Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Istanbulu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Spoj istoka i zapada, modernog i tradicionalnog, ili po mnogima biser Orijenta, to je Istanbul. Ovaj grad vekovima je privlačio osvajače, koji su ga želeli u svom posedu. Danas je to jedan veliki i moderan grad, najveći u Turskoj.
Novogodišnje putovanje u Istanbul, može da bude prilika da Novu godinu dočekate istovremeno na dva kontinenta: Evropi i Aziji. Istanbul leži na ova dva kontinenta i po tome je jedinstven u svetu. Bilo da se odlučite za evropski deo grada, ili onaj azijski, preporučujemo vam da unapred rezervišete mesta u željenom restoranu ili klubu.
Ako želite da budete na samoj granici između kontinenata, a ujedno i na oba istovremeno, odlična je prilika da Novu godinu dočekate na nekom od brodova na kojima ćete da krstarite. Ova novogodišnja ponuda krstarenja Bosforom, smatra se luksuznom, i ona podrazumeva bukvalno sve: od najkvalitetnije hrane i najpoznatijih francuskih vina i šampanjca, do muzike i trbušnih plesačica. Za ovakav novogodišnji aranžman potrebno je izdvojiti malo veću svotu novca, ali oni koji su ga iskusili, kažu da itekako vredi.
Istanbul, kao jedan od najživopisnijih gradova na svetu, nudi za svakoga po nešto. Nova godina u Istanbulu može da bude isteresantna i ukoliko se odlučite za proslavu u nekom od noćnih klubova kojih ima dosta, posebno u evropskom delu grada. Uz najpoznatije svetske hitove i di džejeve, imaćete priliku da uživate do ranih jutarnjih sati u nekom od poznatih klubova u Istanbulu. I za ovakav vid zabave, naš savet je da unapred rezervišete mesta, najviše zbog gužve u koju možete da upadnete na samom ulazu u lokal.
A ako ste ljubitelj proslava na otvorenom, Nova godina u Istanbulu može da zadovolji vaša očekivanja. Glavne lokacije gde se narod skuplja su ulice Nişantası i Kadıköy, koje 31. decembra budu krcate. Ovde se organizuje odlična žurka, tako da uz odličnu muziku gde se puštaju najpoznatiji hitovi, kao i poznate izvođače, možete da igrate i da se veselite. Takođe, nekoliko čaša pića se podrazumeva, tako da se naoružate omiljenim napitkom koje će dodatno da zagreje atmosferu. Zvučnu paradu upotpunjuje i vizuelna, tako da ćete na ovom mestu imati priliku da vidite i razne svetlosne i laserske instalacije, kao i veliki vatromet u ponoć. Vatromet nastupa tačno iza ponoći i to iznad Bosforskog mosta odakle obasjava ceo grad. Najbolja lokacija za posmatranje ovog spektakla je neka visoka zgrada (terasa ili balkon), odakle je prizor čaroban. Odblesci svetlosti koji se prelivaju na vodi udvostručuju poseban vizuelni doživljaj ovog prelepog događaja.
Turci veliku pažnju posvećuju i novogodišnjoj trpezi, tako da je veoma važno da je ona bogata i raznovrsna. Okupljanja na novogodišnjoj trpezi, u principu nisu deo tradicije, jer je Turska dugo bila islamska zemlja, tako da proslava ovog praznika nije oduvek bila deo kulture ovog naroda. Ali, uz dominaciju zapadne kulture i svega što ona donosi, proslava Nove godine postala je deo života i grada kao što je Istanbul.
Vaše novogodišnje putovanje u Istanbul možete da obogatite, tako što ćete izdvojiti vreme da obiđete neke od najvećih znamenitosti ovog grada poput Aja Sofije, Plave džamije, ali i nesumljivo najbogatije pijace u ovom delu Evrope.

O Istanbulu
Pored toga što je najveći, Istanbul je i najlepši turski grad. Ovaj biser Orijenta, kako ga mnogi zovu, predstavlja grad gde se sudaraju dve najveće svetske kulture: istočna i zapadna. Istanbul je vekovima bio najpoželjniji trofej među gradovima raznim imperijama poput: rimske, vizantijske, a na posletku i otomanske. Imena je menjao shodno carstvu kojem je pripadao, te tako smo u prošlosti imali: Konstantinopolj, potom Carigrad, a danas Istanbul.
Grad leži na dva kontinenta: Evropi i Aziji i po tome predstavlja jedinstven primer u svetu. Ujedno kroz njega prolazi Bosfor, moreuz koji razdvaja ova dva kontinenta. Dugo vremena je Istanbul bio meta različitim religijskim zajednicama, a posebno hrišćanstvu i islamu. I danas se u Istanbulu (Carigradu) nalazi sedište Vaseljenskog patrijarha, koji predstavlja prvog po časti među svim patrijarsima na svetu. Isto tako, u ovom gradu se nalazi i Aja Sofija, koja je kroz istoriju, najpre bila hrišćanski hram, potom džamija, a na kraju muzej.
Danas Istanbul predstavlja jedan od najvećih gradova u ovom delu Evrope, koji ima oko 10 miliona stanovnika. Dugo je bio centar života, kulture i privrede regije. Ovaj grad dnevno poseti oko sto hiljada turista iz svih delova sveta. Ali Istanbul nije skup grad, i zato ga mnogi vole, jer je prilagođen za svačije mogućnosti.
Opšti podaci:
Položaj: Istanbul je najveći grad u Turskoj i nalazi se u istoimenom vilajetu. Smešten je na Bosforskom moreuzu, i spaja dva kontinenta: Evropu i Aziju.
Klima: U Istanbulu je klima pretežno umerenokontinentalna. Prosečna zimska temperatura je oko 7 °C, dok je letnja oko 28°C. Zime su prilično blage i kišovite, dok je sneg prisutan najviše jednu do dve nedelje godišnje. Leta su prijatna i topla.
Jezik: U Istanbulu zvanični jezik je turski, mada je ovaj grad poznat po tome da se u njemu mogu čuti mnogi svetski jezici.
Religija: Veroispovest Istanbula je islam.
Hrana i piće: Turska ima veoma ukusnu i bogatu kuhinju. Ona je vekovima oblikovana pod različitim uticajima (mediteranskim, centralnoazijskim i arapskim). Najzastupljenije meso u turskom kulinarstvu je govedina, pošto svinjetinu ne jedu iz religijskih razloga. Omiljeno povrće im je: plavi patlidžan, crni i beli luk, sočivo, krastavac, paradajz i pasulj. Veoma su dobri majstori u specijalitetima na bazi pirinča, tako da je pilav jedno od najčešćih jela koja prave. Kada je piće u pitanju, Turci vole da piju čaj, i to crni, ali obavezno da je jak. Takođe obožavaju Ajran, to je osvežavajuće piće na bazi jogurta, ali je prilično slano.
Turističke atrakcije:

Aja Sofija predstavlja najmonumentalniju građevinu u Istanbulu, ali i najpoznatiju. To je bila nekadašnja najveća hrišćanska crkva, da bi tokom Otomanske imperije bila pretvorena u džamiju. Danas predstavlja muzej koji je ogroman, a za njegov obilazak vam je potrebno oko sat vremena.

Cisterna Basilica se nalazi tačno preko puta Aja Sofije i predstavlja rimski podzemni rezervoar za vodu. Ova građevina predstavlja veliku atrakciju Istanbula, veoma je rado posećivana od strane turista, a posebno je impozantna njena unutrašnjost.

Plava džamija (Blue Mosque) je jedna od najvećih džamija u celoj Turskoj. Takođe, druga je u svetu koja ima šest minareta, pored one u Meki. Kako spolja, tako i unutra, džamija je vema lepa i omiljeno je mesto turistima, posebno onima koji su islamske veroispovesti. U ovu džamiju, da biste ušli, potrebno je da se prethodno izujete.

Topkapi palata je palata iz perioda od 15. do 19. veka i pripadala je sultanima. I ona je smeštena odmah pored Aja Sofije. Po svom spoljašnjem izgledu, neodoljivo podseća na Kalemegdan. Upravo u ovom utvrđenju, nalazi se riznica sa najvećim dijamantom na svetu.

Pijaca začina i slatkiša, ili Egipatski bazar na Misirli čaršiji, jedno je od omiljenih mesta za turiste. Ovde možete da pronađete sve što vam padne na pamet, a cenkanje je skoro pa obavezno. Ne propustite priliku da kupite neke od originalnih azijskih začina, kao i najrazličitijih vrsta čajeva.

Arheološki muzej u Istanbulu se smatra jednim od najbogatijih na svetu, kada je antičko kulturno nasleđe u pitanju. Predlažemo da izdvojite dovoljno vremena za obilazak ovog muzeja.

Galata kula predstavlja ogroman vidikovac sa kojeg se pruža fascinantan pogled na evropski deo Istanbula. Ovaj lokalitet je već decenijama omiljeno mesto za fotografisanje turistima.