Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Grčkoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Grčka je jedna od omiljenih destinacija Evropljanima, a posebno onima koji žele da Novu godinu provedu u nešto toplijim klimatskim uslovima. Zime su u Grčkoj blage i kišovite, jakih mrazeva nema, tako da svi oni koji su ljubitelji blage klime, za svoje novogodišnje putovanje treba da izabaru Grčku. Ova poluostrvska zemlja ima veoma povoljan geografski položaj, i koji god njen deo da izaberete kao novogodišnju destinaciju, nećete se pokajati. Grčka ima oko 1400 ostrva, s tim što je nekih 200 naseljeno, tako da, interesantan izbor za doček Nove godine može da bude i neko od poznatijih grčkih ostrva.

Na novogodišnje veče, Grci vole da se okupe oko porodične trpeze i sa svojim najbližima podele lepe trenutke. Međutim, nešto pre ponoći, naročito mlada populacija najčešće izlazi na neke od glavnih gradskih trgova, gde se odigrava organizovan doček, i tamo slavi uz muziku i vatromet. Svaki grad ima organizovan program za Novu godinu, sa bogatim muzičkim programom, gde posetioci mogu da uživaju uz tradicionalnu grčku muziku i igru.

Možda najatraktivniji način da u Grčkoj provedete Novu godinu, jeste poseta Atini. Glavni grad Grčke, poznat po kulturnom i istorijskom bogatstvu, već decenijama predstavlja jednu od najatraktivnijih destinacija za doček Nove godine. Atmosfera na ulicama Atine je veoma vesela i pozitivna tokom novogodišnjih praznika. Okićene ulice, muzika na svakom koraku, kao i razni kulinarski specijaliteti, predstavljaju samo deo onoga što Atina može da vam ponudi. Tradicionalni doček Nove godine na trgu Sintagma, predstavlja već dobro uigrani događaj za Atinjane, bitno je samo da ste u dobrom društvu i da ponesete flašu omiljenog pića. Nešto posle ponoći Atina je obasjana velelepnim vatrometom iznad Akropolja, koji se vidi skoro iz svih delova grčke prestonice.

Nešto bliži Srbiji je Solun, glavni grad severne grčke regije Makedonije, može da bude izuzetno interesantan izbor za vaše novogodišnje putovanje. Pored toga što se smatra finansijski povoljnom destinacijom, to je mesto gde ćete moći da osetite dušu Grčke i uživate u razgledanju i obilascima na stotine važnih kulturno – istorijskih lokaliteta. Ukoliko želite da idete na organizovan gradski doček, preporčujemo vam da nešto pre ponoći budete ispred solunske Bele kule gde se priređuje veliki vatromet u ponoć. Takođe možete da posetite i Platonov trg gde se skuplja veliki broj ljudi. S druge strane, dobar provod vam nude i obližnji kafići i klubovi gde možete da ostanete do ranih jutarnjih sati.

Nećete pogrešiti ako se odlučite da Novu godinu proslavite na nekom od predivnih grčkih ostrva. Naša preporuka su: Krit, Rodos, Tasos, Krf, Mikonos, Zakintos i mnoga druga. Iako su poznata po bogatoj letnjoj sezoni, tokom cele godine u njima se živi nekim mirnijim životom, što svakako nije pravilo kada su novogodišnji praznici u pitanju. Tada, kao i u celoj Grčkoj nastupa slavlje i pripremanje za najluđu noć. Grčka ostrva imaju veoma bogatu ponudu za doček Nove godine, ali je potrebno da se detaljno informišete, kako biste odabrali destinaciju po vašoj meri. Možda ni Halkidiki nije loš izbor, posebno ako vaše novogodišnje putovanje traje do Božića, kada možete da posetite i Svetu goru, najpoznatiji srpski manastir, van okvira državne granice.

Razni su običaji i verovanja kod Grka, a posebno ona koja su vezana za Novu godinu. Tokom porodične večere, domaćica stavlja neki deo svog nakita na tanjir, i to stoji na kraju stola, kao simbol prosperiteta za narednu godinu. Nakon što se novogodišnja večera završi, sudovi se ne peru, niti se jelo sklanja sa stola, sve do sutra. Običaj je da ta hrana prenoći, kako bi eventualni putnik koji poseti njihov dom tokom novogodišnje noći, mogao da se posluži. Oni Grci koji odluče da ponoć dočekaju u toploti svojih domova, uz odbrojavanje, poljupce i prskalice, pred ponoć svetla na kratko ugase, a u ponoć ih ponovo upale, kako bi u Novu godinu ušli u novom svetlu.

O Grčkoj
Grčka spada u najlepše zemlje mediterana. Ova delimično balkanska, poluostrvska zemlja uvek je predstavljala pravi raj za turiste. Pored bajkovito lepih plaža i činjenice da izlazi na tri mora, Grčka obiluje ostacima iz najranijih perioda ljudske civilizacije. Nekadašnji polis ili grad – država, Atina, turistima iz svih delova sveta pruža priliku da vide jedinstveni Akropolj. Ova pravoslavna zemlja takođe je pravi raj za hodočasnike, jer se u njoj nalazi čuvena Sveta gora i manastir Hilandar, ali i nadaleko poznati manastir Meteori, koji je zbog svog neobičnog izgleda postao najposećenija verska destinacija u Grčkoj.

Opšti podaci:
Položaj: Grčka se nalazi na jugu Balkanskog poluostrva, i na krajnjem jugoistoku Balkana. Ima veoma povoljan geostrateški položaj jer se nalazi između Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike. Izlazi na više mora: Egejsko, Jonsko i Sredozemno, a graniči se na severozapadu sa Albanijom, na severu sa Bugarskom i Makedonijom, a na severoistoku sa Turskom. Pored kontinentalnog dela koji obuhvata veći deo njene teritorije, Grčka u svom sastavu ima 1400 ostrva, a najveća od njih su: Krit, Lezbos, Evbeja, Rodos i Krf
Klima: Za Grčku je tipična mediteranska klima, gde su zime blage i kišovite, a leta veoma vrela i suva. Padavine su retke za letnje mesece, tako da je Grčka idealna destinacija za letovanje.
Jezik: Zvanični jezik u Grčkoj je grčki.
Religija: U Grčkoj je oko 90% stanovništva pravoslavne veroispovesti i pripadaju Grčkoj pravoslavnoj crkvi. Ono što ih razlikuje od Srba i Rusa, jeste što slave Božić po gregorijanskom kalendaru.
Hrana i piće: Grčka kuhinja je veoma ukusna i predstavlja mešavinu različitih uticaja. Smatra se da su na grčku juhinju najviše uticale susedne države: Italija i Turska. Grci preferiraju mediteransku ishranu, tako da je obavezan deo obroka povrće, bilje i žitarice. Poznati grčki specijaliteti su :“dolmade” (nešto poput sarmi od vinove loze), “gemista” (paradajz sa biberom punjeni pirinčem i pečeni u pećnici), “giganti” (pasulj pržen u sosu od paradajza sa maslinovim uljem) i čuvena “musaka” (đuveč od patlidžana sa mlevenim mesom jagnjetine, sa cimetom, crnim vinom i maslinovim uljem). Kada su pića u pitanju, Grci prave odlična vina, koja su veoma živog ukusa. Bilo da se odlučite za crno vino ili belo, ili ono pravljeno sa smolom od borovih iglica, verujemo da ćete da uživate u punoći ukusa ovog grožđanog napitka. A ako želite da okusite nešto drugačije, predlažemo vam da se odlučite za “ouzo” (čisto žeštoko piće bazirano na anisovom semenju)

Turističke atrakcije
Muzeji:
Muzej vizantijske kulture predstavlja jedan od najpoznatijih muzeja u Grčkoj. On prezentuje preko 3000 eksponata stalne postavke. Tu spadaju freske, vezovi, mozaici, keramika, natpisi i ikone iz perioda ranog hrišćanstva do pada Konstantinopolja u Makedoniji.
Dvorci i palate:
Festos je jedna od najvažnijih palata na Kritu. Od svih objekata na ovom potezu, Festos se nalazi na najboljoj lokaciji, sa pogledom na ravnicu Mesaru i planinu Psiloritis. Spoljašnjost palate podseća na Knonos, sa prostorijama koje su postavljne oko centralnog dvorišta.
Verski objekti:
Manastire Meteore zbog svog oblika i neobičnosti, mnogi smatraju svetskim čudom. Nalaze se unutar i na vrhovima glatkih stena. Manastiri su odigrali značajnu ulogu u periodu turskih osvajanja, jer je lokacija bila izrazito nepristupačna, tako da je bilo odlično mesto za skrovište. Nalaze se nedaleko od Soluna i poznatih grčkih letovališta, stoga su veoma rado posećena od strane turista tokom leta.
Sveta gora ili Atos predstavlja skupinu od oko dvadesetak pravoslavnih manastira. Samo je monasima dopušteno da žive na Svetoj gori, a trenutno tamo živi oko 2000 monaha. Jedan od nekolicine srpskih manastira na Svetoj gori je čuveni Hilandar. U ovom manastiru je bio prvi srpski univerzitet i jedan od najstarijih na svetu. Manastir je poznat što i danas čuva zbirku najstarijih i najčuvenijih pravoslavnih ikona i freski.

Ostale atrakcije:
Atinski Akropolj predstavlja jedno od najponatijih arheoloških nalazišta na svetu. Građen je u 5. veku pre nove ere, i poznat je po tome što su upravo na toj lokaciji čuveni filozofi postavljali univerzalno nerešiva pitanja, ali i po začetku demokratije i nastanku pozorišta. Na Akropolju se nalazi nekoliko važnih hramova: Partenon, Erehtejon, hram Atene i Nike, ali i predivna ulazna kapija Propileji.
Mikena je poznata po tome što je bio dom legendarnog kralja Agamemnona koje je predvodio Grke u Trojanskom ratu. Mikena, poznata raskrsnica puteva između Evrope, Azije i Afrike, razvila je sebi svojstvenu mikensku kulturu. Zidine grada su veoma masivne, da su ih čak i Grci smatrali delom božanstava.
Olimpija je poznata kao dom čuvenih Olimpijskih igara. Smarta se jednim od najlepših nalazišta u Grčkoj, a sačuvano je isključivo zahvaljujući mulju kojim ga je prekrivala obližnja reka Alfej. Od svog početka, Olimpijske igre su se održavale na ovom mestu, na svake četiri godine, sve do 426. godine, kada ih je ukinuo car Teodosije.
Delfi su predstavljali najpoznatije proročište u antičkoj Grčkoj. Upravo na ovom mestu, u Apolonovom hramu, antičke proročiče Pitije, proricale su sudbinu. Tu se nalazi čuveni Apolonov hram koji predstavlja reprezentativni primer dorskog stila.
Pilos je iskopan 1939. godine, a iskopavanje je izvršio Karl Blegan. Naziv je dobio po Homerovom kralju Nestoru Piloskom. Ovaj lokalitet se nalazi na jugoistočnom Peloponezu, a posetioci mogu da prošetaju kroz Nestorovu palate.
Korint spada u najznačajnija nalazišta u antičkoj Grčkoj. Danas, većina posetilaca na ovaj lokalitet dolazi, jer je tu nekada boravio sveti apostol Pavle.
Vergina se nalazi na severu i predstavlja makedonsku kraljevsku prestonicu. Ona je zaista bila makedonska prestonica u doba Aleksandra Makedonskog. 1977. godine na ovom mestu je otkriven grob Filipa II, oca Aleksandra Makedonskog.
Maraton se nalazi 40 kilometara severoistočno od Atine. Na ovoj lokaciji je davne 490. godine pre nove ere, odigrana čuvena bitka između grčke i persijske vojske. Danas je ovaj potez prekriven kućama i baštama, ali su neki od važnih spomenika i danas opstali.