Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Atini

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Ukoliko biste želeli da Novu godinu dočekate na nekom toplijem mestu, koje nije previše udaljeno od Beograda, onda je
Atina prava destinacija za vas.
Ova evrospka metropola je ideaalna za sve one koji nisu ljubitelji niskih temperatura i hladnih zimskih noći. Uz prohladan vetrić, miris maslina i zvuk buzukija, vaše novogodišnje putovanje u Atinu može da bude pun pogodak.
Udaljena je od Beograda oko 1200 kilometara, tako da imate mogućnost da do nje putujete autobusom, to jest, automobilom, ili avionom. A ukoliko se odlučite za prevoz avionom, predlažemo vam da unapred rezervišete avio karte, pošto ranom rezervacijom uspećete nešto da uštedite, u suprotnom, karte kupljene u poslednji čas mogu da bude nerealno skupe. Atina ima preko 12 miliona stanovnika, a zbog svoje istorije i kulture stare preko tri hiljade godina, ovaj grad predstavlja jednu od omiljenih turističkih destinacija. Najbolja panorama grada se vidi sa Akropolja, a grad je prepoznatljiv tako što je obojen u belo.
Nova godina u Atini se slavi više dana, s početkom od 31. decembra, pa sve do 7. januara. Tokom ovih nedelju dana, celom Atinom organizuju se brojne ulične manifestacije. Postoji jedna specifičnost vezana za proslavu Nove godine u Atini, a to je, da veliki broj hotela, doček organizuje na svojim krovovima, odakle se pruža spektakularan pogled na ceo grad, a posebno na ponoćni vatromet iznad Akropolja.
Kada su novogodišnji koncerti u pitanju, njih ima na svim većim trgovima, ali glavni se odigrava na trgu Sintagma. Ovaj trg je najveći u Atini i geometrijskog je oblika. Na njemu se nalazi grčki Parlament koji predstavlja jednu od najpopularnijih destinaciju među turistima. Glavna atrakcija Parlamenta je čuvena "smena straže", koja se odigrava svakog popodneva u 18h. Stražari nose prelepe tradicionalne grčke nošnje i potpuno su ravnodušni na ogromnu gužvu koja se tu stvara samo da bi njih videla. Na samom trgu se nalazi i veliki broj kafića, luksuznih hotela, koji mogu da budu dobar izbor za zabavu posle ponoći. Nemojte da se iznenadite ukoliko vas neko pozove da se priključite tradiciomalnom grčkom plesu “sirtakiju”. Zašto da ne naučite nešto novo i prepustite se momentu grčke tradicije i muzike?!
Ukoliko se odlučite za novogodišnje putovanje u Atinu, predlažemo vam da obavezno posetite neka od glavnih arheoloških nalazišta i kulturno – istorijskih spomenika kojima ova zemlja obiluje. Akropolj, koji predstavlja simbol Atine, najposećeniji je lokalitet ovog regiona. Ovo antičko svetilište posvećeno boginji Atini, već vekovima oduševljava turiste. Takođe vam predlažemio da posetite Zevsov hram koji se nalazi u blizine Plake. Izgradnja ovog velelepnog hrama započela je u 5. veku p.n.e., a završena 7 vekova kasnije.
Grci su veliki gurmani, tako da ukoliko se odlučite na Novu godinu u Atini, obavezno probajte giros, suvlaki, kao i grčku salatu i baklavu. Napominjemo da imaju veoma lepa i slatkasta vina, ali kada ste već u Grčkoj bila bi prava šteta da ne probate uzo i metaksu (omiljena alkoholna pića kod Grka). Za novogodišnje i božićne praznike važan običaj je pravljenje novogodišnjeg kolača (kolača svetog Vasilija), koji je nalik na srpsku česnicu, i u njega se stavlja skriveni novčić, a onoga ko izvuče novčić u narednoj godini čeka radost i sreća.
O Atini
Glavni grad Grčke, Atina, dobila je naziv po istoimenoj boginji, u čiju slavu je podignut drevni hram na Akropolju. Ova evropska metropola se veoma često naziva i kolevkom zapadne civilizacije, ali i začetnicom demokratije. Atina je takođe rodno mesto slavnih filozofa poput: Sokrata, Perikla i Sofokla, i jedan od glavnih centara na scetu kada su arheološka nalazišta u pitanju. Glavni je trgovinski i ekonomski centar Grčke, kao i jedan od najposećenijih gradova u celoj Evropi. Atina je poznata i po bogatom kulturnom životu, a interesantan podatak je da danas ima čak 148 pozorišta.
Opšti podaci
Položaj: Atina je glavni grad Grčke i jedan od najpoznatijih evropskih gradova. Svoju istoriju beleži već 3400 godina, što je svrstava u najstarije gradove u svetu. Atina se prostire preko centralne ravnice Atike, to jest Atičkog basena. Atina se izdiže na velikom broju niskih brežuljaka i podeljana je na sedam opštinskih distrikata.
Klima: Klima Atine je pretežno suptropsko mediteranska. Karakteristična za nju su duga, topla i suva leta i blage vlažne zime. Padavine su retka pojava, posebno u letnjih mesecima kada se oluje javljaju jednom do dva puta mesečno. Zime su sveže i kišovite, a prosečna temperatura u januaru je oko 8°C.
Jezik: zvanični jezik u Atini je grčki.
Religija: Više od 90% grčke populacije je pravoslavne veroispovesti, dok su ostali katolici i muslimani. Većina Grka je prešla na gregorijanski kalendar, što znači da Božić slave 25. januara, mada i dalje ima onih koji slave po julijanskom 7. januara.
Hrana i piće: Glavni grčki specijaliteti su suvlaki i giros i mogu se naći po veoma pristupačnim cenama. Ako volite nešto lakšu hranu, pravi izbor za vas je grčka salata, ili grilovano povrće obogaćeno tzatziki prelivom. Uz sve ovo Grci vole da pojedu i pečene krompiriće, to jest, nadaleko poznati pomfrit. Kada su pića u pitanju, Grci imaju izvanredne varijante na temu kafe, tako da vam preporučujemo da probate frape od kafe, oduševićete se. Poznata grčka alkoholna pića su Uzo i Metaksa, mada će vam prijati i neko od domaćih grčkih vina.
Turističke atrakcije
S obrizom na činjenicu da se kultura Grčke razvijala hiljadama godina, jasno je što ova zemlja ima pregršt kulturno – istorijskih spomenika koji značajno opisuju njen razvoj.
Muzeji:
Nacionalni arheološki muzej je najveći arheološki muzej u celoj Grčkoj. Jedan je od najbogatijih na svetu jer sadrži ogromnu zbirku starina i eksponata starih do 5000 godina.
Muzej Benaki je poznat po tome šro su mu zbirke podeljene na periode od antičkog, vizantijskog, osmanlijskog perioda, ali i kineske umetnosti i kasnijih epoha.
Vizantijski i hrišćanski muzej je jedan od najznačajnijih muzeja koji se odnosi na vizantijsku umetnost.
Novi akropoljski muzej je takođe veoma značajan jer se odnosi na čuveni Akropolj i on je jedini koji predstavlja tu tematiku, pošto je zamenio stari muzej iste vrste.
Dvorci i palate:
Palata Zepiona služi muškarcima za okupljanje da bi igrali bekgemon u lisnatim vrtovima koji se nalaze unaokolo palate. Palatu je podigao grčko – rimski dobrotvor Konstantin Zapas.
Verski objekti:
Agora je smeštena u zelenilu i ima predivan pogled prema Akropolju. Tu je Hram Hefesta, koji je najočuvaniji u Grčkoj. U produžetku Agore je Rimski forum, a od tog mesta može da se odšeta do Akropolja.
Hram boga Zevsa nažalost nije očuvan i od njega su ostale samo ruševine. Ali se u neposrednoj blizini hrama nalaze Olimpijski stadion iz 1896. godine i Adrijanov luk.
Ostale atrakcije:
Akropolj predstavlja možda najznačajniji lokalitet u Atini. Nalazi se na UNESKO-voj listi spomenika svetske baštine, a u ranoj istoriji bio je antički utvrđeni grad u Atini. Tu se nalaze najbolje građevine iz grčkog klasičnog doba: Partenon, Erehtejon i hramovi Atine i Nike. Za Akropolj mnogi kažu da predstavlja večiti simbol demokratije, inspiracije i obrazovanja.
Trg Sintagma se nalazi u samom centru Atine u tu se nalazi zgrada Parlamenta, kao i nedavno obnovljen hotel Grande Bretagne.