Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina na Staroj planini

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Stara planina predstavlja najveću planinu u predelu jugoistočne Srbije i prirodna je granica sa Bugarskom. Stara planina je ujedno i drugo po redu skijalište po popularnosti u Srbiji, odmah nakon Kopaonika. Ova planina dugo spada u prvu kategoriju prirodnih bogatstava, te tako se jako vodi računa o očuvanje prirode koje mora da prati i razvoj turizma. Najveći i najpoznatiji vrh na Staroj planini je Babin Zub, visok 1750 metara, a pored njega se nalazi izletište.
Vaše novogodišnje putovanje na Staru planinu prvenstverno bi trebalo da bude vezano za određene smeštajne kapacitete, bilo da su u pitanju hoteli ili privatni smeštaj. Ovo je idealna lokacija za lubitelje prirode, snega i mira, tako da je ovde seoski turizam poprilično zastupljen. Ako se ipak odlučite na hotelski smeštaj, znajte da vas tamo očekuje bogata ponuda koja podrazumeva bazene, spa centre, klizališta, igraonice, frizerske salone i ostale prodavnice u kojima možete da kupite i suvenire. Ski centar na Staroj planini ima gondolu od osam sedišta, zatim žičaru, ali i sisteme za veštačko osvežavanje tako da je skijanje omogućeno i noću.
Nova godina na Staroj planini podrazumeva najčešće standardnu hotelsku ponudu, to jest, svečanu večere koju upotpunjuje muzika. Budite slobodni da se poslužite vrsnim specijalitetima ovog kraja i uživajte u pečenju, roštilju kao i ostalim tipično srpskim specijalitetima. Kao sastavni deo Nove godine organizuje se i tombola, tako da vam predlažemo da učestvujete, jer je Nova godina idealna prilika da iskušate sreću.
Hoteli na Staroj planini pobrinuli su se i za to da ukoliko sa sobom vodite decu, ona će imati priliku da uživaju u celodnevnim animacijama. A ako su raspoložena za zimske sportove, eto prilike da se isprobaju i u tome. Samo vodite računa da angažujete instruktore ukoliko su vaša deca početnici u skijanju.
Pošto ste se odlučili za novogodišnje putovanje na Staru planinu, predlažemo vam da obiđete i neke od značajnih lokaliteta ovog kraja. Blizu Gornje Kamenice, smešten je manastir Svete Trojice, dok se u Donjoj Kamenici nalazi crkva Presvete Bogorodice još iz perioda 14. veka. Takođe, posetite i selo Ravna u kojem se nalazi arheološko nalazište iz trećeg veka. Kada ste se već uputili u obilazak Stare planine, tu se nalazi u vodopad Tupavica, nedaleko od sela Dojkinci, s tim što je možda veći doživljaj obići ga u letnjem periodu, ali i zimi ima svoje draži i prednosti. U sredini toka reke Visočice, nalazi se Zavojsko jezero, i omiljeno je izletište stanovnika Pirota i Niša.
O Staroj planini
Stara planina je u sistemu Balkanskih planina, a one se protežu od Crnog mora na istoku, pa do Vrške čuke na zapadu. Najviši vrh Stare planine je vrh Botev, visine je 2376 metara. Jedno od najlepših delova Stare planine je prirodni rezervat Babin zub, a on je na nadmorskoj visini od 1758 metara.
Klima: Stara planina je poznata po tipično umereno – kontinentalnoj klimi, iako nešto modifikovanoj s obzirom na nadmorsku visinu. Snežni prekrivač je prisutan pet meseci u toku godine, što je odlično jer je skijališna sezona veoma duga.
Jezik: na Staroj planini se govori srpskim jezikom, iako je na samoj granici sa Bugarskom.
Religija: Stanovništvo Stare planine je pravoslavne veroispovesti.
Hrana i piće: Iako su prisutni pretežno tipično srpski specijaliteti, ovde možete da probate senokoški kačkavalj, ovčije mleko i gljive iz ovog kraja. Ali ne propustite priliku da uživaju u jagnjećem pečenju, pršuti i šljivovici.
Turističke atrakcije:
Stara planina je veoma atraktivna destinacija u Srbiji, posebno kod onih koji vole netaknutu prirodu koje je sve manje. Najposećenije atrakcije Stare planine su: planinski vrh Babin zub, zatim Midžor, Srebrna Glava, Crni vrh, Vražja glava, Visočica, Zavojsko jezero, itd.

Babin zub je naziv dobio jer je zapadna strana Stare planine sva izreckana i podseća na babine zube. Sam vrh se nalazi na 1785 metru nadmorske visine, odakle počinje vrh Midžor. Vrh Babin zub je okružen selima: Ravno Bučje, Aldina Reka, Janja, Crni Vrh, Šugrin, Topli Do i drugim.

Midžor je najviši vrh uže Srbije i nalazi se na samoj granici sa susednom Bugarskom. Midžor se nalazi na visini od 2169 metara.

Zavojsko jezero je jedno od najlepših jezera ovog dela Srbije. Po nastanku je veštačko, a od Pirota je udaljeno svega oko 17 kilometara.