Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Parizu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Za Parižane Nova godina predstavlja jedan od najvećih praznika u toku godine. La San Silvestre se svetkuje 31. decembra, najčešće u porodičnoj atmosferi uz posebna jela poput plodova mora, kao što su ostrige i nezaobilazan šampanjac. Ako još uvek niste sigurni gde za novogodišnje putovanje, predlažemo vam da detaljno pogledate ponude za Pariz. Ovaj predivan grad, možda čak i najlepši u vreme novogodišnjih praznika, može da vam ponudi nezaboravan provod. Grad je ukrašen hiljadama lampiona, jelki i raznobojnih ukrasa, tako da boravak u njemu predstavlja pravu privilegiju.

Pariz, grad svetlosti i grad ljubavi, tokom novogodišnje noći nudi razne vrste provoda, a najpoznatiji je doček Nove godine kod Ajfelove kule. Francuska je poznata po najboljem vinu na svetu, tako da bi bila prava šteta posetiti Pariz, a ne uživati u nekom od penušavih vina. Kada ponoć otkuca, a kazaljke se spoje, Francuzi se tradicionalno ljube i nazdravljaju sa punim čašama šampanjca. Ako vam je hladno, odlična zamena za šampanjac može da bude i kuvano vino koje će vas ugrejati u hladnoj zimskoj noći.

Interesantna je i poslastica koju Parižani praktikuju tokom novogodišnje noći, “Papillottes”, to su čokoladice i bombone koje kada se izvade iz omota puckaju poput petardi. Ove neobične poslastice možete da kupite u svakom marketu, kao i raznorazna pirotehnička sredstva, poput vatrometa i petardi. S obzirom na ovu činjenicu, pripremite se na ludu noćnu žurku sa puno pucnjave, pa ako ste osetljivi na ovakve zvuke, predlažemo vam da obavezno ponesete zaštitu za uši. Dakle, ako je vaš izbor Nova godina u Parizu nadomak Ajfelovog tornja, ne brinite na “dress code”, obucite šta god poželite i u čemu se osećate prijatno i toplo. A ukoliko odlučite da posetite neki od primamljivih lokala, restorana i obližnjih klubova, predlažemo vam da obučete nešto svečano, kako biste bili deo novogodišnjeg pariskog šarma.

Jedna od omiljenih destinacija Parižana za Novu godinu su Jelisejska polja. Okupljanje počinje u 21h, i odatle ćete imati božanstven pogled na Ajfelov toranj, koji se pretvara u kulu osveteljenu sa velikim brojem svetlosnih snopova, tako da je ceo ovaj spektakl bajkovit. Sa ove lokacije, takođe možete da posmatrate i veliki vatromet koji se dešava nešto iza ponoći.

Još jedno od omiljenih mesta za Novu godinu u Parizu je plato ispred Bazilike svetog Srca na Monmartru. Ova lokacija je takođe pogodna da se posmatra ceo grad, a predstavlja i omiljeno mesto za gledanje vatrometa u ponoć.

Ako niste ljubitelj gužve i uličnih proslava, predlažemo vam da posetite neki od prefinjenih francuskih restorana sa izvrsnom ponudom. Takođe, ponuda u klubovima i kafićima je odlična iako je više usmerena na piće i muziku. Zavisno od toga koji vid slavlja preferirate, bilo bi dobro da unapred rezervišete mesto gde želite da dočekate Novu godinu. Dobro se informišite o cenama u restoranima, jer postoje novogodišnje ponude koje prevazilaze kupovnu moć nekih turista, tako da pazite da se ne biste našli u neprijatnoj situaciji.

Svi koji su čuli za Pariz, čuli su i za čuveni Mulen ruž. Proslava Nove godine u Mulen ružu predstavlja skup način da se dobro zabavite u francuskoj prestonici. Uobičajena cena po osobi je oko 600 evra i podrazumeva kavijer, jastoga, šampanjac, ples i muziku Mulen ruž orkestra, ali tu spada i šou nakon ponoći, koji je specijalno osmišljen za ovu priliku. Ne zaboravite i to da svaki posetilac dobija i poklon iznenađenja, a nećemo vam otkriti šta on može da podrazumeva, proverite sami.

Za romantike, Nova godina u Parizu može da bude prava prilika da se ukrcaju u neki od brodova na Seni i uplove u Novu godinu u idiličnoj i mirnoj atmosferi, udaljeni od petardi i raznih pirotehničkih pomagala. Uz zvuke francuskih šansona, ples i penušava vina, doček Nove godine u ovako romantičnoj atmosferi može da bude prava prilika ukoliko ste odlučili da zaprosite svoju lepšu polovinu.

O Parizu:
Pariz, nadaleko poznat kao Grad svetlosti, vekovima predstavlja san svakog umetnika, naročito slikara. Za Francuze, Pariz predstavlja centar sveta, dok za žitalje drugih evropskih i svetskih metropola, Pariz je metropola nad metropolama. Smešten na obalama Sene, glavni grad Francuske ima preko dva miliona stanovnika . Predstavlja centar kulturnog, industrijskog i političkog života Francuske, ali i modnu prestonicu Evrope. San svakog turiste je da jednom u životu poseti Pariz, a ko jednom dođe u ovaj predivan grad poželi da se opet vrati u njega. Šarm samog jezgra grada, kao i širina bulevara i avenija odaje utisak jedne svetke metropole. Znamenitosti poput Ajfelove kule, Trijumfalne kapije, Luvra i Versajskog dvorca presetavljaju sinonim Pariza i nezaobilaznu destinaciju svih turista. Jedan je od najznačajnijih svetskih gradova i u njemu su smeštene organizacije poput: UNESKO i OEBS-a.

Opšti podaci
Položaj: Pariz je najveći i glavni grad Francuske. Smešten je u centru Pariskog basena, na reci Seni. Reka ga deli na dva dela: levi i desni. Podeljen je na 20 distrikata, arondismana. Oni su raspoređeni po spiralnoj šemi, a prvi je u centru grada. Sam centar broji oko 2 miliona stanovnika, dok urbana zona ima preko 12 miliona stanovnika.
Klima: Pariz se nalazi u umerenoj klimatskoj zoni. Prosečna godišnja temperatura je oko 10,8 °C, dok je količina padavina u proseku oko 647 milimetara. Natopliji je mesec jul, dok je najhladniji januar. Najveća količina padavina u Parizu je tokom maja, dok je najmanja u februaru.
Jezik: zvanični jezik u Parizu je francuski
Hrana i piće: Francuzi najviše vole da jedu sireve i supe. Najpoznatija je francuska supa od luka, ali i ona koja potiče iz Nice sa sosom od šafrana. Česta kombinacija jela su im od mesa i povrća, ali uz svako jelo obavezno se poslužuju vina, šampanjac ili čuveni francuski konjak. Ova zemlja sireva ima preko 365 vrsta sireva, za svaki dan u godini po jednu vrstu, iako se smatra da je taj broj znatno veći. Najpoznatiji francuski sirevi su: Ševr, Bri, Rokfor, Kamember i Raklet. Zahvaljujući velikim i prostranim pašnjacima, Francuska može da se pohvali najkvalitetnijih sirevima na svetu. Međutim, pored pašnjaka na severu, blaga sredozemna klima na jugu svakako pogoduje velikom broju vinograda, koji predstavljaju osnovnu namirnicu za proizvodnju vina. U proseku svaki Francuz godišnje popije preko 50 litara vina, što je za tri puta manje nego pre 80 godina kada je taj broj dostizao cifru od 160 litara vina godišnje po stanovniku Francuske. Pored sireva i vina, Parižani obožavaju da uživaju uz kroasane, koji su postali obavezan deo doručka i drugih naroda u svetu.

Turističke atrakcije:
Pariz je grad sa stotinu vrednih istorijskih građevina, crkava, trgova i parkova. Broji oko 160 muzeja, 200 umetničkih galerija, 100 pozorišta i preko 650 bioskopa. Nije ni čudo što ovaj grad nazivaju gradom svetlosti, s obzirom na broj kulturno – istorijskih bogatstava kojima obiluje.

Muzej Luvr predstavlja jedan od najvećih muzeja na svetu. Godišnje ga poseti preko 8 miliona ljudi, a u njemu se nalaze neka od najvećih umetničkih dela svih vremena. Jedno od njih je svakako čuvena Mona Liza. Sam ulaz u muzej je neobičan, iz jedne od staklenih piramida u dvorištu, koje su postale zaštitni znak muzeja.

Katedrala Notr Dam predstavlja jednu od najpoznatijih crkava u Evropi. Ako je verovati legend, ova katedrala je nastala tako što je biskup u blatu nacrtao kako bi mogla da izgleda najlepša gradska katedrala. U 12. veku ideja biskupa je ostvarena i nastalo je ovo remek delo gotike. Ova katedrala je postala inspiracija čuvenom Viktoru Igou za njegovo čuveno delo “ Zvonar Bogorodičine crkve”.

Trijumfalna kapija u Parizu, predstavlja spomenik koji se nalazi na trgu Šarla de Gola. Smeštena je na samom kraju avenije Jelisejskog polja. Ovaj spomenik je podignut u čast borcima za Francusku, a posebno onim iz napoleonovih ratova. Žan Šalgren je 1806. godine projektovao spomenik, i to nakon bitke kod Austerlica. Ova građevina je visoka 51 metar, a široka 45 metara i predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija Pariza.
Ajfelov toranj predstavlja zaštitni znak Pariza i možda najveću atrakciju u celoj Evropi. Dobio status ikone grada, a sve do početka 30-ih godina, 20-og veka, predstavljao je najvišu zgradu na svetu. Predlažemo vam da se popnete na ovaj prelep lokalitet jer se sa vrha istog vidi ceo Pariz.
Dvorac Versaj napravljen da bi bio rezidencija francuskih kraljeva, danas predstavlja jedan od najlepših kompleksa dvoraca u Evropi, a po mnogima i u svetu. Čuven po svojoj lepoti i značajnim događajima koji su se u njemu odigrali, Versaj privlači stotine hiljada turista. Dvorac je nastao 1661. godine kao lovački dvorac Luja XIII, ali se vremenom, za vreme dolazećih kraljeva konstantno dograđivao. U njemu je 1919. godine potpisan Versajski ugovor kojim je okončan Prvi svetski rat. Oko dvorca se nalazi ogroman kompleks bašta i vrtova koji sami po sebi predstavljaju dovoljno veliku atrakciju.

Univerzitet Sorbona se nalazi u Latinskoj četvrti i predstavlja prestižno mesto za obrazovanje. Tu se nalazi i Panteon, izgrađen po uzoru na rimskog imenjaka, ali u okolini možete da se zadržite u nekom od prelepih restorana, pabova ili klubova, koji predstavljaju omiljeno mesto zabave za studente.