Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Francuskoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Nova godina u Francuskoj se tradicionalno proslavlja uz punjenu patku ili gusku, palačinke, dok se za 6. januar priprema i Kraljevski kolač (“Galette Des Rois”) koji u sebi krije figurice u kremu od badema. Onome ko ih pronađe, tog dana se ispunjavaju sve želje, zbog čega je jasno što se ovom običaju najviše raduju deca. Francuzi vole da Novu godinu dočekaju u krugu porodice i prijatelja, uz razmenu poljubaca, lepih želja i poklona, ali nisu retkost ni oni koji odluče da negde otputuju, najčešće na krstarenje okeanom. Gastronomima koji ovaj praznik vezuju isključivo za hranu i piće, dopašće se francuski običaj da se količina sreće u Novoj godini meri količinom hrane koju ste uspeli da pojedete do ponoći. Zanimljivo, zar ne?
Francuska nudi bezbroj načina kako da dočekate Novu godinu 2020, a mi ćemo vam otkriti kako izgledaju proslave u najvećim francuskim gradovima.
Ukoliko je vaš izbor novogodišnje putovanje u Pariz, verujte da se nećete pokajati. Grad svetlosti nudi bezbroj mogućnosti kako da se zabavite i uživate u novogodišnjoj noći. Iako su u ovo doba godine temperature ispod nule, verujemo da će vas zagrejati luda slavljenička atmosfera. Svaki Parižanin će vam reći da je najvrelija atmosfera u klubovima Mulen tuž, Trokadero, ali i ispred Ajfelovog tornja. Na vama je da odlučite koja vrsta žurke vam najviše odgovara. Uz zabavan kabare, muziku i čašu šampanjca moći ćete da uživate na bilo kojoj od navedenih lokacija, ali budite oprezni da račun ne prevaziđe vaše mogućnosti. Ipak je to Pariz. A ako niste raspoloženi da potrošite mnogo novca, predlažemo vam da Novu godinu dočekate ispred Ajfelovog tornja. Ovde se ljudi skupljaju od 21h, i uz razne muzičke projekcije i šampanjac moći ćete da uživate do ranih jutarnjih sati. Svetlosni efekti lasera će vam obezbediti nezaboravne trenutke dok budete posmatrali veličanstveni toranj. A ako ste raspoloženi za romantičan doček Nove godine u Parizu, predlažemo vam da se opredelite na neko od krstarenja Senom.
Ako ste u potrazi za ekskluzivnim novogodišnjim putovanjem, pravi izbor za vas može da bude Kan. Ovaj prelep grad na jugu Francuske, predstavlja veliku svetsku pozornicu i sinonim je glamura i prestiža. Kan vam nudi veliki broj mogućnosti proslave Nove godine, od večere u luksuznim restoranima, do dočeka na plaži odakle se vidi velelepan vatromet. Isto tako, možete da iznajmite i brod, kako bi vaš doživljaj posmatranja vatrometa iznad mora bio još upečatljiviji.
Nica se nalazi na jugoistočnoj obali Francuske i predstavlja jedan od omiljenih gradova za turiste iz cele Evrope. Poznat je po svojoj istoriji i arheologiji, i po tome što je rodno mesto mnogih poznatih slikara i vajara. Proslava Nove godine u Nici podrazumeva doček na Akropolju gde se odigrava veliki koncert. Ovde se mogu čuti zvuci kako pop i rok, tako i elektro, pa i klasične muzike. Ukoliko planirate vaše novogodišnje putovanje u Nicu, savetujemo vam da na vreme rezervišete smeštaj u hotelu, jer je poznato da pred Novu godinu svi smeštajni kapaciteti, na ovom egzotičnom mestu, budu popunjeni.
Jedan od najvećih gradova u Francuskoj je Lion. Ovaj grad već tradicionalno organizuje novogodišnji koncert u Operi, gde se sviraju dela Johana Štrausa i Franca Lista u izvođenju simfonijskog orkestra i solista izvođača. Ovo tipično francusko veče obično je praćeno uz bogatu večeru od ostriga i šampanjca. A ukoliko ste ljubitelj baleta i ruske muzike, predlažemo vam da posetite Amfiteatar koji ovim povodom organizuje veče rusko – tematskih pesama, baleta i drugih igara.
Nakon Pariza, drugi po veličini grad u Francuskoj je Marsej. Do danas je ostao najvažniji trgovinski centar regiona i predstavlja najveću komercijalnu luku na obali Sredozemnog mora. Ako odlučite da novu godinu provedete u Marseju, ovaj grad koji ima posebnu i drugačiju kulturu od ostalih francuskih gradova, može da vam priredi nezaboravno veče. Uz romantučnu večeru ili neku od klupskih žurki, Marsej će vam ponuditi grandiozan vatromet u ponoć koji ćete moći da posmatrate iz svih delova grada.
Ako želite da Novu godinu dočekate u jednom on politički najatraktivnijih evropskih gradova, predlažemo vam da posetite Strazbur. Ovaj prelep grad koji leži na obalama Rajne, predstavlja sedište institucija poput: Evropskog parlamenta i Saveta Evrope i samim tim ima veliki međunarodni značaj. Tokom novogodišnjih praznika Strazbur odiše posebnim sjajem, a ulice su ukrašene bogatom i raznobojnom rasvetom. Velika crvena katedrala predstavlja glavni orijentir u gradu i mesto gde se odigravaju glavni gradski događaji. Novu godinu u Strazburu možete da dočekate i tako što ćete da se ukrcate u neki od brodića koji plove Rajnom i tako imate pogled na zgradu Evropskog parlamenta.
Ako ste ljubitelj muzike, plesa, odlične hrane, vina i piva, francuski grad Bordo može da bude pravo mesto za vaše novogodišnje putovanje. Ovaj grad se smatra jednim od glavnih industrijskih centara vina na svetu. Ovaj grad nudi veliki izbor mesta za doček Nove godine, ali ono što je posebno za Bordo jeste da je novogodišnji vatromet ukunut iz bezbedonosnih razloga. Ali ne brinite, veliki broj žurki po celom gradu, uz odličnu muziku i čašu vina mogu da budu interesantna prilika da uživate u novogodišnjoj atmosfeti.
I za kraj, daćemo vam par predloga šta da ponesete kući kada se budete vraćali iz Francuske. Francuzi su majstori u izradi čokoladnih poslastica, od kojih Novu godinu obeležavaju takozvani “Papillottes”, pucketave čokoladne bombone tj. praline, zavijene u svetlucavu foliju, sa raznim ukusima. Ove poslastice mogu da budu idealan poklon za vama drage osobe kad se vratite iz Francuske. Imajući u vidu da alternativu obuhvataju šampanjac ili nadaleko poznati francuski sirevi, jasno je zašto suveniri doneti iz ove zemlje ne traju dugo kod onog kome su poklonjeni…
O Francuskoj
Francuska se smatra jednom od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija. Od prelepih plaža, bajkovitih dvoraca, snežnih vrhova, prostranih bulevara, pa sve do padina Alpa, polja lavandi Provanse i ostrva Korzike, Francuska već vekovima oduševljava kako one koji u njoj žive tako i turiste iz svih krajeva sveta. Severnim delom Francuske dominiraju ravnice, dok je zapadni deo okrenut prema Atlanskom okeanu i prilično se razlikuje od ostatka zemlje. Centralni deo Francuske se smatra najmirnijim, u njemu su smešteni prelepi gradovi sa nizom velelepnih dvoraca i palata. Planinski venac Alpa predstavlja odličnu destinaciju za zimski turizam, posebno zbog popularnih ski centara. Jug zemlje predstavlja možda i najpopularniju destinaciuju, jer izlazi na more i poznato je po mnoštvu luksuznih letovališta. Svi veći gradovi Francuske kriju dugu istoriji i u njihovim zidinama je protkana neka istorijska epoha. Turistima je posebno interesantan Pariz zbog lokaliteta poput Trijumfalne kapije i Versajskog dvorca.
Opšti podaci
Položaj: Francuska je zemlja Zapadne Evrope i ima izetno povoljan geografski položaj jer izlazi na Atlanski okean i na Sredozemno more. S druge strane Francuska je alpska zemlja jer se veliki deo alpskog venca nalazi na njenom jugoistoku. Francuska se graniči sa Španijom, Belgijom, Luksemburgom, Nemačkom, Švajcarskom, Monakom i Andorom. Na severu je povezana za Velikom Britanijom preko kanala Lamanša. Francuska je podeljena na 27 administrativnih jedinica.
Klima: S obzirom na veličinu teritorije koju zauzima Francuska, klima joj je izuzetno raznovrsna. Dok je za zapadni i severni deo zemlje svojstvena okeanska klima, jugom vlada sredozemna. Na zapadu je prosečna julska temperatura oko 16°C, dok je u januaru oko 7°C. Temperaturne razlike rastu kako se krećemo prema istoku, tako da su zime hladnije i sa više padavina, dok su leta vruća i sa manjom količinom padavina. Planinski delovi zemlje imaju oštru klimu koju karakterišu duge i hladne zime, dok je jug poznat po toploj klimi punoj sunčanih i vrelih dana.
Jezik: Zvanični jezik je francuski.
Religija: većinsko stanovništvo su katolici, iako ima dosta muslimana i protestanata.
Hrana i piće: Ishrana kod Francuza predstavlja mnogo više od konzumiranja hrane, to je uživanje u ukusu sa druženjem uz relaksaciju. U Francuskoj, ručak se sastoji iz tri ili četiri dela: predjelo, glavno jelo, sirevi i desert. Vino spada u obavezne namirnice i smatra se prehrambenim proizvodom. U francuskom kulinarstvu tačno se zna, koje vino ide uz koju hranu, i tu nema dileme. Tipična francuska jela su sirevi, supe, kroasani; a pića: vino, šampanjac i francuski konjak. Interesantnan podatak je da je upotreba senfa veoma prisutna u Francuskoj. On se priprama još od vremena Karla Velikog, a čest je gost salatama, mesu i ribi, tako da je proizvodnja ove namirnice veoma razvijena.
Turističke atrakcije
Francuska obiluje velikim brojem turističkih atrakcija i kulturno – istorijskih spomenika i zdanja. Ono što je nemoguća misija, jeste da se cela Francuska obiđe u jednom dolasku, jer je ogromna, i čuva impozantnu količinu istorijskih lokaliteta. Tako da vam predlažemo da Francusku obilazite po regionima, i na taj način doživite pravu atmosferu svakog kraja ove prelepe evropske zemlje.
Ajfelova kula ili toranj je metalni toranj koji već decenijama predstavlja simbol grada Pariza. Sagrađen je 1889. godine kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije. Toranj je najviše zgrada u Parizu sa svojih oko 300 metara, a godišnje je poseti preko pet miliona ljudi.
Trijumfalna kapija u Parizu predstavlja spomenik borcima za Francusku i nalazi se na trgu Šarla de Gola. Tu se danas nalazi i spomenik posvećen neznanom junaku. Kapiju je projektovao Žan Šalgren 1806. godine, a izgradnja je trajala do 1830. godine. Spomenik predstavlja borbu gole francuske omladine protiv bradatih nemačkih oklopnika. Gornji deo spomenika ukrašen je štitovima i imenima francuskih revolucionarnih ratova i Napoleonovih bitaka.
Most Šarl de Gol se nalazi u istočnom delu Pariza, a sagrađen je od armiranog betona. To je most na reci Seni i saobraćaj se na njemu odvija u samo jednom smeru.
Versajski dvorac je svega 20km udaljen od Pariza i predstavlja neizostavnu turističku atrakciju. Svojom impozantnom veličinom i lepotom, kao i obiljem umetničkih formi, ovaj dvorac je jedan od najlepših na svetu. U njemu su živeli kraljevi Luj XIII, Luj XIV i Luj XV. Ogroman park, koji zauzima površinu od preko deset hektara, predstavlja delo arhitekte baštovana Le Notra. U vrtu se nalazi oblikovano i brižljivo negovano rastinje kao i brojne fontane sa vodoskocima.
Katedrala Notre Dame u Parizu, predstavlja najpoznatiju crkvu ovog grada. Građena je u gotičkom stilu i predstavlja katedralu katoličke nadbiskupije u Parizu.
Žilom kucavicom Pariza smatra se njegova reka Sena. Nekada je predstavlja važnu trgovačku luku, a danas sa svojim mostovima, ostrvima i kejom evocira najromantičnije vizije Pariza. Sena je duga 777 kilometara, a izvire u mestu Sen Žerman na Senj na 470 metara nadmorske visine. Reka se uliva u kanal Lamanš u blizini grada Avr.
Jedna od najneobičnijih atrakcija u Nici je Sunčani sat koji prikazuje vreme pomoću senke. Nalazi se u delu grada pod imenom Quai Rauba Capeu. Do sata se najlakše dolazi ukoliko se koristi linija metroa T1.
Vodopad De Gairaut Nica je živopisan vodapad izgrađen 1883. godine, kada je napravljen kanal koji je povezivao reku Vesubi sa gradom.
Muzej Luvr predstavlja jedan od najpoznatijih muzeja na svetu i nalazi se u Parizu. U njemu se čuvaju neka od najdragocenijih umetničkih dela iz raznih perioda ljudske istorije kako sa teritorija Evrope, tako i Azije i Afrike. U Luvru se nalazi čuveka Mona Liza.