

Ako ste raspoloženi za novogodišnje putovanje u Porto, moći ćete da uživate u besplatnim koncertima, kao i vatometu iznad reke Duero. Vatromet u Portu mnogi smatraju jednim od najvećih na svetu, jer se sinhronizovano ispaljuje na više lokacija u gradu. Čak se i Ginisova knjiga rekorda složila sa činjenicom da je najveći novogodišnji vatromet na svetu u Portugaliji, ali ne u Portu, nego na ostrvu Madeira, koje svake godine privuče na hiljade turista. No, da se vratimo na Porto. Nova godina u Portu slavi se na više lokacija, ali najveći doček se tradicionalno priprema ispred skupštine grada (Avenida dos Aliados).
Nova godina u Portugalu - Novogodišnja putovanja

Ukoliko želite da doživite nešto egzotično, savetujemo vam da iznajmite brodić na obali reke, mora ili okeana , sve zavisno, koji grad je u pitanju, i u Novu godinu uplovite u pravom smislu te reči. Porto i Lisabon, kao i drugi priobalni gradovi nude ovakav aranžman, tako da biste mogli sa svojim prijateljima da krstarite i posmatrate vatromet sa najbolje lokacije, vode. Međutim, ovakav doček Nove godine košta malo više, tako da se svakako dobro preračunate, pre nego što rezervišete nešto slično ovome.
Nova godina u Portugalu - Novogodišnja putovanja

Nova godina u Portugaliji može da podrazumeva i proslavu u kafićima, restoranima i klubovima, ali pod uslovom da više preferirate ovaj vid zabave, od onog na otvorenom. Za proslavu u zatvorenim objektima, potrebna je rezervacija, ali i poželjno bi bilo da se raspitate šta vaša ulaznica podrazumeva (ulaz, hrana, piće..).
Nova godina u Portugalu - Novogodišnja putovanja

I za kraj, Portugalci su pomalo sujeverna nacija, tako da ne treba da vas iznenadi kada u ponoć krenu da jedu 12 zrna sušenog grožđa, na svako otkucavanje sata po jedno. Ovaj običaj je sličan onome koji praktikuju u Španiji, s tim što Španci jedu sveže grožnje, za razliku od svojih komšija. Još jedan je običaj u Portugalaca, a to je da se za Novu godinu oblači plavi donji veš, kako bi se privukla sreća u narednoj godini.
Nova godina u Portugalu - Novogodišnja putovanja

O Portugaiji
Republika Portugalija predstavlja najzapadniju zemlju Evrope i smeštena je na jugozapadu evropskog kontinenta. Ova zemlja po mnogima predstavlja jedan od najvećih dragulja Evrope, a kroz istoriju je imala neke od najznačajnijih istraživača svih vremena. Takođe, bila je velika kolonijalna sila, tako da se i danas u najvećoj zemlji Južne Amerike govori portugalskim jezikom.
Portugalija je zemlja koja svojom zapadnom granicom izlazi na Atlanski okean. Njeni poznati i veliki gradovi poput Porta i Lisabona, predstavljaju centre kulturnog, ali i privrednog života.
Ova zemlja ima bogatu istoriju, tako da se ulicama njenih gradova mogu naći značajna kulturno - istorijska obeležja, koja su veoma zanimljiva turistima iz celog sveta.
Raznolik reljef koji krasi Portugaliju, daje joj za pravo da bude podjednako i pomorska atrakcija, ali i planinska regija, koja obiluje plodnom zemljom i predivnim vinogradima. Poznato je da su portugalska vina jedna od cenjenijih u svetu.
Ljubitelji vodenih sportova, poput jedrenja i surfovanja, u Portugaliji pronalaze svoju destinaciju iz snova, jer zbog talasa sa Atlanskog okeana, ova lokacija predstavlja pravi raj za surfere.
Nova godina u Portugalu - Novogodišnja putovanja

Opšti podaci:
Položaj: Portugalija je po državnom uređenju republika i nalazi se u jugozapadnom delu Evrope. Dok na zapadu izlazi na Atlanski okean, na istoku i severu se graniči sa Španijom[/url. U sastavu Portugalije se nalaze i arhipelazi Azori i Madeira, koji se takođe nalaze u Atlanskom okeanu. Portugalija je podeljena na 308 opština, a one su dalje podeljene na 4260 parohija.
Klima: Klima u Portugaliji je pretežno mediteranska. Interesantno je da je Portugalija jedna od najtoplijih zemalja u Evropi. Prosečne godišnje temperature su od 13C na severu, do 18C na jugu zemlje.
Jezik: Zvanični jezik kojim se govori u Portugaliji je portugalski.
Religija: Stanovništvo u Portugaliji je većinom katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: Najpoznatije namirnice koje se koriste u portugalskom kulinarstvu su: meso (goveđe, praseće i kozje), ali i morski plodovi. Kuhinja im je raznovrsna i podrazumeva različite neobične kombinacije. Neki od poznatijih specijaliteta su: supa od kelja, paprikaš od škampa kuvan u vekni hleba, kao i svinjetina u sosu od škampi. Najpoznatiji desert je pita “Pastel de nata”. A kada je reč o pićima, Portugalci su veliki ljubitelji vina.
Nova godina u Portugalu - Novogodišnja putovanja

Turističke atrakcije

Muzej “Calouste Gulbenkian” je velika znamenitost Lisabona i sadrži fascinantnu kolekciju preko 6000 umetničkih dela. Svojim velikim i raznovrsnim opusom uspeo je da spoji neke od najvećih epoha zapadne i istočne evropske umetnosti.

Muzej savremene umetnosti u Portu je smešten na samom početku velike Avenije Boavista. Ovaj muzej sadrži dela poznatog arhitekte Alavra Siza Vieire.

Crkva Svetog Roka (Igreja de Sao Roque) je značajna građevina u Lisabonu i datira još iz 16. veka. Crkva je poprilično jednolična i berizrazna, dok je unutrašnjost ukrašena zlatom i mermerom donešenim iz Firence. U ovoj crkvi se nalazi čuvena kapela „Capela de Sao Joa Baptista“.

Crkva Santa Kruz je u gradu Koimbri, a izgrađena je u renesansnom i manuelskom stilu. Ova građevina predstavlja jedno od najboljih ostvarenja škole umetnosti u Koimbri. U crkvi se nalaze grobnice prvih portugalskih kraljeva Alfonska Enrikea i Sanča I.

Centro de Recuperacao do Lobo Iberico je veliki centar za vukove nedaleko od Malveire. U njemu je smešteno oko 20 vukova koji su ovde zaštićeni jer ne mogu više da žive u svom prirodnom okruženju. Ovde im je omogućeno i razmnožavanje, a njihov opstanak je već duži vremenski period ugrožen.

Statua Kristijanu Ronaldu, jednom od najvećih portugalskih fudbalera svih vremena, napravljena je u njegovom rodnom gradu, Madeiri. Pošto su osvojili tutulu evropskog šampiona u fudbalu 2016. godine, u znak zahvalnosti narod je podigao spomenik za života ovom slavnom fudbaleru. Očekuje se da ovo mesto tek postane jedna od posećenijih lokacija u Portugaliji.
Nova godina u Portugalu
Nova godina u Portugalu
Nova godina u Portugalu
Nova godina u Portugalu
Nova godina u Portugalu
Nova godina u Portugalu
Nova godina u Portugalu
Nova godina u Portugalu
Nova godina u Portugalu
Nova godina u Portugalu
Nova godina u Portugalu