Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina u Amsterdamu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Amsterdam, glavni grad Holandije, jedan je od najlepših, ali i najkontroverznijih gradova Evrope, ujedno je i grad tolerancije i različitosti, grad istorije, zabave i kulture. Kao takav predstavlja izazov da baš on bude prava destinacija za vaše novogodišnje putovanje.
Nova godina u Amsterdamu može da bude jedna velika avantura, posebno ako volite da vam se dešavaju nove i neobične stvari. Grad počinje da slavi 29. decembra, kada uzbuđena deca i omladina po ulicama bacaju petarde. Glavne gradske ulice su pune šatora i tezgi na kojima mogu da se kupe raznorazni holandski novogodišnji specijaliteti. 31. decembra žitelji Amsterdama se povlače u svoje domove i u okviru porodice i prijatelja okupljaju se za novogodišnjom trpezom. Neki se već tada stacioniraju u kafiće, klubove i barove kako bi na vreme zauzeli odgovarajuće mesto. Malo pred ponoć, svi kreću u istom smeru, tada počinje okupljanje u centru grada i startuje prava zabava. Kada sat otkuca ponoć, Amsterdam bukvalno eksplodira od siline svetlosti i zvuka, čemu u dobroj meri doprinosi vatromet, ali i zvuci muzike, pesme i petardi.
Ako ste ljubitelj dobrog noćnog provoda, Nova godina u Amsterdamu je pravi izbor za vas, jer vam nudi odličan izbor za izlaske i lumpovanje do ranih jutarnjih sati. Ovaj evropski grad nudi kompletan spektar događaja, od zatvorenih klupskih žurki, žurki u kafićima i diskotekama, pa sve do masovne proslave na otvorenom. Kada je muzika u pitanju, možete da se opustite, Amsterdam misli na sve, i za svačiji muzički ukus nudi po nešto.
Bez obzira na to da li ste mladi ili nešto stariji, za Amsterdam je važno da ste mladi u srcu i da želite da osetite dušu ovog čarobnog grada. Doček 2020. godine može da bude povod da posetite ovaj neobičan grad i uživate u slobodi i raznim mogućnostima koje vam on pruža. Ono što je mladima posebno važno jeste da Amsterdam može da vam priušti odličnu uličnu žurku sa malo novca, i zato se ovaj grad smatra prestonicom mladih.
Jedan od glavnih trgova u gradu gde se većina ljudi skuplja je Trg Dam, na kojem se nalazi veliki broj šatora sa pivom, a prisutne zabavlja nekoliko bendova sa živom muzikom. Upravo na ovom mestu se odigrava ponoćni vatromet, ali neretko se bacaju i petarde i koriste prskalice. Uz odličnu muziku na binama i nekoliko di džejeva, bićete opijeni zvukom, dok će čaša i dve piva, vaše raspoloženje da dovede do vrhunca.
Za one koji ne vole buku i petarde, preporučujemo da Novu godinu dočekaju u nekom od restorana ili luksuznih hotela u centru Amsterdama. Za ovakav doček potrebno je unapred izvršiti rezervaciju, kako biste mogli da uživate u potpunom ugođaju, bez stresa da li ima dovoljno mesta na željenoj lokaciji.
Još neke od popularnih lokacija za proslavu Nove godine u Amsterdamu su sledeće: “Nieuwmarkt” (Centralni trg u kineskoj četvrti), “Oosterdok”(najveća organizacija vatrometa u gradu sa nekoliko bina i di džejeva), “Leidseplein and Rembrandtplein” (to su dva mesta koji imaju odvojene zabavne programe, gde se nalazi i klizalište, a na ovim lokacijama možete da popijete odlično kuvano vino). I na kraju, ako vam ovo ne deluje dovoljno interesantno, preporučujemo vam da Novu godinu dočekate na nekom od mostića po izboru, na kojima je atmosfera romantična, a možete da imate i predivan pogled na vatromet i njegovo oslikavanje na vodi.
Pošto ste Novu godinu dočekali u Amsterdamu, svoje novogodišnje putovanje bi trebali da obogatite obilaskom nekih od poznatih kulturno – istorijskih znamenitosti ovog grada. Amsterdam je u isto vreme muzej na otvorenom, riznica značajnih spomenika i građevina. Imaćete priliku da vidite karakterističnu holandsku arhitekturu, kanale, mostove i brodove, tako da vam preporučujemo da napravite plan i program šta sve nameravete da vidite i obiđete.
O Amsterdamu
Amsterdam je najvažniji i glavni grad Holandije sa ukupno 820 000 stanovnika. Ujedno je i centar turizma Holandije, sa oko četiti miliona turista godišnje. Ovaj grad ima izuzetno bogatu istoriju, a tokom 17. veka bio je trgovačka prestonica sveta. Šesnaesti i sedamnaesti vek često se zovu zlatno doba Amsterdama, najviše zbog kulture i slikarstva. Amsterdam je multietnički grad i broji oko 175 različitih nacionalnosti. Stoga nije ni čudo da je tolerancija, kao značajna vrednost, razvijena upravo u ovoj metropoli. Interesantno za Amsterdam, generalno i za celu Holandiju jeste vožnja biciklom. Velika svest o ekologiji je prisutna kod Holanđana tako da je bicikl najčešće prevozno sredstvo i za posao, ali i za ostale potrebe.
Opšti podaci:
Položaj: Amsterdam je najveći i glavni grad kraljevine Holandije. Osnovan je u 12. veku na obali reke Amstel. Smešten je u području Severne Holandije, a zajedno sa Roterdamom, Hagom i Utrehtom, čini Randstad, jednu od najvećih konurbacija u Evropi sa oko sedam miliona stanovnika. Amsterdam se deli na 15 gradskih okruga.
Klima: Klima je pretežno okeanska sa velikim uticajem Severnog mora na zapadu. Zime su blage, dok su leta veoma prijatna, jer nema jakih vrućina. Od oktobra do maja konstantno duva vetar, i poželjno je nositi šaleve ili ešarpe u tom periodu.
Jezik: Zvanički jezik u Holandiji je holandski.
Religija: Stanovništvo Holandije je delimično religiozno, tako što nešto preko 50% stanovništva su hrišćani, dok su ostali ateisti. Od hrišćana, na severu i zapadu su uglavnom protestanti, dok jug naseljavaju katolici.
Hrana i piće: Holandska tradicionalna jela i specijaliteti su sledeći: “Appeltaart” (torta sa jabukama, cimetom i suvim grožđem, prekrivena šlagom), “Bitterballen” (kuglice koje su punjene raguom od mesa i pržene u fritezi, obično se jedu sa senfom), “Ertwesoup” (ukusan kolač punjen suvim grožđem, cimetom i vanilom i muskatnim oraščićem), “Poffertjes”(male palačinke koje se jedu sa puterom i prah šećerom), “Vafli” (slično našem keksu koji mogu da se kupe u prodavnicama, s tim što ih Holanđani služe sa prelivima). Kada su pića u pitanju, Holanđani su poznati kao velike pivopije i popularni su u svetu po nekoliko marki piva koja se proizvode u njihovoj zemlji.
Turističke atrakcije
Muzeji:
Muzej van Goga se smatra najvećom atrakcijom među muzejima u Amsterdamu. Otvoren je 1973. godine, da bi se u njega smestila zbirka Vinsentovog mlađeg brata, Tea. Danas se sastoji od preko 200 slika i 500 crteža, a autori su pored braće Vinsenta i Tea, njihovi savremenici poput Gogena, Monea, Tuluz- Lotreka i Bernara.
Hortus Botanicus je osnovan 1638. godine i bio je skladište tropskog semenja i bilja koje su holandski brodovi donosili iz Indije. Više od 4000 vrsta semenja se čuva u ovim objektima, uključujući kuću za semenje iz kolonijalnog perioda. Tu se nalazi i kuća leptirova koja je posebno interesantna za decu.
Dvorci i palate:
Koninklijk Paleis (Kraljevska palata) predstavlja zvaničnu rezidenciju kraljice Beatrise, iako ona u stvari stanuje u Hagu. Sagrađena je 1665. godine, a kasnije je postala palata Napoleonovog brata Luja. Palata je iznutra ispunjena predivnim lusterima i muralima, a renovirana je 2009. godine.
Verski objekti:
Nieuwe Kerk (Nova crkva) je počela sa gradnjom davne 1408. godine. Pažnju privlači 10 metara visoka propovedaonica, koja je rađena oko 20 godina. Crkva se nalazi pored Kraljevske palate i služila je kao mesto inauguracije holandskih monarha još od 1815. godine.
Ostale atrakcije:
Heineken Experience predstavlja još jednu od interesantnih aktakcija Amsterdama. Upravo se na ovoj lokaciji nalazila stara pivara ove kompanije, a danas je tu sveže renovirana građevina koju možete da obilazite sami. Na ovom mestu, možete nešto da naučite o istorijatu porodice Hajneken. Bićete tu počašćeni sa nekoliko hladnih piva, a pre toga možete da učestvujete u multimedijalnoj izložbi gde i vi sami “postajete pivo”, tako što vas “tresu, polivaju vodom i izlažu toploti”.
Kuća Ane Frank je veoma značajan istorijski spomenik kulture i godišnje privuče preko million posetilaca. U toj kući su se krili Ana i njena porodica sa još četiri jevrejske porodice za vreme Drugog svetskog rata.