Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Poljskoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Već godinama unazad raste broj mladih koji Novu godinu slave u stranoj zemlji. To postaje trend, a tokom cele godine se razmišlja koja zemlja će da bude sledeća novogodišnja destinacaja. Isti slučaj je i sa Poljskom. Gradovi se naprosto utrkuju ko će da ima bolju i primamljiviju ponudu kako na samim gradskim trgovima, što podrazumeva doček na otvorenom, tako i u restoranima i klubovima.
Doček Nove godine u Poljskoj veoma je povezan sa porodičnim i tradicionalnim vrednostima, tako da Poljaci najradije slave uz bogatu trpezu sa familijom i prijateljima. Tradicionalna poljska trpeza podrazumeva „Bigos“ – poljski gulaš koji se sastoji od kupusa i više vrsta mesa. Ali to nije sve, Poljaci su veliki gurmani, tako da se na trpezi mogu naći i drugi specijaliteti poput raznih vrsta kobasica, jaja sa majonezom, dimljeni pileći štapići, ali i losos, pečurke i pihtije. Kada su poslastice u pitanju, Poljaci za Novu godinu spremaju kolače sa đumbirom, čiz –kejk, kao i razne vrste slatkih valjušaka. Zavisno od hrane odabira se piće, ali najčešće se za Novu godinu pije vodka, pivo i šampanjac.
Kada se svečana večera završi, mladi se većinom upute na gradske trgove kako bi uz muziku i dobro društvo uživali i provodili se do ranih jutarnjih sati. Obično ponesu flašu šampanjca, kako bi u ponoć mogli da nazdrave sa svojim prijateljima. Gradske vlasti obično na trgovima organizuju besplatne pop ili rok koncerte, i zato je ovo najprimamljiviji vid zabave.
Poljska se nalazi u srednjoj Evropi i samim tim ima veoma povoljnu klimu za novogodišnje praznike. Iako su zime hladne, bitno je napomenuti da su suve, tako da vam kišobrani ne trebaju i možete da se opustite jer jedino što ćete u rukama da držite, su čaše ili eventualno ruka voljene osobe. Ali ovo ne treba da vas prevari, jer se temperatura spušta do ispod nule, tako da preporučujemo da se toplo obučete ukoliko se odlučite za novogodišnje putovanje u Poljsku.
Ako ste avanturista, predlažemo da vaš izbor za Novu godinu bude neka od planinarskih tura. Doček Nove godine u nekom od planinarskih domova, uz kamin i vino, ili pak u šumi, uz logorsku vatru, može da bude nezaboravna avantura koju ćete godinama da prepričavate.
A ukoliko ste ipak raspoloženi za grandiozne dočeke u velikim gradovima predlažemo da unapred dobro proverite ponude, kako biste rezervisali kartu i smeštaj. Pored toga, ukoliko planirate da 31. decembar provedete u nekom od zatvorenih objekata, tu će vam takođe, rezervacija biti neophodna.
Glavni grad Poljske, Varšava, organizuje veliki doček na glavnom trgu. Uz odlične i besplante koncerte gde se izvođeči smenjuju, tačno u ponoć možete da budete svedok ogromnog i predivnog pirotehničkog festivala. Sve ovo se dešava u starom gradu, tako da su vam i klubovi i restorani na dohvat ruke.
Ako je vaš izbor Krakov, imate priliku da prisustvujete fantastičnom dočeku na gradskom trgu Rynek Główny, koji je oivičen prelepim crkvama i palatama. Ovaj grad takođe organizuje vatromet u ponoć, a pre toga se, tačno u ponoć, začuju zvona katedrale svete Marije.
U Poljskoj neki gradovi imaju tematske proslave Nove godine, i na tim mestima se može čuti samo jedna vrsta muzike, na primer twist, filmska, muzika 80-ih, a ako ste ljubitelj ovakvih proslava prava destinacija za vas je Poznanj.
O Poljskoj
Poljska je jedna od najvećih zemalja Centralne Evrope, i iz godine u godinu, ova zemlja predstavlja sve veću atrakciju za turiste. Zbog svojih prirodnih lepota, posebno planina na jugu, može da bude odlična destinacija za skijanje i zimske sportove. Gradovi Poljske, zbog svoje duge istorije protkani su različitim epohama i periodima. Tokom Drugog svetskog rata došlo je do razaranja većine gradova, ali su uspeli tokom dugog posleratnog perioda da se izdignu iz pepela i ponovo vrate svoj pređašnji sjaj.
Varšava kao glavni grad i Krakov kao kulturna prestonica Poljske, predstavljaju dva najpoznatija i najposećenija grada ove zemlje. Oba obiluju bogatom istorijom, tako da, ukoliko ste zainteresovani da saznate nešto više o ovim gradovima, preporučujemo da posetite neke od muzeja kojih pretežno ima u Krakovu. Kultura Poljaka se vekovima razvijala, ali i menjala pod najezdom i uticajem raznih naroda. U različitim istorijskim peridoama trag na ovoj regiji su ostavili Rimljani, Germani i Vizantinci, ali je do danas ovo podneblje sačuvalo svoje slovensko poreklo.
Opšti podaci:
Položaj: Poljska je po državnom uređenju republika i graniči se sa sedam evropskih zemalja: sa Nemačkom na severu, Češkom i Slovačkom na jugu, Belorusijom, Litvanijom i Ukrajinom na istoku , i sa ruskom enklavom Kaljingradskom na severu. Na severu takođe izlazi na Baltičko more. Poljska je podeljena na regione koji se zovu vojvodstva, i ima ih 16, dok su oni podeljeni na manje celine.
Klima: Poljska je velika zemlja, ali klima u njoj je uglavnom umerena. Kreće se od okeanske, preko umerene, do kontinentalne. Zime su hladne, dok su leta umereno topla.
Jezik: Zvanični jezik je poljski.
Religija: Stanovništvo u Poljskoj je pretežno katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: Kada je hrana u pitanju, Poljaci su veliki gurmani i vole da se zdravo i tradicionalno hrane. Osnovne namirnice u kuhinji su meso i povrće, a veliki su obožavaoci turšije. Tipična poljska jela su: „Bigos“, to je kupus sa nekoliko vrsta mesa, zatim „Kabanos“ - to su tanke, a duge kobasice i neodoljivi „Pierogi“. Ovo poslednje su valjušci i mogu da se prave u slanoj varijanti, sa mesom, sirom, pečurkama i kupusom, a mogu i kao poslastica, ukoliko ih pomešate sa voćem i nekim šećernim prelivima. Od žitarica, najzastupljenija je heljda i Poljaci je vrlo rado konzumiraju u svakodnevnoj ishrani. Što se tiče pića, Poljaci su jedni od većih ljubitelja vodke, ali i pivo je omiljeno među Poljacima.
Turističke atrakcije
Muzeji:
Nacionalni muzej se nalazi u selu Rogalin, koje je udaljeno12 kilometara zapadno od Kornika. Istorijski gledano, ovo mesto je bilo sedište atistokratske familije Racznynski , koja je izgradila palatu upravo na tom podneblju. Za vreme Drugog svetskog rata, palata je pretrpela gubitke i bila je opljačkana, ali na svu sreću uspela je da ostane čitava. Ubrzo nakon rata, država ju je nacionalizovala.
Muzej Amber je velika atrakcija u gradu Gdanjsk, jer se u njemu može videti jedinstvena postavka vezana za istoriju Baltičkog zlata.
Muzej borbe i mučeništva nalazi se u mestu Treblinka. Ovo mesto je odmah nakon Aušvica, najveći nacistički logor tokom Drugog svetskog rata. U periodu od 1942. -1943. godine, na ovom mestu je dnevno ubijano oko 2000 ljudi, i to uglavnom Jevreja.

Dvorci i palate:
Kraljevski dvorac predstavlja jednu od najmasivnijih građevina u Varšavi. Pred sam kraj Drugog svetskog rata ova palata je skoro uništena od strane nacista, ali je nakon rata ponovo sagrađena, i danas predstavlja vernu kopiju nekadašnjeg dvorca. Istorija ovog zdanja doseže u 14. vek kada je bila sagrađena od strane Vojvode od Mazovije. Svoj najslavniji period je doživela tokom 17. veka, i tada je predstavljala jednu od najlepših palata u celoj Evropi. Danas se u njoj nalazi rezidencija predsednika republike.

Verski objekti:
Crkva Svete Marije je jedna od najznačajnijih crkava u Krakovu. Prvobitno je građena 1220. godine, ali je još tada pretrpela velika oštećenja za vreme najezde Tatara. Nakon toga je renovirana u 15. veku, i danas ima tadašnji izgled. Poznata je i upečatljiva po dve kule koje su nejednake veličine.
Crkva Svetog Jovana datira iz perioda 12. veka i jedna je od najstarijih crkava u Poljskoj. Zapadni ulaz crkve je rađen u rimskom stilu, dok je cela crkva uglavnom rađena u gotičkom.

Ostale atrakcije:
Skupština grada u Varšavi predstavlja jednu od najpoznatijih i najlepših građevina glavnog grada. Posebno se ističe zbog upečatljive kule koja je naknadno dograđena i ovo je jedno od omiljenih mesta za fotografisanje turistima.
Vodo- toranj (Gizycko), je sagrađen je 1990. godine. Upravo ovaj vodotoranj je snabdevao grad vodom sve do 1997. godine. Danas se na ovom mestu nalazi kafe bar i suvenirnica, a sa vrha tornja se pruža pogled na ceo grad.
Logor Aušvic predstavlja jedan od najmračnijih delova Poljske, ali turisti koji žele više da saznaju o stradanju Jevreja i Slovena na ovom podneblju, veoma često se upute da posete ovaj lokalitet. U Aušvicu je ubijeno oko 1,3 miliona ljudi, većinom u gasnim komorama.