Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina na Kopaoniku

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Kopaonik je planina u jugozapadnoj Srbiji koja svake godine privlači sve više turista na svoja skijališta, sa uređenim stazama i žičarama. Nova godina na Kopaoniku je pravo vreme, ali i pravo mesto da naučite da skijate, jer ćete ovde pronaći profesionalne instruktore po ukusu svakog početnika. Hotelski sadržaji su među najbogatijim u zemlji. Ovde možete pronaći sale za sve vrste sportova, ali i konferencijske sale za seminare, bazene i đakuzije, igraonice, diskoteke, kuglane i poslastičarnice
Novogodišnje putovanje na Kopaonik je aktivan odmor za celu porodicu, sa posebno svečanim delom 31. decembra uveče. Gala večera sa reprizom 1. januara obuhvata posebno osmišljen meni u hotelskom restoranu i živu muziku.
U ponoć se na otvorenom se organizuje veliki vatromet. Doduše, ne može da parira onima u velikim gradovima, ali svakako daje na šarmu i upotpunjuje veselje svima koji se za novogodišnje praznike nađu na ovom podneblju.
Vašoj deci pažnju će posvetiti brojni animatori, učitelji skijanja ili će moći da se druže sa vršnjacima i izlaze u diskoteke za najmlađe. Gotovo svi restorani i pansioni za Novu godinu na Kopaoniku organizuju dobro druženje uz tradicionalna srpska jela sa roštilja i pečenje, potoke pića i nastupe lokalnih muzičara. S obzirom na to da se često za doček angažuju i neka od poznatijih imena, po rezervaciji hotela možete se raspitati o tome ko će gde da nastupa kako biste doneli pravu odluku.
Vaše novogodišnje putovanje na Kopaonik možete da upotpunite tako što ćete da obiđete i neke lokalitete poput obližnjih manastira, ali i čuveki mauzolej Pančića.
O Kopaoniku
Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji, koji se nalazi u jugozapadnoj Srbiji i prostire od severozapada ka jugoistoku. O njegovom značaju i prirodnim lepotama govori i to da jedan deo planine ima status naionalnog parka. Jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Srbiji, naročito u zimskom periodu. Obiluje termalnim izvorima, na čijim izvorištima su se smestile poznate banje: Mataruška, Sijarinska i Vrnjačka, dok su u podnožju Jošanička, Kuršumlijska i Lukovska Banja.
Klima: Kopaonik često zovu i „sunčana planina“, jer je više od polovine dana u godini sunčano. Interesantan je podatak da isto toliko dana ima i snega, što čini sezonu zimskim sportova veoma dugačkom, od novembra do maja. Prosečna godišnja temperatura iznosi 3,7°C.
Jezik: Na Kopaoniku se govori srpskim jezikom, iako će vam veliki broj stranaca omogućiti da vežbate svoj engleski ili nemački jezik.
Religija: Stanovništvo Kopaonika je pravoslavne veroispovesti, dok se u blizini ili na samom Kopaoniku nalaze brojne crkve i manastiri.
Hrana i piće: Posetioci Kopanika moći će da okuse tradicionalne, prirodne specijalitete srpske kuhinje, koje obuhvataju jela sa dosta mlečnih proizvoda – gibanicu, kajmak, sir, jogurt, zatim meso ispod sača i na roštilju, pasulj, vino i etno-poslastice sa džemom, pite od borovnice i sl.
Turističke atrakcije:
Nova godina na Kopaoniku može biti prava prilika da obiđete neki od arheoloških lokaliteta ili prirodnih lepota u blizini. Usled niskih temperatura i često negostoljubivih klimatskih uslova verovatno nećete moći da uživate u prirodnom fenomenu plutajućih ostrva Semeteškog jezera, ali ćete moći da obiđete Pančićev mauzolej kod Pančićevog vrha posvećen najčuvenijem srpskom botaničaru koji je živeo i radio u 19. veku. Arheološki lokalitet Nebeske stolice predstavlja ostatke manastira iz 5. ili 6. veka. Na ovom mestu pronađen je rimski novac iz 3. veka, kao i brojni predmeti za domaćinstvo iz tog perioda.

Na širem području Kopaonika nalaze se brojni srednjevekovni gradovi iz zlatnog perioda srpske istorije, poput Rasa, Magliča, Brevnika. U manastirima sa područja Kopaonika bili su sahranjivani srpski velikodostojnici i verski poglavari.Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara potiče iz 10. veka, najstarija je sačuvana hrišćanska građevina na Balkanu. Bogato je ukrašena freskama. Nešto mlađi, ali daleko poznatiji manastiri u ovoj regiji su Studenica, građena od 11. do 13. veka, Žiča kod Kraljeva iz 13. veka i Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, koji datiraju iz 12. veka.

Na visini od 1.450 metara nalazi se sveto mesto na kome su se meštani sakrivali od Turaka, uredivši u litici malu crkvu, svetilište posvećeno Metodiju, koja je zbog ovoga dobila naziv Metođe koji do danas nosi. Iznad Metođa, uz Gvozdačku reku, može se doći do gejzira vode u šumi, visine nekoliko metara.

Jošanička banja pripada opštini Raška i nalazi se nekoliko kilometara od Kopaonika. Nazivaju je još i „zelena vrata Kopaonika“. Poznata je po mineralnim izvorima, pastrmci, lekovitim svojstvima i tzv. „turskom kupalištu“, čija voda je na izlasku iz zemlje tako topla (78°C), da mora da se rashlađuje pre nego što bude podesna za kupanje.