Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Barseloni

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Barselona već godinama predstavlja jednu od najomiljenijih destinacija za novogodišnja putovanja. Ovaj predivan španski grad, smešten na Sredozemnom moru, svakodnevno oduševljava na hiljade turista, a tokom novogodišnjih praznika postaje promenada različitih naroda iz celog sveta.
Glavni grad španske pokrajine Katalonije, Barselona, predstavlja jedan od najživopisnijih gradova Evrope. Ujedno je i omiljena destinacija za mlade, ali i za one koji preferiraju različite vrste sloboda, kako modne, tako i seksualne. Ukoliko vaše novogodišnje putovanje bude u Barselonu, predlažemo vam da obavezno obiđete neke od najpoznatijih atrakcija grada poput Parka Guelj, čuvene katedrale Sagrada Familija, kao i zgrade La Pedrera.
Glavno gradsko dešavanje za Novu godinu u Barseloni rezervisano je za Kraljevsku palatu i čuvene fontane ispred palate. Kompleks od nekoliko fontana, svojom masivnošću i bojama oduševljava turiste iz celog sveta. Mlazevi vode se kreću u ritmu muzike, a svetlosni efekti upotpunjuju ovaj čaroban prizor. Na ovom mestu možete da čujete najaktuelnije svetske hitove poput numera iz filmova, ali najčešće ćete imati priliku da čujete numeru “Barselona” od Fredija Merkjurija. U blizini palate i fontana se nalazi i glavni trg “Placa d'Espanya” , a nešto dalje je zamak Monžuik. Upravo kod ovog zamka se nalazi i nekoliko velikih bina, gde možete da uživate čekajući da se kazaljke spoje. Pošto je ova lokacija najviša u Barseloni, pirotehnička predstava puštena sa tvrđave obasjava ceo grad i može se videti iz svih njegovih delova.

Tačno u ponoć trebali biste uz sebe da imate dvanaest zrna grožđa, i kako sat krene da otkucava na svaki otkucaj trebali biste da pojedete po jedno zrno. Svako zrno je za sreću jednog meseca u godini, a ako pojedete svih dvanaest zrna, cela godina bi trebala da vam bude srećna. Ništa vas ne košta da to isprobate, i da deo španske tradicije osetite i doživite u potpunosti.
Ako ste ljubitelj plaža, Barselona ima čuvenu gradsku plažu Barselonetu, gde se okuplja veliki broj ljudi i na pesku ili u nekom od kafića uz samu obalu dočekuje Novu godinu. Ovaj vid zabave posebno je popularan kod mladih, gde uz šampanjac ili Sangriju čekaju da ponoć nastupi i vatromet započne.
Što se tiče proslave Nove godine u klubovima, kafićima i restoranima, Barselona organizuje odlične žurke, međutim, bilo bi dobro da unapred odlučite koji lokal će biti vaš izbor kako biste ga rezervisali. Na samu novogodišnju noć, prilično je teško naći prazno mesto, posebno u restoranima. Kada je cena ulaznice u pitanju, Barslenona nudi ponudu za svačiji džep. Najčešće se cene kreću od 10 do 300 evra, sve zavisno od toga šta ponuda podrazumeva. Negde vam je samo ulaz uključen u cenu, a negde i celonoćna konzumacija hrane i pića.
Vaše novogodišnje putovanje u Barselonu može da bude obogaćeno ukoliko odlučite da posetite novogodišnji vašar. On se odigrava na nekoliko lokacija u gradu: “Plaça de Catalunya”, “Sagrada Familia”, “Santa Lúcia” i drugim. Na ovim vašarima možete da kupite prelepe suvenire, zatim ukrase, ali i nakit i igračke. Takođe možete da uživate u predivnoj hrani, od sireva, čokolade, voća i drugih poslastica.
Klima u ovom delu Evrope je veoma prijatna, tako da je Barselona najbolja novogodišnja destinacija za sve one koji ne vole jake zime, a vole dobre žurke i veselu novogodišnju atmosferu.
O Barseloni
Barselona se nalazi na jugoistoku Španije, i glavni je grad autonomne pokrajine Katalonije. Ovo je jedan od najvećih gradova u Španiji, i nesumljivo jedna od najznačajnijih sredozemnih luka. Barselona je kosmopolitski grad i posetiocima nudi veliki izbor sadržaja kako za zabavu i opuštanje, tako i za edukaciju i uživanje u umetničkim lepotama. Grad je veoma značajan zbog svoje neobične arhitekture i zbog umetnika koji su učinili da svaki deo grada ima određen deo koji podseća na umetnost. Zdanja poput Parka Guelj, Sagrade Familije i kuće La Pedrera, smo su deo onoga što vam Barselona nudi. Ako ste ljubitelj umetnosti, preporučujemo da obiđete Muzej Salvadora Dalija, koji se nalazi nedaleko od Barselone.
Barselona ima i prelepu plažu, tako da može da predstavlja odličnu destinaciju za letovanje i uživanje u moru i pesku.
Opšti podaci:
Položaj: Barselona je veliki grad na jugoistoku Španije i smeštena je na samom jugu autonomne pokrajine Katalonije. Leži na ušću dve reke: Ljobregat i Besos, dok se na zapadu Barselone nalazi planinski venac Sera de Koljserola. Barselona izlazi na Sredozemno more i podeljena je na deset administrativnih distrikata.
Klima: Klima Barselone uglavnom je mediteranska. Ovaj tip klime karakterišu topla i suva leta i blage i vlažne zime. Tokom letnjih meseci temperatura zna da bude i do neverovatnih 40 °C .
Jezik: Zvanični jezici u Barseloni su španski i katalonski.
Religija: U Barseloni stanovništvo je većinom katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: Ishrana Španaca je prilično jednostavna i podrazumeva skoro sve namirnice. Iako je u kulinarstvu Barselone najzastupljenija riba i to morska riba, turisti kada dođu u ovaj grad vole da probaju i neke od tipičnih španskih specijaliteta poput tapasa i paelje. Paprika je omiljena namirnica koja se u skoro sve dodaje. Kada su u pitanju slatkiši, preporučujemo vam da probate vafle, prave ih odlično i mogu da se kupe u svakom kiosku. Što se pića tiče, pored čuvene sangrije, Španci će vas rado poslužiti “Café con hielo”, kafom sa mlekom i kockicama leda.
Turističke atrakcije

Barselona je grad koji ima veliki broj muzeja, a ukoliko ste ljubitelj ovaakvih lokacija preporučićemo vam da obiđete neke od sledećih: Nacionalni muzej katalonske umetnosti (u njemu je zastupljena zbirka romanske umetnosti), Muzej savremene umetnosti Barselone (španska i katalonska umetnost posle 1945. godine), Gradski istorijski muzej (usmeren na istoriju i arheologiju) kao i mnogi drugi tematski muzeji koji čuvaju tragove prošlih vremena ovog podneblja.

Dvorac Monžuik (Castell de Montjuïc) je semšten na istoimenom brdu, i okrenut prema moru i luci grada. Muzej je u nekim davnim periodima prošlosti služio kao tamnica i zatvor, a krajem 19. veka i kao mesto za ubijanje političkih neostomišljenika tog perioda.

Crkva Santa Maria del Mar predstavlja najlepšu crkvu rađenu u gotičkom stilu. Period gradnje je bio oko četrnaestog veka, dok je početkom dvadesetog bila razrušena od strane anarhista. Crkva odiše jednostavnošću i to je njena glavna karakteristika u odnosu na ostale crkve u Barseloni.

Sagrada Família je najveća građevina u Barseloni koja je i danas oivičena skelama i radovi su i dalje u toku. Ova bazilika je delo čuvenog Antonija Gaudija koji ju je projektovao i radio na njoj čitavih 40 godina. Ova impozantna građevina je katolička crkva i ulaz u nju se naplaćuje.

La Rambla je glavna ulica u Barseloni i predstavlja najposećeniju pešačku zonu. Puna je turista u svako doba dana i noći, ali i tezgi i uličnih zabavljača.

Park Guelj je možda najinteresantniji lokalitet u Barseloni i predstavlja veliku atrakciju za turiste. Radio ga je takođe Gaudi i nalazi se na spisku UNESKO-ve svetske baštine. Prepoznatljiv Gaudijev stil utkan je u svaki deo ovog prelepog parka, i predstavlja spoj prirode i arhitekture.