Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Moskvi

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Jedna od top deset planetarno najpopularnijih destinacija za doček Nove godine je veličanstvena ruska prestonica – Moskva. Slika dočeka Nove godine u Moskvi obići će svet zajedno sa snimcima „odbrojavanja“ iz Sidneja, Tokija, Pekinga, Londona i Nju Jorka.

Moskovski Crveni trg je, pored Njujorškog Times square-a najvažnija i najslikanija tačka planete te, „najluđe noći“ u godini. Možda je ovo dovoljan razlog da razmislite ili bar maštate o odlasku u Moskvu.

Ipak, razloga, i za maštu i za putovanje je mnogo, a mi ćemo Vam, ovim tekstom, otkriti neke od tajni „Ruske Novogodišnje bajke“.

Rusija - jedna od onih nekoliko severnih zemalja koje imaju svoju „ličnu“ novogodišnju tradiciju. U svetu se Finska (čitaj: Laponija) pozicionirala kao lider „svojatavši“ lik Deda Mraza, Litvanija kao zemlja iz koje potiče tradicija kićenja novogodišnje jelke, tu su još i Norveška i Aljaska i, naravno, Rusija!

Šta čini Rusku Novogodišnju bajku?

Ruska tradicija i običaji baštine lik Ded Moroza (shvatate ko je to), koji vuče korene od starosovenskog paganskog božanstva koje je nosilo isto ime. Po ruskoj tradiciji, Deda Mraz (Ded Moroz), živi u gradu Velikom Ustjugu koji se nalazi na 900 km severoistočno od Moskve. Odatle sve počinje! Moskva, kao „ogledalo“ cele Rusije, za Novu godinu biva centar u kojemu se Ruska Novogodišnja čarolija oseća najžešće i doživljava najlakše.

Milioni svetlećih lampiona spektakularne Moskovske novogodišnje rasvete pojačavaju doživljaje i događaje na prepunim Moskovskim ulicama, trgovima i parkovima. Novogodišnji koncerti, pozorišne predstave na otvorenom, parade orkestara, glumaca, dece… klizališta na otvorenom, umetničke instalacije, izložbe i, naravno, Deda Mrazovi i njihove pomoćnice Sneguročke čine da doživite „snove“ koje je nemoguće na javi zamisliti i koje nikada nećete zaboraviti.

Samo novogodišnje veče i noć su posebna priča. Čuveni Crveni trg je premali da primi sve zainteresovane koji bi želeli da budu prisutni baš ovde u ponoć. Iz tog razloga, bolje je na njemu uživati dan ranije ili kasnije a „zaobići“ ga u samoj Novogodišnjoj noći iz razloga što Moskva nudi još bar deset podjednako lepih mesta za doček. Tu su najčuvenija Moskovska ulica „Tverskaja“, Puškinov trg, Patrijaršijski most, slavni Gorki park, ali i drugi parkovi poput Sokolnikog, Muzeona, Ermitaža ili Voroncovskog.

Primećujete da su sva gorenavedena mesta „pod vedrim nebom“. Upravo to i jeste čarolija i moć dočeka Nove Godine u Moskvi. Neka vrsta zajedništva i jednakosti koja kulminira odbrojavanjem i pucnjevima kremaljskog topa i čepova tradicionalnog Novogodišnjeg šampanjca (ne zaboravite i vi da ga ponesete sa sobom), nakon čega sledi jedinstvena melodija kremaljskih crkvenih zvona. Povrh svega toga, glavni spektakl je moskovski ponoćni vatromet koji se ispaljuje na desetak i više mesta u gradu. Slavlje traje do kasno u noć, a nastavlja se već ujutru kada vam spavanje nikako nije „dozvoljeno“. Grehota i šteta bi bilo prespavati prvi novogodišnji dan i propustiti priliku videti veličanstvenu Moskvu u svoj njenoj lepoti i raskoši.