Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Holandiji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Nova godina u Holandiji je veoma važan praznik, i taj dan podrazumeva da se na trpezi nađu pržene kuglice poznate pod nazivom “Oliebollen”, da se čuju zvuci petardi, a za najhrabrije je rezervisano ronjenje u Severnom moru.

U Holandiji i danas je prisutan nekadašnji običaj čestitanja Nove godine putem kartica i čestitki, gde primaocima želite sve najbolje u narednoj godini i da imaju puno sreće i novca. Svetkovanje u Holandiji počinje 25. decembra, kada se slavi Božić po gregorijanskom kalendaru. Iako se ne smatraju preterano religioznom nacijom, Holanđani vole da u porodičnoj atmosferi i društvu bliskih prijatelja proslave ovaj najradosniji hrišćanski praznik. Ono što Holanđane posebno raduje jeste takozvana trinaesta plata, koju dobijaju nešto pred praznike, kako bi mogli da kupe poklone svojim najbližima. Česte su proslave Nove godine i na radnim mestima, zapravo to su više uvodi u praznično slavlje, a poslodavci obično obezbede neki apero povodom toga.

Novogodišnje veče obično podrazumeva slavlje na nekom od glavnih gradskih trgova, lokala, restorana ili kafića. A proslava traje do ranih jutarnjih sati. Kad otkuca ponoć Holanđani se ljube i jedni drugima čestitaju Novu godinu uz najlepše želje. Veoma čest prateći moment ovih slavlja je veliki vatromet koji se obično ispaljuje nešto posle ponoći. Vatromet je posebno lep ukoliko se odigrava iznad vode (reke, jezera ili mora) jer se može posmatrati i odsjaj u vodi. U velikim gradovima, vatromet se ispaljuje u kontinuitetu između sat do dva, što dovodi do malo većeg smoga tokom 1. januara.

Ako se odlučite za novogodišnje putovanje u Holandiju, ne zaboravite da probate neke od novogodišnjih poslaltica u obliku testa. Da li će to biti “Oliebollen”, male kuglice koje podsećaju na krofnice, pita od jabuka ili neki vafli, obavezno nešto od toga pojedite, jer Holanđani veruju da će vam to pomoći da vam Nova godina bude lepa i “slatka”.

Nova godina u Holandiji nudi bezbroj mogućnosti za provod i zabavu. Predlažemo vam da se unapred informišete oko mogućnosti za proslavu i doček Nove godine, kako biste izbegli eventualne neprijatnosti. Ovo naročito važi, ako ste zainteresovani za doček Nove godine u zatvorenom ambijentu, onda bi bilo dobro da karte rezervišete ranije, a isto važi i za kafiće u centru grada, gde se uvek traži mesto više.

Ono za šta vam nije potrebna rezervacija jeste doček Nove godine na nekom od gradskih trgova, bilo da Novu godinu slavite u Amsterdamu, Roterdamu, Utrehtu ili Hagu. Ovaj vid proslave je svakako najopuštenija varijanta, a pored toga omiljena je mladima, prevashodno što se ne plaća.

Iako Amsterdam privlači najveći pažnju turistima, zanimljive destinacije za novogodišnje putovanje mogu da budu i drugi gradovi u Holandiji.
Nova godina u Roterdamu nudi veliki broj posebnih gradskih žurki, ali i jednu glavnu organizovanu na otvorenom. U samom centru Roterdama, u organizaciji gradskih vlasti, svake godine se organizuje velelepni vatromet u ponoć, koji posmatra više desetina hiljada meštana i turista. Prelepo oslikavanje vatrometa iznad vode, i silueta Erasmus mosta u pozadini prisutnima daje poseban ugođaj. Roterdam nudi i odlične žurke u kafićima i pabovima, s tim što na takvim mestima je poželjno unapred rezervisati mesto,

Hag, takođe nudi odličan i besplatan parti za sve prisutne. U centru grada će tačno u ponoć da nastupi veliki vartomet, a svake godine prisutne zabavljaju neki od najpoznatijih di džejeva ili muzičkih izvođača iz celog sveta.

Kada je Utreht u pitanju, Nova godina se već tradicionalno odigrava na glavnom gradskom trgu uz piće i vatromet. Za ovaj grad važi izreka “mali, ali lep”, što se pokazalo pozitivnim kada su novogodišnja slavlja u pitanju. Za sve one koji ne vole velike gužve i buku, Utreht je pravo mesto.

Ako vaše novogodišnje putovanje u Holandiji traje više dana, predlažemo vam da obiđete više gradova i upoznate celu zemlju i njenu kulturu. Holanđani su srdačni i ljubazni prema turistima, tako da verujemo da će vam novogodišnji praznici u ovoj evropskoj zemlji veoma prijati.

O Holandiji
Kraljevina Holandija je jedna od prvih zemalja koja je imala parlament koji je bio biran od strane građana. Kraljevska porodica ove male države datira još od vremena princa Vilijema od Oranža, koji se u prošlosti borio za versku slobodu Holanđana, a protiv španskog uticaja. Glavni grad Holandije je Amsterdam, iako se glavne državne institucije, poput Parlamenta i Međunarodnog suda, nalaze u Hagu. Holandija ima oko hiljadu muzeja, a 42 se nalaze u Amsterdamu, tako da ova zemlja pretenduje da bude prestonica kulturnog života u Evropi. Ono po čemu je Holandija u svetu poznata jesu biciklističke staze, ali i cveće. To je ekološka zemlja, koja mnogo polaže u proizvodnju netretiranog voća i povrća, kao i sireva. Holandija izlazi na Severno more, i smatra se da je jedna četvrtina ove zemlje ispod nivoa mora, zbog čega je i dobila ime Nizozemska. Ono što turiste posebno privlači jesu veternjače, od kojih preko 1000 i danas funkcioniše. I za kraj, Holandija je zemlja sa rekordnim brojem nacionalnosti, čak 180 različitih nacionalnosti živi u ovoj zemlji, tako da ne čudi visok stepen tolerancije i liberalnosti koji poseduju stanovnici ove zemlje.

Opšti podaci
Položaj: Holandija je zemlja severne Evrope i predstavlja najveću celinu u okviru Holandskog kraljevstva. Na severu i zapadu izlazi na Severno more, dok se na jugu graniči sa Belgijom, a sa Nemačkom na istoku. Kada su pomorske granice u pitanju, preko mora se graniči sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Nemačkom i Belgijom. Holandija je podaljena na 12 administrativnih celina, koji se zovu provincije. Provincije su podeljene na opštine, i ukupno ih ima 430.
Klima: U Holandiji je pretežno umerenokontinentalna klima, gde su leta topla, a zime blage. Čest je jugozapadni vetar, a u delovima koji izlaze na more prisutan je od oktobra do maja.
Jezik: U Holandiji je zvanični jezik holandski, dok je drugi jezik frizijski, i on se govori u severnoj provinciji Friziji.
Religija: U Holandiji oko 40% stanovništva su ateisti, dok su ostali delom katolici, a delom protestanti. Zbog stalnih migracija, velika je količina muslimana na ovom području.
Hrana i piće: Holandska kuhinja je prevashodno jednostavna i počiva na dosta povrća, ribi, sirevima i mesu. Popularna užina kod Holanđana je pomfrit, koji se obično služi sa majonezom ili sosom od kikirikija. “Erwensoep” je gusta supa od graška sa kobasicama, i često se služi u pabovima tokom zimskih meseci. Poznati su i kao majstori u pravljenju vafla, koje jedu u svim varijantama i sa svim prilozima. Kada su pića u pitanju, uz doručak najčešće piju kafu, čaj ili đus, dok je Holandija u celom svetu poznata po nekoliko brendova piva, koje Holanđani, ali i turisti rado piju.

Turističke atrakcije
Muzeji:
Van Gogov muzej u Amsterdamu je otvoren 1973.godine i sadrzi oko 200 slika i 500 crteza Vinsenta i njegovih prijatelja i savremenika kao sto su Mone, Bernard, Anri de Tuluz-Lotrek i Pol Gogen.
Muzej voštanih figura Madam Tiso u Amsterdamu je jedna od najvećih atrakcija kako za decu, tako i za odrasle. U ovom muzeju su toliko verno predstavljene voštane figure, da je ponekad teško poverovati da pred vama ne stoji pravi Dejvid Bekam i druge poznate ličnosti.
Dvorci i palate:
Kraljevski dvorac predstavlja zvaničnu rezidenciju Kraljice Beatris, iako ona živi u Hagu. Izgrađena davne 1665. godine, zgrada uskoro postaje palata Napoleonovog brata Luisa. Takođe se nalazi u Amsterdamu i predstavlja nezaobilazan segment turističkih obilazaka.
Verski objekti:
Sint Janskerk je mala gotička crkva koja datira još iz 17.veka. Po mnogima je najlepša u Holandiji i crvene je boje. Ukoliko se popnete na sam vrh crkve imaćete izvanredan pogled na okolinu.

Ostale atrakcije:
Pored Amsterdama kao glavnog grada, turisti koji dolaze u Holandiju, vrlo često odaberu i Roterdam kao svoju glavnu destinaciju. Roterdam se smatra najromantičnijom lukom na svetu, ali i najprometnijim gradom u Holandiji. Zbog bombardovanja u II Svetskom ratu, grad je izgubio stare fasade, tako da je arhitektura uglavnom svedena na visoke i moderne zgrade. Grad nudi razne atrakcije, od muzeja, parkova, pa sve do čuvenog tornja Eurimast. Ovaj grad je popularan u svetu po čuvenim muzičkim festivalima.
Ajndhoven je moderan industrijski grad koji leži na reci Domel i posebno je značajan jer se u njemu nalazi predstavništvo čuvene fabrike “Philips”. Ovo je prvobitno bila fabrika sijalica, tako da je dugo nosio nadimak “grad svetlosti”. Ovaj grad, iako moderan, turistima nudi mnoštvo zanimljivosti iz različitih perioda istorije.
Lajden je intelektualni centar godinama unazad i to je mesto gde je osnovan prvi univerzitet u zemlji (1575. godine). U gradu se nalazi desetak muzeja sa remek - delima čuvenog Rembrandta, ali tu je i muzej prirodnih nauka u kojem se nalazi mikroskop koji je svojevremeno koristio van Levenhuk.
Keukenhof bašta je najveća bašta lukovica na celom svetu. Godišnje ovu baštu poseti oko 800 000 ljudi, a ona cveta samo dva meseca godišnje. Ovde se smenjuju lepote lala, zumbula i narcisa, savršeno uređene i raznobijne.
Mastriht je grad koji mnogi smatraju draguljem juga Holandije, a po mnogima je upravo ovaj grad postojbina klompi, lala i vetrenjača. Ovo je grad elegancije i posebnog šarma, i upravo ovde može da se oseti pravi duh onoga što su Holanđani nekada bili.