Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova Godina u Češkoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Kao i svaka evropska zemlja, i Češka ima mnogo prednosti koje privlače turiste upravo za Novu godinu. Ova prlepa zemlja puna prirodnih bogatstava i kontrasta, deluje veoma primamljivo kada su novogodišnja putovanja u pitanju. Bilo da se odlučite da Novu godinu provedete na otvorenom uz čašu šampanjca ili u nekom klubu ili restoranu, Češka vam nudi odličan izbor.

Kao u većini zemalja zapadne Evrope Nova godina u Češkoj se zove Silvester. Svetkovanje u Češkoj počinje od Božića (25.12.) i traje sve do 01. januara. Novogodišnja atmosfera prožima sve regije ove prelepe zemlje i stvara određenu vrstu ushićenosti pred sam doček. Po tradiciji Božić i Nova godina se slave u okviru porodičnog doma sa familijom i prijateljima. Na novogodišnje veče, Česi spremaju bogatu trpezu sa raznim češkim specijalitetima, gde se obavezno nađe i nešto slatko. Nakon večere, ukućani međusobno dele poklone i uživaju u idiličnoj porodičnoj atmosferi. Ali kako se bliži ponoć, većina Čeha se oblači u toplu garderobu i kreće na neki od trgova, mostova ili reka, kako bi uz vatromet i dobru muziku dočekali Novu godinu. Vatromet ćete najbolje videti ukoliko se stacionirate u blizini Starogradskog trga. Emisija vatrometa vraje oko 10-ak minuta, tako da vam preporučujemo da krenete na vreme, kako biste bili deo ovog spektakla.

Ukoliko odlučite Novu godinu da dočekate u Pragu, osim okupljanja na Karlovom mostu, na kojem vas očekuje spektakulatni vetromet u ponoć i odlična žurka uz dobru rok muziku, Novu godinu u Pragu možete da dočekate u Operi. Državna opera vam nudi odličan program gde ćete moći da učestvujete u tradicionalnoj prestižnoj predstavi izvođenja dela Johana Štrausa. Program počinje u 19.30h, a završava se u ranim jutarnjim satima.

Ljubitelji klasične muzike imaju još jednu mogućnost dočeka Nove godine u Pragu. Češka filharmonija tradicionalno organizuje koncert 1. januara u 20 časova u svom domu Rudolfinum. Na repertoaru obično budu klasični komadi iz novijeg perioda, a izvođači su najčešće poznati soprani i baritoni iz Češke.

Ako imate vremena i želite Češku da vidite u svom najvećem sjaju predlažemo vam da posetite Karlštajn dvorac, koji je sagradio Karlo IV. Ova velelepna građevina oduzima dah i na dan Nove godine je otvorena za posetioce od 10h do 3h.

Ako Novu godinu dočekujete u Pragu, predlažemo vam da obiđete Praški zamak, Nacionalnu galeriju, Karlov most, Astronomski sat i Jevrejski grad.

A ako ste ljubitelj novogidišnjih vašara, češki gradovi su prava destinacija za vas. Kroz gotovo sve glavne ulice možete da kupite ukusne češke poslastice ili popijete čašu kuvanog vina ili piva. Prag je zapravo najlepši tokom novogodišnjih praznika. Ukrasi na mnogobrojnim jelkama, kao i bogata rasveta u mnogim bojama, čine ovaj grad bajkovitim u zimskom periodu.

Ako ste ljubitelj termalnih banja, Češka vam nudi odličan izbor koji eventualno možete iskoristiti u novogodišnjem periodu. Možda još bolji tretman ćete da doživite ukoliko posetite neki od ski centara ove brdske zemlje. Češka obiluje uređenim ski stazama koje predstavljaju pravi raj za ljubitelje zimskih sportova.

I ne zaboravite, tradicionalni obrok za Novu godinu u Češkoj podrazumeva riblju čorbu, šarana sa krompir salatom i kolače. Ovo može da bude odlična prilika za sve pravoslavce koji u doba novogodišnjih praznika poste, jer je ovakva trpeza prava retkost za novogodišnje proslave.

O Češkoj
Republika Češka je visoko razvijena država, sa veoma naprednom ekonomijom i visokim životnim standardom. Po mnogima predstavlja jednu od najlepših država u Evropi. Najveći gradovi Češke predstavljaju skoro pa muzejske eksponate srednjovekovnog nasleđa. Češka je takođe poznata i po tome što je postojbina jednog od najpopularnijih napitaka u celom svetu, piva. Ali isto tako obiluje termalnim izvorima i banjama, kao i atraktivnim ski centrima. Najuže jezgro, glavnog grada Češke, Praga predstavlja UNESKO-vu baštinu. Češka se sastoji od regija: Bohemije, Moravske i Češke Šlezije. U celom svetu je poznata po tome što je proizvođač jednog od najpopularnijih automobila, Škode.

Opšti podaci
Položaj: Češka Republika se nalazi u centralnoj Evropi. S obzirom na činjenicu da ne izlazi na more, predstavlja kontinentalnu zemlju. Sa Poljskom se graniči na severoistoku, na istoku sa Slovačkom, na zapadu i severozapadu sa Nemačkom, a na jugu sa Austrijom.
Klima: Iako je po položaju kontinentalna zemlja, klima Češke je pretežno umereno kontinentalna. Dok su zime prilično hladne i bogate padavinama, leta su relativno topla. Kiša je česta padavina, posebno u periodu prelaznih godišnjih doba i leta.
Jezik: U Češkoj zvanični jezik je češki, iako je slovački takođe veoma zastupljen, jer su Češka i Slovačka u jednom periodu istorije bile jedna država, tako da je došlo do mešanja stanovništva.
Religija: većinsko stanovništvo su katolici.
Hrana i piće: Česi su kao i većina evropskih naroda ljubitelji mesa, i to pretežno svinjetine. Takođe su ljubitelji raznih vrsta knedli, kako slatkih tako i slanih i veoma često ih serviraju u svojstvu priloga uz meso. Neki od poznatih čeških specijaliteta su “svičkova”, ” polevka” i “bramborak”. Koje god od ova tri jela da poručite, verujemo da ćete da uživate u punoći ukusa i začina. Kada su pića u pitanju, suvišno je reći da se najbolja piva na svetu proizvode upravo u Češkoj. Koje god da izaberete, nećete se pokajati.

Turističke atrakcije
Ukoliko želite da posetite Češku, savetujemo vam da krenete od Praga, glavnog i največćeg grada koji nudi mnoštvo interesantnih lokaliteta koji su veoma popularni kod turista. Savetujemo vam da obavezno posetite sledeće lokacije: Karlov most, Starogradski trg, Praški dvorac, Astronomski sat, Vaclavski trg, Hram Device Marije Tinske, Jevrejsko naselje, Plešuću zgradu, Prašku kulu, operu, botaničke bašte...
Karlov most se nalazi u samom centru grada nadomak Starogradskog trga, tako da vam savetujemo da ih obilazite istovremeno. Ovaj most predstavlja jedan od najlepših mostova u Evropi, oivičen je mnoštvom kipova i u svom punom sjaju može da se vidi jedino ukoliko ga posetite u nešto ranijim jutarnjim satima, kada mnogobrojni turisti još uvek spavaju.
Praški dvorac po mnogima je najpopularnija atrakcija u Pragu. Nalazi se i u Ginisovoj knjizi rekorda, jer spada u najmonumentalnije građevine tog tipa. Veličine je oko sedam fudbalskih stadiona, tako da odvojite dovoljno vremena kada krenete u njegov obilazak. S obzirom na činjenisu da je građen duži vremeski period u njegovu arhitekturu je protkano više umetničkih pravaca.
Astronomski sat je nezaobilazna destinacija skoro svih turista. Spada u najkomplikovanije satove ikada napravljene, a svakih sat vremena se dešava jedna mala predstava koju turisti itekako vole da posmatraju.
Vaclavski trg je veoma popularna lokacija jer se tu nalazi Nacionalni muzej, najstariji i najveći češki muzej, ali i Praška državna opera. Danas je ovaj trg poznat po tome što predstavlja središte održavanja svih većih proslava.
Hram Device Marije Tinske predstavlja gotičku crkvu koja može da se pohvali spektakularnim 80 metara visokim tornjevima blizancima koji se vide sa velike udaljenosti. Nasuprot ovim tornjevima nalazi se i toranj Gradske kuće, tako da ne čudi podatak da je Prag grad hiljadu tornjeva.
Jevrejsko naselje u Pragu obiluje sinagogama iz raznih perioda istoije. Nalazi se u okvoru starog grada i nastalo je kao naselje jevrejskih trgovaca. Tu se nalaze: Jevrejski muzej, staro jevrejsko groblje, kao i šest jevrejskih sinagoga (Klausova, Visoka, Pinkasova, Majselova, Stara-nova i Španska).
Ukoliko se udaljite 30-ak kilometara od Praga doći ćete do predivnog Karlštejn dvorca, jednog od najlepših dvoraca u Češkoj. Ovaj dvorac zbog svoje očuvanosti i lepote predstavlja jedno od nezaobilaznih lokaliteta pri obilascima Praga i okoline.

Takođe vam preporučujemo da obiđete i neke od većih gradova u Češkoj poput Plzenja i Brna koji nude mnoštvo znamenitosti, ali i ne prospustite da vidite i čuvene Karlove Vari.