Nova godina na Kopaoniku

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2019
Kopaonik je planina u jugozapadnoj Srbiji koja svake godine privlači sve više turista na svoja skijališta, sa uređenim stazama i žičarama. Nova godina na Kopaoniku je pravo vreme, ali i pravo mesto da naučite da skijate, jer ćete ovde pronaći profesionalne instruktore po ukusu svakog početnika. Hotelski sadržaji su među najbogatijim u zemlji. Ovde možete pronaći sale za sve vrste sportova, ali i konferencijske sale za seminare, bazene i đakuzije, igraonice, diskoteke, kuglane i poslastičarnice
Nova godina na Kopaoniku - Novogodišnja putovanja

Novogodišnje putovanje na Kopaonik je aktivan odmor za celu porodicu, sa posebno svečanim delom 31. decembra uveče. Gala večera sa reprizom 1. januara obuhvata posebno osmišljen meni u hotelskom restoranu i živu muziku.
Nova godina na Kopaoniku - Novogodišnja putovanja

U ponoć se na otvorenom se organizuje veliki vatromet. Doduše, ne može da parira onima u velikim gradovima, ali svakako daje na šarmu i upotpunjuje veselje svima koji se za novogodišnje praznike nađu na ovom podneblju.
Nova godina na Kopaoniku - Novogodišnja putovanja

Vašoj deci pažnju će posvetiti brojni animatori, učitelji skijanja ili će moći da se druže sa vršnjacima i izlaze u diskoteke za najmlađe. Gotovo svi restorani i pansioni za Novu godinu na Kopaoniku organizuju dobro druženje uz tradicionalna srpska jela sa roštilja i pečenje, potoke pića i nastupe lokalnih muzičara. S obzirom na to da se često za doček angažuju i neka od poznatijih imena, po rezervaciji hotela možete se raspitati o tome ko će gde da nastupa kako biste doneli pravu odluku.
Nova godina na Kopaoniku - Novogodišnja putovanja

Vaše novogodišnje putovanje na Kopaonik možete da upotpunite tako što ćete da obiđete i neke lokalitete poput obližnjih manastira, ali i čuveki mauzolej Pančića.
Nova godina na Kopaoniku - Novogodišnja putovanja

O Kopaoniku
Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji, koji se nalazi u jugozapadnoj Srbiji i prostire od severozapada ka jugoistoku. O njegovom značaju i prirodnim lepotama govori i to da jedan deo planine ima status naionalnog parka. Jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Srbiji, naročito u zimskom periodu. Obiluje termalnim izvorima, na čijim izvorištima su se smestile poznate banje: Mataruška, Sijarinska i Vrnjačka, dok su u podnožju Jošanička, Kuršumlijska i Lukovska Banja.
Klima: Kopaonik često zovu i „sunčana planina“, jer je više od polovine dana u godini sunčano. Interesantan je podatak da isto toliko dana ima i snega, što čini sezonu zimskim sportova veoma dugačkom, od novembra do maja. Prosečna godišnja temperatura iznosi 3,7°C.
Jezik: Na Kopaoniku se govori srpskim jezikom, iako će vam veliki broj stranaca omogućiti da vežbate svoj engleski ili nemački jezik.
Religija: Stanovništvo Kopaonika je pravoslavne veroispovesti, dok se u blizini ili na samom Kopaoniku nalaze brojne crkve i manastiri.
Hrana i piće: Posetioci Kopanika moći će da okuse tradicionalne, prirodne specijalitete srpske kuhinje, koje obuhvataju jela sa dosta mlečnih proizvoda – gibanicu, kajmak, sir, jogurt, zatim meso ispod sača i na roštilju, pasulj, vino i etno-poslastice sa džemom, pite od borovnice i sl.
Nova godina na Kopaoniku - Novogodišnja putovanja

Turističke atrakcije:
Nova godina na Kopaoniku - Novogodišnja putovanja

Nova godina na Kopaoniku može biti prava prilika da obiđete neki od arheoloških lokaliteta ili prirodnih lepota u blizini. Usled niskih temperatura i često negostoljubivih klimatskih uslova verovatno nećete moći da uživate u prirodnom fenomenu plutajućih ostrva Semeteškog jezera, ali ćete moći da obiđete Pančićev mauzolej kod Pančićevog vrha posvećen najčuvenijem srpskom botaničaru koji je živeo i radio u 19. veku. Arheološki lokalitet Nebeske stolice predstavlja ostatke manastira iz 5. ili 6. veka. Na ovom mestu pronađen je rimski novac iz 3. veka, kao i brojni predmeti za domaćinstvo iz tog perioda.

Na širem području Kopaonika nalaze se brojni srednjevekovni gradovi iz zlatnog perioda srpske istorije, poput Rasa, Magliča, Brevnika. U manastirima sa područja Kopaonika bili su sahranjivani srpski velikodostojnici i verski poglavari.Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara potiče iz 10. veka, najstarija je sačuvana hrišćanska građevina na Balkanu. Bogato je ukrašena freskama. Nešto mlađi, ali daleko poznatiji manastiri u ovoj regiji su Studenica, građena od 11. do 13. veka, Žiča kod Kraljeva iz 13. veka i Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, koji datiraju iz 12. veka.

Na visini od 1.450 metara nalazi se sveto mesto na kome su se meštani sakrivali od Turaka, uredivši u litici malu crkvu, svetilište posvećeno Metodiju, koja je zbog ovoga dobila naziv Metođe koji do danas nosi. Iznad Metođa, uz Gvozdačku reku, može se doći do gejzira vode u šumi, visine nekoliko metara.

Jošanička banja pripada opštini Raška i nalazi se nekoliko kilometara od Kopaonika. Nazivaju je još i „zelena vrata Kopaonika“. Poznata je po mineralnim izvorima, pastrmci, lekovitim svojstvima i tzv. „turskom kupalištu“, čija voda je na izlasku iz zemlje tako topla (78°C), da mora da se rashlađuje pre nego što bude podesna za kupanje.
Nova godina na Kopaoniku
Nova godina na Kopaoniku
Nova godina na Kopaoniku
Nova godina na Kopaoniku
Nova godina na Kopaoniku
Nova godina na Kopaoniku