Nova godina u Lisabonu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2019
Ukoliko se odlučite za novogodišnje putovanje u Lisabon, imaćete priliku da osetite jednu vrstu egzotike, jer ova evropska zemlja ima poseban šarm i kulturu. Lisabon, kao glavni grad Portugalije veoma je bogat kulturnim i istorijskim nasleđem, o čemu govore dela mnogih pisaca, slikara i vajara. Povoljna klima, i veseo temperament Portugalaca, mogu da budu dobar izgovor da razmislite o tome, da vaše novogodišnje putovanje iz snova, bude baš u Lisabonu.
Nova godina u Lisabonu - Novogodišnja putovanja

Nova godina u Lisabonu slavi se na više lokacija, ali glavna među njima je „Praça do Comércio”, ili u prevodu, Trg trgovine. Poznatiji je kao Dvorište palate i u središnjem delu trga se nalazi statua kralja Hosea I. Na ovom trgu, zabava počinje već posle podne, kako bi se skupilo što više ljudi i uz muziku đuskalo i zabavljalo se. Na binama se smenjuju različiti lokalni portugalski bendovi koji sviraju do ponoći. Kada se kazaljke sklope, Portugalci veselo čestitaju jedni drugima Novu godinu i nekoliko trenutaka kasnije njihova nasmejana lica obasjava veliki novogodišnji vatromet. Ovaj veliki spektakl se vidi iz svih delova grada, a najlepši je ukoliko ste negde blizu obale, gde se svetlost i šarenilo vatrometa oslikava na vodi.
Nova godina u Lisabonu - Novogodišnja putovanja

U blizini „Praça do Comércio”, nalazi se još jedna lokacija gde besplatno možete da dočekate Novu godinu. To je Kula Belem („Torre de Belém“), koja datira iz 16. veka i koja je jedna od većih atrakcija u gradu.
Nova godina u Lisabonu - Novogodišnja putovanja

Međutim, ako želite da izbegnete gužvu i buku od javnih koncerata i vatrometa, Lisabon vam nudi mnoštvo drugih opcija za proslavu Nove godine. Skoro u svim delovima grada moći ćete da pronađete lokal za sebe, bilo da je u pitanju restoran ili kafić, dok za diskoteke i klubove valjalo bi unapred da se raspitate, kako ne biste gubili vreme u potrazi za željenom lokacijom.
Nova godina u Lisabonu - Novogodišnja putovanja

Nova godina u Lisabonu nudi za svačiji džep po nešto. Ako niste pri novcu, predlažemo vam da odaberete neki od disko klubova, gde uz muziku i di džej program možete da se ludo zabavite i provedete. Međutim, ako više volite luksuz, onda pripremite veću sumu novca kako biste Novu godinu dočekali na nekom od brodova i krstareći upolovili u 2019. Lisabon nudi još jednu varijantu provoda, te tako možete da iznajmite brodić za sebe i svoje prijatelje, i na taj način “iz prvog reda” možete da posmatrate vatrometni spektakl.
Nova godina u Lisabonu - Novogodišnja putovanja

Portugalci su veliki gurmani, a na njihovo kulinarstvo izvršeni su mnogi uticaji, posebno od strane dalekih zemalja gde su imali kolonije. Za doček Nove godine u Lisabonu na novogodišnjim trpezama moći ćete da probate “Samosas” – trouglovi od tankog testa punjeni mocarelom, povrćem ili mesom, zatim „Cozido a Portuguesa“ – čuveni portugalski gulaš koji sadrži gotovo sve vrste mesa, zatim salatu od bakalara, pirinač sa raskuvanim pačijim mesom , ali i mnoge druge specijalitete poput plodova mora.
Nova godina u Lisabonu - Novogodišnja putovanja

Ako se odlučite za novogodišnje putovanje u Lisabon, obavezno kupite “čokoladnu salamu” koju Portugalci naprosto obožavaju da poklanjaju svima koji posete njihovu zemlju. A ako je verovati onima koji su Lisabon posetili, najveći utisak na njih su ostavile neverovatno živopisne ulice ove evropske metropole.
Nova godina u Lisabonu - Novogodišnja putovanja

O Lisabonu
Glavni grad Portugalije, Lisabon, predstavlja i najveći grad zemlje, a jedini je glavni grad u Evropi koji izlazi na Atlanski okean. Lisabon je isto tako i najveća luka u Portugaliji, a ujedno i privredni, kulturni i industrijski centar zemlje.
Klima u ovom gradu izuzetno je prijatna, te tako je priliv turista tokom cele godine intenzivan. Količina sunčanih dana u godini je velika, a tokom većeg dela dana u Lisabonu je prisutna plava boja što od neba, što od okeana.
Ova evropska metropola je veoma interesantna za turiste, a pomalo je i egzotična. Svi koji su posetili Lisabon, složili su se da je arhitektura neobična, ali i zadivljujuća, a da su živopisne ulice nešto što ne može da se vidi u drugim gradovima Evrope.
1994. godine Lisabon je proglašen za Evropsku prestonicu kulture, tako da je ovo još jedno priznanje ovom prelepom gradu.
Nova godina u Lisabonu - Novogodišnja putovanja

Opšti podaci:
Položaj: Lisabon je prestonica Portugalije i najveći grad u tom području. Nalazi se na zapadnoj obali Iberskog poluostrva. Opština Lisabon obuhvata 53 gradske parohije koje se zovu fregvesije.
Klima: Klima u Lisabonu je delimično mediteranska, a delimično suptropska. Leta su veoma vrela, dok su zime blage i kišovite.
Jezik: Portugalski je zvanični jezik u Lisabonu.
Religija: Većinsko stanovništvo u Lisabonu, a i celoj Portugaliji je katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: Na kuhinju Lisabona su tokom dugog perioda istorije vršeni mnogi uticaji, tako da je ona mešavina stranih doprinosa, ali i autentičnog podneblja. Najpoznatiji specijaliteti su: sardine na grilu, bakalar, čorba od krompira i zelja sa portugalskim kobasicama. Omiljena poslastica im je puding od pirinča sa cimetom. A kada su pića u pitanju, stanovnici Lisabona obožavaju da piju espresso.
Nova godina u Lisabonu - Novogodišnja putovanja

Turističke atrakcije
Dvorac Sv. Đorđa (Castelo de São Jorge) predstavlja monumentalnu građevinu koja se izdiže iznad celog Lisabona. Dvorac datira iz ranih perioda ovog podneblja, a odolevao je najezdama iz kasnijih epoha.

Muzej Kalusta Gulbenkijana (Museu Calouste Gulbenkian) čuven je po svooj veličini i kvalitetu, a u njemu je smeštena epska zbirka zapadnjačke i istočnjačke umetnosti. U muzeju mogu da se vide: mesopotamijske urne, pozlaćene egipatske mumijske maske, raskošni persijski tepisi, kao i porcelan iz doba dinastije Ćing. U muzeju se nalazi čuvena zbirka nakita Renea Lalika, i čuveni “Vilin-konjic”.

Muzej dvorca Ažuda (Museu do Palácio Nacional da Ajuda) predstavlja grandioznu neoklasičnu građevinu, koju turisti rado posećuju, a najviše pažnje privlači zimski vrt.

Isusova crkva (Igreja de Jesus) po mnogima predstavlja arhitektonsko čudo Setubala. Spoljašnjost je ofarbana u boju peska, a ukrašena je gargojlima i malim izuvijanim tornjevima. Unutrašnjost crkve takođe predstavlja jednu neobičnu arhitektonsku celinu.

Toranj Belem je smešten u četvrti Santa Maria de Belem u Lisabonu. To je originalan primer portugalskog kasnogotičkog manuelinskog stila. Od 1983. godine nalazi se na UNESKO-voj listi spomenika kulture.

Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) predstavlja još jedno remek-delo manuelske arhitekture. Ovo zdanje ima takođe neobične i zamršene dekoracije, koje decenijama predstavljaju veliku inspiraciju umetnicima.
Nova godina u Lisabonu
Nova godina u Lisabonu
Nova godina u Lisabonu
Nova godina u Lisabonu
Nova godina u Lisabonu
Nova godina u Lisabonu
Nova godina u Lisabonu
Nova godina u Lisabonu
Nova godina u Lisabonu