Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Krakovu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Ukoliko se odlučite za novogodišnje putovanje u Krakov, imajte na umu da ova kulturna prestonica Poljske nudi veliki broj mogućnosti za proslavu i zabavu u novogodišnjoj noći. Ako ste za neki mirniji tip proslave Nove godine u krugu porodice i prijatelja, predlažemo vam da unapred rezervišete mesto u nekom od poznatih restorana u Krakovu. S druge strane, imate mogućnost da rezervišete mesto u nekom od klubova i kafića, gde vas čeka živahna atmosfera, dobra muzika i puno različitih autentičnih poljskih pića. Napominjemo da se karte za Novu godinu u klubovima počinju prodavati još početkom novembra, tako da ne čekate poslednji čas, jer je velika mogućnost da ostanete bez željenih ulaznica.

Za sve one koji vole velike gradske žurke na otvorenom, Krakov je prava destinacija. Prošle godine je na glavnom gradskom trgu u Krakovu (Rynek Główny) bilo prisutno oko 150 000 ljudi. Svake godine vas ovde očekuje multimedijalni šou program koji traje preko šest sati. Na pozornicama u tom periodu nastupi i preko pedeset muzičkih izvođača. Vizuelni šou je upotpunjen raznobojnim laserskim zracima, koji se mogu videti i iz okolnih mesta nadomak Krakova. Nešto pre ponoći odbrojavanje počinje ispred katedrale svete Marije, a kad ponoć nastupi i kazaljke se spoje, počinje zvonjava crkvenih zvona, a ubrzo i pirotehnička predstava.

Ukoliko odaberete Krakov za svoje novogodišnje putovanje, obevezno posetite neki od novogodišnjih vašara. Ove manifestacije najčešće posećuju roditelji sa decom, ali mogu da budu interesantne za sve uzraste. Sneg koji je uobičajna pojava u ovo doba godine, novogodišnju idilu snegom prekrivenih krovova, čini u potpunosti bajkovitom. Na tezgama i u kućicama možete pronaći svašta, od raznoraznih ručnih radova, pletene garderobe i nakita, preko igračaka, porcelana, i raznih drvodeljskih ukrasa. Takođe imaćete priliku da se provozate na nekom od mnogobrojnih ringišpila. Ovaj novogodišnji vašar počinje početkom novembra, i traje sve do Nove godine.

Za one koji preferiraju nešto drugačiju proslavu Nove godine u Krakovu, predlažemo da se odluče na varijantu posete nekom od planinarskih domova, od kojih su najpoznatije Zakopane. Ovo selo je udaljeno od Krakova svega dva sata vožnje automobilom, i predstavlja fantastičnu atrakciju posebno za mlade. Ovaj odlazak u prirodu može da bude prava prilika za druženje uz zimske sportove i logorsku vatru. Prelepi pejzaži koji oslikavaju neodoljivu poljsku prirodu, tokom novogodišnjih praznika su prekriveni snegom i deluju bajkovito. Za one koji misle da je Nova godina na selu nešto dosadno, ukoliko posete ovo selo, za samo nekoliko dana svoje mišljenje će u potpunosti promeniti. Raznorazni sadržaji poput vožnje sankama, kao i sankanje uz konjsku zapregu, potom razne žurke, balovi, kao i ekspedicije sa bakljama u planinama, predstavljaju samo deo ponude koje vaše novogodišnje putovanje u Zakopanama može da ponudi.

Kada je hrana u pitanju, Poljska je zemlja koja nudi jednu šaroliku ponudu, kako ukusa tako i boja. Veliki su obožavatelji supe, tako da ih prave u najrazličitijim oblicima. Na novogodišnjoj trpezi veoma često mogu da se nađu sve moguće i manje moguće kombinacije hrane, ali dominiraju namirnice poput mesa i krompira, šunke i kobasice, gulaš, i naravno kolači. Mnogi smatraju da su riblji specijaliteti prava prilika da se u Novu godinu uplovi brzo i spokojno, tako da su im oni obavezna namirnica na novogodišnjoj trpezi.

Vaše novogodišnje putovanje u Krakovu, obavezno obogatite obilaskom nekih od najznačajnijih kulturno istorijskih znamenistosti grada i uživajte u predivnoj novogodišnjoj atmosferi i srdačnosti ovog slovenskog naroda.

O Krakovu
Krakov je drugi po veličini gradova u Poljskoj, ali već preko deceniju nosi epitet kulturne prestonice Poljske. 2007. godine Krakov je proslavio svoj 750 rođendan, što ga svakako svrstava u veoma stare gradove. Vekovima unazad ovaj grad je upijao kulturu i istoriju iz različitih epoha, tako da danas predstavlja riznicu renesansne i gotičke kulture. Krakov je imao sreću da ne bude razoren tokom Drugog svetskog rata, tako da je većina zgrada u samom centru grada sačuvala svoj izvorni izgled.
Krakov iako nije glavni grad, mnogi ga smatraju kulturnom prestonicom Poljske, ali ne bez razloga, jer je 2000. godine od strane Evropske Unije dobio tutulu Evropskog sedišta kulture za tu godinu. Ovo je još i grad muzeja, ali i nekoliko veoma poznatih pozorišta.

Opšti podaci:
Položaj: Krakov je jedan od najvećih gradova u Poljskoj, zapravo drugi po veličini, odmah posle Varšave. Leži na reci Visli i glavni je grad malopoljske, koja je u južnom delu Poljske. Grad je veliki centar, kako obrazovni, kulturni, tako i industrijski i saobraćajni. Kroz Krakov prolaze nekoliko glavnih međunarodnih puteva, kao i regionalnih.
Klima: Krakov ima umerenu klimu jer se nalazi u južnom delu Poljske. Ne izlazi na more, tako da nema mnogo jakih vetrova. Leta su prijatna, a zime se kreću od blažih do veoma hladnih.
Jezik: Znavični jezik je poljski.
Hrana i piće: Poljska kuhinja obiluje velikim brojem namirnica i veoma je raznovrsna. Neki od najpoznatijih poljskih specijaliteta su: “Hlodnik“, „Zurek“, „Baršč“ i „Pjerogi“. Dok prva tri predstavljaju supe, poslednje su valjušci. Valjušci mogu da budu slano predjelo, a mogu i zasladak, sve zavisno od priloga koji im se dodaje. Poljaci vole da jedu valjuške sa rusinskim dodatkom (usireno mleko sa krompirom), ali i sa mesom, kupusom, pečurkama. Slatka verzija može da bude sa jabukama, borovnicama i drugim voćem, ali i šećernim prelivom. Kada su pića u pitanju Poljaci vole da piju vodku, ali njihovo poznato tradicionalno piće je “Tatanka”. To je mešavina vodke po imenu “ Zubrovka” i soka od jabuke. Ne zanemarite i poljsku šljivovicu, pravi je delikates i zovu je još konjak od šljive.

Turističke atrakcije
Većina kulturnih znamenitosti i istorijskih spomenika Krakova nalazi se u njegovom starom gradu. Turisti obično naprave plan obilazaka ovih znamenitosti, tako da je ponekad moguće sve obići i u jednom danu, ali ukoliko želite detaljno sve da pogledate i da doživite poljsku istoriju i kulturu na pravi način, predlažemo višednevne obilaske. Navešćemo vam samo neke od lokaliteta koje biste trebali da posetite.
Istorijski centar Krakova predstavlja srce ovog grada i od 1978. godine se nalazi se na listi UNESKO-ve svetske baštine. Ovaj centar obuhvata Stari grad, Dvorac Vavel i Kazimierz.
Dvorac Vavel je jedan od najlepših delova grada, a tu su smeštene katedrale svetom Vaclavu i svetom Stanislavu Biskupu. U blizini ovih crkava nalaze se i grobnice Leha Kaninskog i njegove supruge, a tu su i kosti od nosoroga i kita. Po verovanju, dokle god tu stoje kosti ovih životinja, i katedrale će da postoje. Na ovom mestu se nalazi i Zigmundova kula sa pet zvona, a legenda kaže da zvonjava ovih zvona tera oblake i donosi vedro vreme.
Okrug Kazimierz je deo istorijskog centra Krakova i veoma je bitan zbog svog jevrejskoj nasleđa. Ovde se nalazi sinagoga Remuh izgrađena davne 1557. godine. U blizini sinagoge je groblje još iz ranijeg perioda (1511), ali je nedavno obnovljen čitav ovaj kompleks.
Okrug Nova Huta nastao je u vreme komunizma. U prvo vreme služio je ljudima koji su radili u železarama. Arhitektura ovog dela grada tipična je za zgrade iz socijalističkog peiroda, a to podrazumeva velike zgrade, a oko njih prostrane zelene parkove.
Spomenik Tadeušu Košćušku veoma je značajan za poljski narod, jer je posvećen njihovom narodnom heroju. Smešten je na Košćuškovom brežuljku, a zbog pomalo nepristupačne udaljenosti, nije dovoljno posećen lokalitet od strane turista.
Muzej Šindlerove fabrike je smešten u administrativnom delu nekadašnje fabrike. Ovde se može videti multimedijalna postavka života u Krakovu za vreme nacističke okupacije od 1939. do 1945.godine. Takođe, dostupna za gledanje je i Šindlerova kancelarija, kao i rekviziti iz tog perioda, ali i skrovište. Na ovom mestu imate mogućnost da pročitate životne priče velikog broja preživelih.