Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Lisabonu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Ukoliko se odlučite za novogodišnje putovanje u Lisabon, imaćete priliku da osetite jednu vrstu egzotike, jer ova evropska zemlja ima poseban šarm i kulturu. Lisabon, kao glavni grad Portugalije veoma je bogat kulturnim i istorijskim nasleđem, o čemu govore dela mnogih pisaca, slikara i vajara. Povoljna klima, i veseo temperament Portugalaca, mogu da budu dobar izgovor da razmislite o tome, da vaše novogodišnje putovanje iz snova, bude baš u Lisabonu.
Nova godina u Lisabonu slavi se na više lokacija, ali glavna među njima je „Praça do Comércio”, ili u prevodu, Trg trgovine. Poznatiji je kao Dvorište palate i u središnjem delu trga se nalazi statua kralja Hosea I. Na ovom trgu, zabava počinje već posle podne, kako bi se skupilo što više ljudi i uz muziku đuskalo i zabavljalo se. Na binama se smenjuju različiti lokalni portugalski bendovi koji sviraju do ponoći. Kada se kazaljke sklope, Portugalci veselo čestitaju jedni drugima Novu godinu i nekoliko trenutaka kasnije njihova nasmejana lica obasjava veliki novogodišnji vatromet. Ovaj veliki spektakl se vidi iz svih delova grada, a najlepši je ukoliko ste negde blizu obale, gde se svetlost i šarenilo vatrometa oslikava na vodi.
U blizini „Praça do Comércio”, nalazi se još jedna lokacija gde besplatno možete da dočekate Novu godinu. To je Kula Belem („Torre de Belém“), koja datira iz 16. veka i koja je jedna od većih atrakcija u gradu.
Međutim, ako želite da izbegnete gužvu i buku od javnih koncerata i vatrometa, Lisabon vam nudi mnoštvo drugih opcija za proslavu Nove godine. Skoro u svim delovima grada moći ćete da pronađete lokal za sebe, bilo da je u pitanju restoran ili kafić, dok za diskoteke i klubove valjalo bi unapred da se raspitate, kako ne biste gubili vreme u potrazi za željenom lokacijom.
Nova godina u Lisabonu nudi za svačiji džep po nešto. Ako niste pri novcu, predlažemo vam da odaberete neki od disko klubova, gde uz muziku i di džej program možete da se ludo zabavite i provedete. Međutim, ako više volite luksuz, onda pripremite veću sumu novca kako biste Novu godinu dočekali na nekom od brodova i krstareći upolovili u 2020. Lisabon nudi još jednu varijantu provoda, te tako možete da iznajmite brodić za sebe i svoje prijatelje, i na taj način “iz prvog reda” možete da posmatrate vatrometni spektakl.
Portugalci su veliki gurmani, a na njihovo kulinarstvo izvršeni su mnogi uticaji, posebno od strane dalekih zemalja gde su imali kolonije. Za doček Nove godine u Lisabonu na novogodišnjim trpezama moći ćete da probate “Samosas” – trouglovi od tankog testa punjeni mocarelom, povrćem ili mesom, zatim „Cozido a Portuguesa“ – čuveni portugalski gulaš koji sadrži gotovo sve vrste mesa, zatim salatu od bakalara, pirinač sa raskuvanim pačijim mesom , ali i mnoge druge specijalitete poput plodova mora.
Ako se odlučite za novogodišnje putovanje u Lisabon, obavezno kupite “čokoladnu salamu” koju Portugalci naprosto obožavaju da poklanjaju svima koji posete njihovu zemlju. A ako je verovati onima koji su Lisabon posetili, najveći utisak na njih su ostavile neverovatno živopisne ulice ove evropske metropole.
O Lisabonu
Glavni grad Portugalije, Lisabon, predstavlja i najveći grad zemlje, a jedini je glavni grad u Evropi koji izlazi na Atlanski okean. Lisabon je isto tako i najveća luka u Portugaliji, a ujedno i privredni, kulturni i industrijski centar zemlje.
Klima u ovom gradu izuzetno je prijatna, te tako je priliv turista tokom cele godine intenzivan. Količina sunčanih dana u godini je velika, a tokom većeg dela dana u Lisabonu je prisutna plava boja što od neba, što od okeana.
Ova evropska metropola je veoma interesantna za turiste, a pomalo je i egzotična. Svi koji su posetili Lisabon, složili su se da je arhitektura neobična, ali i zadivljujuća, a da su živopisne ulice nešto što ne može da se vidi u drugim gradovima Evrope.
1994. godine Lisabon je proglašen za Evropsku prestonicu kulture, tako da je ovo još jedno priznanje ovom prelepom gradu.
Opšti podaci:
Položaj: Lisabon je prestonica Portugalije i najveći grad u tom području. Nalazi se na zapadnoj obali Iberskog poluostrva. Opština Lisabon obuhvata 53 gradske parohije koje se zovu fregvesije.
Klima: Klima u Lisabonu je delimično mediteranska, a delimično suptropska. Leta su veoma vrela, dok su zime blage i kišovite.
Jezik: Portugalski je zvanični jezik u Lisabonu.
Religija: Većinsko stanovništvo u Lisabonu, a i celoj Portugaliji je katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: Na kuhinju Lisabona su tokom dugog perioda istorije vršeni mnogi uticaji, tako da je ona mešavina stranih doprinosa, ali i autentičnog podneblja. Najpoznatiji specijaliteti su: sardine na grilu, bakalar, čorba od krompira i zelja sa portugalskim kobasicama. Omiljena poslastica im je puding od pirinča sa cimetom. A kada su pića u pitanju, stanovnici Lisabona obožavaju da piju espresso.
Turističke atrakcije
Dvorac Sv. Đorđa (Castelo de São Jorge) predstavlja monumentalnu građevinu koja se izdiže iznad celog Lisabona. Dvorac datira iz ranih perioda ovog podneblja, a odolevao je najezdama iz kasnijih epoha.

Muzej Kalusta Gulbenkijana (Museu Calouste Gulbenkian) čuven je po svooj veličini i kvalitetu, a u njemu je smeštena epska zbirka zapadnjačke i istočnjačke umetnosti. U muzeju mogu da se vide: mesopotamijske urne, pozlaćene egipatske mumijske maske, raskošni persijski tepisi, kao i porcelan iz doba dinastije Ćing. U muzeju se nalazi čuvena zbirka nakita Renea Lalika, i čuveni “Vilin-konjic”.

Muzej dvorca Ažuda (Museu do Palácio Nacional da Ajuda) predstavlja grandioznu neoklasičnu građevinu, koju turisti rado posećuju, a najviše pažnje privlači zimski vrt.

Isusova crkva (Igreja de Jesus) po mnogima predstavlja arhitektonsko čudo Setubala. Spoljašnjost je ofarbana u boju peska, a ukrašena je gargojlima i malim izuvijanim tornjevima. Unutrašnjost crkve takođe predstavlja jednu neobičnu arhitektonsku celinu.

Toranj Belem je smešten u četvrti Santa Maria de Belem u Lisabonu. To je originalan primer portugalskog kasnogotičkog manuelinskog stila. Od 1983. godine nalazi se na UNESKO-voj listi spomenika kulture.

Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) predstavlja još jedno remek-delo manuelske arhitekture. Ovo zdanje ima takođe neobične i zamršene dekoracije, koje decenijama predstavljaju veliku inspiraciju umetnicima.