Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Bukureštu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Nova godina u Bukureštu, može da bude odličan izbor za sve one koji žele da njihovo novogodišnje putovanje ne bude mnogo udaljeno od Srbije. Ujedno, proslava Nove godine u rumunskoj prestonici, povoljno će da se odrazi na vaš novčanik, jer su aranžmani, naročito, ukoliko se na vreme uplate, veoma povoljni.

Bukurešt je jedan od najvećih evropskih gradova, a krase ga široki bulevari, prostrani trgovi, kao i ogromne zgrade koje su svedoci slavne prošlosti Rumuna. Vaše novogodišnje putovanje u Bukurešt, treba da iskoristite, kako biste obišli grad i na taj način upoznali njegovu prošlost, ali i kulturu na kojoj danas počiva. Na svakom koraku susrešćete se sa nekim zdanjem, bilo da je u pitanju velika zgrada Parlamenta, ili pak mnoštvo manjih kulturno – istorijskih spomenika, ali i vrtova i fontana. Tokom decembra i januara, ulice Bukurešta su najčešće prekrivene snegom, a ukrašeni trgovi i parkovi, upotpunjuju ovu zimsku idilu.

Glavni gradski doček u Bukureštu, odigrava se ispred zgrade Parlamenta. Ovo je jedna od najvećih, ali svakako i najskupljih zgrada na svetu, a pored toga što služi kao sedište Vlade, ona je i muzej, koji možete da obiđete tokom svog novogodišnjeg putovanja. Trg ispred Parlamenta još se naziva i Trg Palate ili Konstitutivni trg (Piata Constitutiei), i mesto je gde se za Novu godinu okuplja na hiljade Rumuna, ali i turista iz raznih krajeva sveta. U organizaciji grada, postave se bine i živa muzika zabavlja prisutne do ranih jutarnjih sati. Ali kada sat otkuca ponoć, ubrzo nastupa veliki vatromet koji obasjava ceo grad.

Druga atraktivna lokacija, kada je Nova godina u Bukureštu u pitanju je Titan park. Ovaj prelepi park se nalazi u istočnom delu Bukurešta i u svom sastavu ima prelepo jezero. Okupljanje u Titan parku počinje oko 19 časova, kada kreće nastup raznih populatnih rumunskih bendova, kao i solo izvođača pop i rok muzike. Jedna od najvažnijih karakteristika proslave Nove godine u Titan praku, jeste njegova cena; ulaz je besplatan. U parku se nalazi pet malih ostrva, ali i replika jedne od drvenih crkava Maramureša. Ova velika žurka u parku traje do ranih jutarnjih sati, a ukoliko ste raspoloženi za pirotehničku predstavu, veiki vatromet možete da vidite u daljini, pošto ste svakako na otvorenom.

Ukoliko preferirate doček Nove godine u zatvorenim lokalima, prava lokacija za vas je deo grada koji se zove „Lipscani“. Ovde ćete moći da uživate u mnoštvu barova, pivskih i vinskih podruma, ali i restorana koji su zadržali svoj nekadašnji šarm. Kaldrmaste ulice ovog dela grada, podsećaju na neka davna vremena, a ako zađete u dubinu ovog prostranstva, imaćete priliku da vidite romantičnu „Cismigiu“ baštu, sa veštačkim jezerom u sredini. Zimi se ovo jezero pretvara u klizalište i velika je atrakcije za turiste, posebno mlade.

Nova godina u Bukureštu, može da bude prava prilika da probate neke od najpoznatijih rumunskih specijaliteta. Pored jela koja su tipična za naše podneblje, kao što su: sarme, pihtije, kobasice i štrudle, imaćete priliku da uživate u „mamaljugi“, popularnom kačamaku, potom „Tobi“ svinjskim iznutricama koje podsećaju na „škembiće“, kao i drugim neobičnim specijalitetima. Ako ne volite da eksperimentišete, onda se odlučite za „čorbu“, „ćuftu“ ili „šniclu“, čak i ako ih izgovorite na srpskom jeziku, vešti Rumuni će razumeti šta želite.

O Bukureštu
Bukurešt je glavni, ali i najveći grad u Rumuniji. Smešten je na jugu zemlje, između transilvanijskih Karpata i Crnog mora. Često ga nazivaju “balkanski Pariz” najviše zbog prostranih bulevara i trgova, ali i neoklasičnih građevina koje krase ovaj grad.
Grad je kroz istoriju prolazio kroz razne periode i odolevao raznim spoljnim uticajima. Onome čemu nije mogao da odoli je period Čaušeskuovog apsolutizma. Ipak iz tog peiroda, kao ostatak prošlosti Bukurešt i danas krasi prelepa zgrada Parlamenta, najveća u Evropi.
Centar grada je sačuvao svoj nekadašnji šarm i pun je barova, kao i italijanskih i francuskih gostionica i restorana. Bukurešt krasi velika količina prirodnih parkova, ali i botaničkih bašta i jezera, kako malih, tako i onih malo većih.
Prestonica Rumunije je centar svih dešavanja u državi, ali i stecište kulturnog i privrednog razvoja zemlje. Bogat kulturni život se ogleda u pop –kulturi, brojnim predstavama i koncertima, ali i u vizuelnim umetnostima poput vajarstva i slikarstva.

Opšti podaci
Položaj: Bukurešt je glavni grad Rumunije i nalazi se na jugoistoku zemlje. Od granice sa Bugarskom udaljen je svega 60 kilometara, kao i od toka Dunava. Ovaj najveći rumunski grad ima oko 1,9 miliona stanovnika, i predstavlja industrijski, finansijski i kulturni centar zemlje.
Klima: Bukurešt ima pretežno vlažnu i kontinentalnu klimu, sa hladnim i vetrovitim zimama i temperaturama koje su često ispod nule. Leta su topla i prijatna.
Jezik: Zvanični jezik u Bukureštu je rumunski.
Religija: Stanovništvo Bukurešta je pretežno pravoslavne veroispovesti.
Hrana: Kada je hrana u pitanju, Rumuni su veliki hedonisti i veliki primat daju ukusima. Na rumunsko kulinarstvo uticale su: grčka, bugarska, rumunska i ruska kuhinja. Ali veliki pečat su ostavila i otomanska osvajanja, tako da Rumuni itekako znaju šta je, na primer, sarma. „Toba“ je rumunski specijalitet, koji se obično sprema za Novu godinu, a sastoji se od svinjskih iznutrica. „Tochitura“ predstavlja sveže svinjsko meso koje se prži na masti, a služi se najčešće sa prženim jajima, sirom i krastavcimna. Zimi Rumuni spremaju pihtije, koje se kod njih zovu „Răcitura“.

Turističke atrakcije
Muzej rumunskog seljaka (Muzeul Taranului Roman) nalazi se u ogromnoj palati iz 1912. godine. Palata je napravljena od crvenih cigala, a bila je i nosilac nagrede za Evropski muzej godine. U muzeju mogu da se vide razni religijski i zanatski predmeti, kao i lutke obučene u narodne nošnje, ali i alat, grnčarija, ikone i razni duborezi u drvetu.
Nacionalni muzej sela (Muzeul Satului) je smešten unutar parka Herăstrău. U njemu su sadržani originalne seoske kuće, potom staje, crkve i mlinovi. Sve ovo je donešeno iz raznih delova Rumunije.
Palata Parlamenta (Palatul Parlamentului) predstavlja najmonumentalniji Čaušeskuov projekat. Kraj zidanja ovog zdanja Čaušesku nije uspeo da vidi, jer je pogubljen u revoluciji 1989. godine. Parlament je radilo oko dvadeset hiljada radnika, a kreiralo ga je oko 700 arhitekata. Zdanje je visoko 12 spratova, 84 metra iznad tla, a otprilike toliko i u zemlji. Zgrada ima1100 prostorija, a u njoj se nalazi 2800 kristalnih i zlatnih lustera.
Patriarhia Romana, je crkva koja datira iz 17. veka, a smeštena je na brdu koje gleda na sivi komunistički Trg Unirij. Ovo zdanje je sedište Rumunske pravoslavne crkve. Na ulazu u crkvu nalaze se freske na kojima su predstavljeni oni koji se uspinju do raja, kao i oni koji idu u pakao. Zaštitnik grada Bukurešta, sveti Dimitru, leži u grobnici u ovoj crkvi.
Kraljevska palata u Bukureštu, rađena je u neoklasičnom stilu i predstavljala je dom kraljevske porodice. U palati se nalazi Muzej nacionalne umetnosti sa Evropskom umetničkom galerijom, Galerija savremene umetnosti i Galerija srednjevekovne umetnosti.
Terra park predstavlja najveći zabavni park u Bukureštu. Posebno je interresantan za najmlađe i tinejdžere, ali i za starije koji su ljubitelji adrenalinskih vožnji.
Terme Bukurešta su posebna atrakcija grada, a čine ih luksuzni bazeni okruženi sa 800.000 stabala drveća. Ove terme mogu da prime oko 4.000 ljudi, a u ponudi imaju i termalne masaže, hidromasaže, đakuzije i razne druge tretmane.