Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina - Mađarska

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Ako želite za novogodišnje praznike da otputujete u neku od obližnjih zemalja, preporučujemo da to bude Mađarska. Doček Nove godine u Mađarskoj, kao i u većini zapadnoevropskih zemalja naziva se Silvester. Raskošno ukrašene ulice i trgovi predstavljaju pravi raj za oči posetilaca. Neizostavan detalj ovog slavlja je novogodišnji vatromet u ponoć, koji se odigrava u svim većim gradovima ove centralnoevrospke zemlje.
Ukoliko odlučite da vaše novogodišnje putovanje bude u Mađarsku, nikako nemojte da propustite da obiđete neke od glavnih znamenitosti grada u kojem se nalazite. Ako to bude glavni grad, Budimpešta, preporučujemo vam da obavezno obiđete Trg Heroja, zdanje Parlamenta, ulicu Vaci, baziliku Svetog Stefana, Veliku sinagogu i neke od glavnih gradskih mostova. Za višednevni doček Nove godine u Budimpešti, preporučujemo vam da posetite Vorosmarti Trg, gde slavlje počinje 30. decembra i traje do 1. januara. Ovde vas čeka odlična žurka uz muziku poznatih bendova, dobro piće i hranu.
Ako želite da budete u epicentru dešavanja, Nova godina u Budimpešti vam nudi spektakularan doček na Trgu Franca Lista. Uz muziku, odbrojavanje tačno u ponoć i grandiozan vatromet, možete da se uputite u neki od mnogobrojnih kafića i pabova u blizini trga.
Ukoliko ste pristalica romantike, Nova godina u Budimpešti može da bude pravo rešenje za vaše novogodišnje putovanje. Ovaj predivan grad vam nudi veliki izbor krstarenja Dunavom, u elegantnom ambijentu, gde možete da uživate uz tradicionalne mađarske zvuke i igre čardaša. Takođe vas ovde očekuje i svečana večera, koja obiluje autohtonim mađarskim specijalitetima. Nemojte da se iznanadite ako vam vlasnici lokala obezbede impresivnu mađarsku folklornu predstavu, što takođe može da predstavlja deo tradicije ovog veselog naroda. Plovidba Dunavom za doček Nove godine je iskustvo koje svako treba da oseti bar jednom u životu.
Ukoliko za Novu godinu odlučite da posetite neki od gradova poput Debrecina ili Segedina, i tamo vas očekuje dobra žurka uz tradicionalne mađarske zvuke i bogat novogodišnji meni u restoranima. Vatromet u ponoć je obavezan, kao i okupljanje na glavnim gradskim trgovima.
Ako ste ljubitelj ruralnih predela, preporučujemo vam da Novu godinu u Mađarskoj provedete u nekom od sela u okolini prestonice. Ovakva pozicioniranost vam nudi veliki spektar mogućnosti, jer ste nadomak grada i svih gradskih dešavanja, ali isto tako možete da osetite kako izgleda proslava Nove godinu u tradicionalnom seoskoh ambijentu. Po običaju, svake godine, žitelji sela vrše ritual spaljivanja strašila koje se pravi od slame. Strašilo se zove Džek Strou i predstavlja svo zlo koje se događalo u prošloj godini. Spaljivanjem se zlo tera iz domova seljana i po verovanju taj ritual donosi sreću svima koji su učestvovali u njemu.
Po ovome možemo da vidimo da su Mađari poprilično sujeverna nacija, ali valja napomenuti da postoji još niz običaja i verovanja povezanih sa Novom godinom u Mađarskoj. Tokom novogodišnje noći u mađarskim domaćinstvima pravi se što veća buka kako bi se, po verovanju, iz kuće isterali zli dusi, a u nju usleli dobri. Zatim, 31. decembra treba izbegavati odlazak kod lekara, kako bismo u narednoj godini bili zdravi, a ne bolesni. Isto tako, 1. januara ujutru, trebali bismo da se umijemo hladnom vodim i lice istrljamo crvenom jabukom, kako bismo bili jedri i rumeni kao jabuka. Tako da ne treba da vas iznenadi ukoliko neki od žitelja mađarske prestonice počne da sprovodi neki vama nepoznat ritual, slobodno mu se pridružite, jer je svakako u cilju sreće i zdravlja svih.
I ne zaboravite da je Mađarska zemlja sa mnoštvom banja i termanih izvora. Kao takva, predstavlja veoma poželju destinaciju za letovanja, ali i za doček Nove godine. Ukoliko ste željni odmora i opuštanja, pogledajte brojne novogodišnje aranžmane u banjama u Mađarskoj.
Mađari su veliki gurmani, poznati po raskošnoj i pikantnoj kuhinji. Za novogodišnju noć obično se servira svinjetina sa povrćem, u znak sreće, uspeha i prosperiteta. Ako kojim slučajem preterate sa alkoholom tokom praznika, obavezno pojedite Korheli supu od povrća, po tvrdnjama mnogih, diže iz mrtvih. A ako vaše novogodišnje putovanje u Mađarskoj traje više dana, obavezno posetite neki od tradicionalnih restorana, gde možete da uživate u mađarskim specijalitetima, poput: gulaša, riblje čorbe, žerbo kocki...
Opšti podaci
Položaj: Mađarska je kontinentalna država koja se nalazi u srednjoj Evropi. Graniči se sa Austrijom na zapadu, Ukrajinom i Slovačkom na severu, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom na jugu, i Rumunijom na istoku. Po državnom uređenju je republika. Mađarska je članica EU, NATO-a, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Šengenskog ugovora.
Klima: Klima Mađarske je pretežno kontinentalna, sa hladnim zimama i toplim letima. Relativna izolacija karpatskog basena, ponekad izaziva suše. Prosečna godišnja temperatura u Mađarskoj je oko 9, 7°C. Najčešća temperatura tokom leta kreće se od 23°C do 28°C, dok zimi iznosi od -3°C do -7°C. Padavine su česte, iako se sneg ne zadržava dugo na tlu. Najveća količina padavina je početkom leta i sredinom zimskog perioda.
Jezik: zvanični jezik je mađarski.
Religija: najzastupljenija veroispovest u Mađarskoj je katoličanstvo, iako je prisutan izvestan broja pravoslavaca i jevreja.
Hrana: mađarska kuhinja se svrstava u veoma bogate i pikantne kuhinje. Lokalni specijaliteti uključuju gulaš sa mnogo luka, smuđa sa jezera Balaton, riblju čorbu koja se razlikuje u zavisnosti od regiona, punjeni kupus i papriku. Pečena svinjetina je takođe veoma čest gost mađarskih trpeza. Ali ovaj narod pored ljutkastog, voli i slatko. Omiljeni kolač među meštanima je valjčič (kürtőskalács), dok je parče Doboš torte i poneka Žerbo kocka pravi raj za čulo ukusa.
Da je Republika Mađarska veoma bogata kulturnim nasleđem svedoče činjenice da se na spisku Svetske baštine UNESKO-a, nalaze sledeća mesta: Obala Dunava, Budimski dvorac i Andraševa avenija u Budimpešti (1987); Staro selo Holoke i njegova okolina (1987); Kraške pećine Agteleka i Slovačkog krša u Agteleku (1995); Milenijumska opatija Panonhalma i njena prirodna sredina (1996); Nacionalni park Hortobađ (1999); Ranohrišćanska grobnica u Pečuju (2000); Kulturni pejzaž Nežiderskog jezera (2001); Istorijski i kulturni pejzaž Tokajskih vinograda (2002).
Turističke atrakcije:
Muzeji:
Kuća Užasa (terora) je potresni muzej smešten na mestu gde je nekada bio štab AVH tajne policije. Ova zgrada je najviše služila za mučenje političkih neistomišljenika, gde su zidovi bili dvostruki kako se ne bi čula vriska. Na spoljnoj ploči nalazi se natpis: “Mi ne možemo da zaboravimo užas terora, i njegove žrtve će uvek ostati u sećanju“.
Nacionalni muzej, prvobitno sagrađen 1847. godine, predstavlja neoklasičnu građavinu koja sadrži najvažniju Mađarsku kolekciju istorijskih relikata.
Dvorci i palate:
Festetics palata je izgradjena 1745. godine, a obnovljena 150 godina kasnije. Sadrži 100 soba u dva odvojena krila, gde se u severnom krilu danas nalazi muzička škola, biblioteka i sala za konferencije.
Verski objekti:
Bazilika Svetog Stefana je neoklasična katedrala u Budimpešti, koja je građena oko pola veka i konačno završena 1905. godine. Interesantno je to da je bazilika prilično tamna i sumorna iznutra, ali ukoliko odlučite da se popnete na vrh kupole, imaćete priliku da uživate u jednom od najlepših pogleda u gradu.
Ostale atrakcije:
Ako se odlučite da posetite Mađarsku, preporučujemo vam da obiđete neke od sledećih destinacija: Banja Đula, Nacionalni park „Hortobegi“, Sent Andreju, Harkanj banju, Jezero Balaton, Morahalom, Akva park u Segedinu, Pečuj, Godolo...
Posebno vam preporučujemo da obiđete Sent Andreju koja se svega 20-ak kilometara udaljena od Budimpešte. Ovo je gradić čuven po mnogim muzejima, galerijama i spomen zbirkama. Tokom 16.veka bila je centar Srba naseljenih u Mađarskoj, a danas se upravo u Sent Andreji nalazi sedište Budimske eparhije Spske pravoslavne crkve. Iako ima 7 crkava, od kojih 4 pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dok danas u ovom gradiću živi svega oko stotinak Srba.
Ukoliko se nađete u Budimpešti svakako posetite: zgradu Parlamenta, Budimsku operu, Lančani most, crkvu Svetog Matijasa, Budimski dvorac, Ribarev bedem, Trg Heroja, Veliku sinagogu, Baziliku Svetog Ištvana, Gradski park, Trg Vorošmarti, Dunavsko šetalište, podzemnu železnicu, Rimski Akvinkum...