Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina - Prag

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Prag predstavlja jedan od najpopularnijih gradova u centralnoj i istočnoj Evropi. Njegova arhitektura stara 600 godina privlači turiste iz svih krajeva sveta. Prag je sagrađen pored reke Vltave, a centar grada je zbog svoje kulturno – istorijske vrednosti, pod zaštitom UNESKO-a. Ovaj grad već vekovima oduševljava i privlači turiste, slikare, fotografe i pesnike.

Ako još niste odlučili gde za Novu godinu, sjajan izbor je češka prestonica Prag. Višednevni boravak u ovom predivnom gradu i doček Nove godine na Karlovom mostu mogu da budu pravi izbor za vaše novogodišnje putovanje. Prag je magični grad mostova, katedrala, zlatnih tornjeva i drugih istorijskih spomenika koji su vekovima ostali sačuvani. Prag je takođe sinonim i za dobro pivo, tako da ljubiteljima ovog ukusnog napitka savetujemo da svrate u neki od čeških pabova ili pivnica, kako bi uživali u punoći ukusa tradicionalno napravljenog češkog piva. Ako za Novu godinu odlučite da posetite Prag predlažemo vam da obavezno posetite: Špansku salu, katedralu svetog Vida u sklopu koje se nalazi kapela svetog Venceslava, staru Kraljevsku palatu, Vladislavovu dvoranu i još mnogo toga.

Nova godina u Pragu predstavlja noć žurki. Krstarenje rekom može da bude interesantan izbor, ali isto tako i poseta restoranima, barovima i klubovima u kojima je 31. decembra uzavrela atmosfera. Oko ponoći veliki broj ljudi se okuplja pored reke, na starom gradskom trgu, odakle gledaju vatromet.

Prag je veoma poželjna destinacija za sve, nezavisno od toga da li su stari ili mladi, sa mnogo novca ili vrlo malo, da li ste romantični ili ne… ovaj prelepi grad nudi opciju zabave za svačiji ukus.
Za one koji preferiraju nešto luksizniju varijantu dočeka Nove godine, preporučujemo all inclusive ponude u restoranima, gde vas čeka odličan provod uz tradicionalnu češku hranu, piće i ples. Ako ste pak raspoloženi za nešto romantičniju varijantu, predlažemo da obavezno rezervišete sto za dvoje, a odličan izbor može da bude i krtasrenje rekom.

No, većina turista, a i stanovnika Praga, Novu godinu slavi najpre uz vatromet, a potom slavlje nastavlja u nekom od mnoštva klubova i barova u centru grada. Mnogi se odlučuju da celo veče provedu u blizini Karlovog mosta gde sa prijateljima slušaju muziku i piju češko pivo do ranih jutarnjih sati.

Nemojte da vas iznenadi veliki broj petardi i malih vatrometa ispaljivanih u privatnoj režiji, to je naprosto postao običaj u večini evropskih gradova, pa ukoliko ste osetljivi predlažemo vam da ponesete zaštitu za uši.

Ukoliko odlučite da posetite Prag za vreme novogdišnjih praznika, imaćete potpuni ugođaj, pošto je ovaj grad ukrašen stotinama tornjeva, tokom zimskih meseci, kada ga sneg prekriva, zapravo najlepši.

Ako ste ljubitelj kuvanog crnog vina, prava je prilika da posetite neki od novogodišnjih vašara koji se nalaze duž glavnih ulica u Pragu, gde se služe razni češki specijaliteti, kako slani tako i slatki.

O Pragu
Prag - glavni grad Republike Češke, nalazi se na obali reke Vltave na uzvišenju Visehrad. Kasnije se ovaj grad širio prema severu i prema današnjem Novom mestu, Starom mestu, Maloj strani i Hradčanima. Najznačajniji period u razvoju Praga bio je u vreme vladavine Karla IV, tokom XIV veka. Upravo je on izgradio Karlov most i započeo izgradnju katedrale Svetog Vida, kao i Karlov univerzitet. Ovaj univerzitet se smatra najstarijim slovenskim univerzitetom. Prag često nazivaju i “zlatni grad” zbog nekadašnjeg bogatstva, ali i danas se može reći da je jedan od najbogatijih gradova u svetu, s obzirom na broj kulturno – istorijskih spomenika koji se u njemu nalaze.

Opšti podaci
Položaj: Prag, prestonica Češke, nalazi se na severozapadu Republike Češke i ima oko 1,2 miliona stanovnika. Ovaj “zlatni grad” se po mnogima nalazi u “srcu Evrope”, s obzirom na činjenicu da je podjednako udaljen od svih granica ovog kontinenta.
Klima: Klima u Pragu je umereno kontinentalna sa izraženim godišnjim dobima. Dok su zime veoma hladne sa malo sunca, leta su vrlo topla. Prosečna godišnja temperature iznosi oko 7,9°C, a godišnja količina padavina iznosi 525 mm. Leta mogu da budu izrazito topla, sa najvišim temperaturama malo iznad 30°C.
Jezik: U Pragu se češki koristi kao zvanični jezik.
Hrana: Češka kuhinja se uglavnom sastoji od svinjetine ili goveđeg mesa sa sosom, a najčešći prilog su im knedle. Ostali prilozi su: krompir ili pirinač. Tradicionalni specijaliteti su im Svičková i Rajská, koji predstavljaju kombinaciju mesa i šlaga. Kao ljubitelji mesa, u češkoj kuhinji zastupljeni su specijaliteti i od piletine, pačetine, ćuretine, ribe, zečetine i jagnjetine. Ukoliko posetite neki od restorana, dobar izbor može da bude i gulaš, iako u osnovi predstavlja mađarsko jelo, Česi ga prave bez premca.

Turističke atrakcije
Ukoliko odlučite da posetite Prag, predlažemo vam da obiđete sledeće znamenitosti: Praški dvorac, Karlov most, Starogradski trg, Astronomski sat, Katedrala svetog Vida, Staro jevrejsko naselje Josefov, Plešuća kuća (“kuća koja pleše”), Hram Device Marije Tinske, Crkva svetog Nikole, Narodno pozorište, barutni toranj, zid Džona Lenona, Palata Stenberg, botaničke bašte…

Praški dvorac je predivan kompleks koji se nalazi na vrhu brda, na levoj strani reke Vltave, koja prolazi kroz stari deo grada. Dvorac je čudne građe i prostire se više horizontalno, nego vertikalno.Unutar dvorca se nalazi niz znamenitosti i atrakcija. Dvorac je započet tokom 9. veka, i građen je dugo, o čemu svedoči više stilova gradnje, koja je rezultirala neobičnoj arhitekturi ovog prelepog zdanja.

Karlov most, spada u najveće atrakcije Praga. Datira iz 13. veka i na njemu se nalazi veliki broj baroknih statua. Most obiluje štandovima sa prodavačima i suvenirima, a ukoliko želite da vidite pravu lepotu mosta i uživate u njoj predlažemo vam da ga posetite ili ranije ujutru ili kasno noću, zbog reke turista koji prolaze preko njega svakodnevno.

Starogradski trg predstavlja jedno od najpopularnijih mesta za šetnju i izlaske kako za žitelje Praga, tako i za turiste iz celog sveta. Na ovom trgu se nalazi pregršt restorana, kafića, pabova, ali i muzeja i galerija. Njegova istorija datira iz 11. veka kada je na tom mestu bila velika pijaca, tj raskrsnica puteva trgovaca.

Astronomski sat u Pragu spada u jedan od najstarijih i najdetaljnijih satova koji je ikada napravljen. Sastoji se iz tri glavna dela: astronomskog brojčanika koji pokazuje položaj sunca i meseca na nebu, dela na kojem se na svakih sat vremena smenjuje figura apostola, i kalendarskog brojčanika sa medaljonima koji predstavljaju mesece. Od 9h ujutru do 9h uveče, na svakih sat vremena sat vam pruža jedan mali šou program.

Staro jevrejsko naselje Josefov se nalazi između Starogradskog trga i reke Vltave. Ovo naselje spolja možete razgledati, međutim ukoliko odlučite da posetite unutrašnjost sinagoga, trebaće vam više vremena. Naselje broji veliki broj sinagoga od kojih svaka krije neku svoju davnu prošlost utkanu u zidove ovih starih zdanja.
Plešuća kuća je izgrađena 1977. godine i predstavlja poslovnu zgradu u centru Praga. Naziv je dobila jer neodoljivo podseća na par koji pleše. Na krovu se nalazi francuski restoran sa prekrasnim vidikovcem.
Hram Device Marije Tinske je crkva građena u gotičkom stilu, i može da se pohvali spektakularnim 80 metara visokom tornjevima blizancima. Crkva je vidljiva i sa velike udaljenosti, a sagrađena je još u 14. veku.
Crkva svetog Nikole, predstavlja jednu od najlepštih baroknih crkava u Evropi. Završena je 1735. godine. Nažalost, tokom II svetskog rata, služila je češkoj vojsci kao sklonište, tako da joj je tada donekle stradala unutrašnjost. Crkva je ubrzo obnovljena, tako da je danas posetioci mogu videti u punom sjaju.
Katedrala svetog Vida je dominantna gotička građevina koja predstavlja najveću građevinu tog tipa u Češkoj. Sadrži veliki broj fresaka, bočnih kapela, nadgrobnih spomenika, kao i vitraža u boji. Trebalo je skoro šest vekova kako bi ova katedrala dobila današnji izgled i potpuni sjaj koji krasi ovu evropsku metropolu.