Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova Godina - Italija

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Ukoliko ste ljubitelj avanture, dobre zabave i ludog provoda, Nova godina u Italiji može da bude pravi izbor za vas. Ova velika i predivna zemlja, raznolikog reljefa i klime, može svakome da ponudi baš ono što on želi. Od snegom prekrivenih planiskih venaca Alpi, pa preko raskošno ukrašenih i okićenih gradova poput Rima, Firence i Venecije, Nova godina u Italiji nudi pregršt mogućnosti.

Ukoliko odlučite da vaše novogodišnje putovanje bude u baš ovu prekrasnu zemlju, preporučujemo vam da na vreme odaberete odgovarajući hotel i prevoz, kako biste izbegli moguće neprijatnosti koje očekuju većinu turista, ako se za putovanje odluče u poslednjem momentu.

San Silvestro, odnosno doček Nove godine u Italiji traje nekoliko dana i podrazumeva pregršt različitih aktivnosti. Najpre se vrše porodična okupljanja za novogodišnjom trpezom, gde se obično svetkuje uz pečenu svinjetinu i sočivo, kao simbol dobrog zdravlja, materijane situiranosti i uspeha. Potom članovi porodice u prijatnom ambijentu razmenjuju novogodišnje poklone i druže se. Svaki poklon treba da bude sa pažnjom odabran jer veruju da pokloni imaju jaku simboliku. Za Novu godinu u Italiji, obično se poklanjaju slatkiši, zlato, novac i lampe.

Nakon novogodišnje večere nastupa “La Fiesta di San Silvestro”, luda žurka na glavnim gradskim trgovima do ranih jutarnjih sati. Skoro svi italijanski gradovi posetiocima nude bogat program, od velikog broja koncerata, preko vatrometa, igre, plesa i odlične italijanske hrane.

Ali ne treba da vas začude i pomalo čudni običaji u Italijana. Nova godina može da im posluži kao dobra prilika da se otarase nepotrebnog nameštaja i viška stvari iz svog domaćinstva. Po verovanju, izbacivanjem starih stvari iz kuće, tera se loša sreća i doziva bolja. Možda ne bi bilo zgoreg obratiti pažnju da vas ne pogodi nešto sa balkona nekog od žitelja Rima ili Napulja.

Ako se odlučite za Novu godinu u Italiji, imate mogućnost da obiđete više gradova i upoznate kulturu i istoriju jednog on najstarijih naroda na svetu.

Onima koji preferiraju romantičan doček Nove godine, preporučujemo Veneciju. Ovaj predivan i jedinstven grad predstavlja riznicu italijanske i evropske kulture i umetnosti. Grad je raskošne arhitekture, a zbog posebne svetlosti koja isijava iz Venecije, nazvan je i “presvetla”. Sa više stotina palata i preko devedeset crkava, predstavlja deo kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a.

Ukoliko želite da se stacionirate u manji grad, ali isto tako pun romantike i ljubavi, za Novu godinu preporučujemo Veronu. Grad emocija, ljubavi između Romea i Julije, je mesto gde se i danas pišu najlepša ljubavna pisma i najbolje romantične priče. Ovaj prelep grad može da se pohvali i mnogobrojnim draguljima srednjevekovne arhitekture koji su magnet za hiljade turista. Na vama je da se odlučite da li želite da Novu godinu dočekate pod svetlima Venecije ili Verone, svakako najromantičnijim gradovima u ovom delu planete.

Naša topla preporuka za novogodišnje putovanje u Italiji je Firenca. Smeštena na reci Arno, u regiji Toskana, između Tirenskog i Jadrasnkog mora, Firenca predstavlja grad umetnosti i nauke, industrije i zanatstva, ali i kulture i trgovina. Osnovali su je Rimljani u prvo veku pre nove ere. Ovaj renasansni grad bio je stecište mnogih poznatih umetnika: Đota, Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Donatela, Botičelija, Makijavelija, Galilea i mnogih drugih. Doček Nove godine u Firenci može da bude pravi spektakl, uz ponoćni vatromet, čašu proseka I dobru muziku na nekom od glavnih trgova u gradu.

Ako ste ljubitelj mode, preporučujemo vam da se za novogodišnje putovanje uputite u Milano. Ovaj grad decenijama predstavlja sedište visoke mode u celom svetu, tako da vam se nudi mogućnost kupovine najpoznatijih svetskih brednova tokom rasprodaja u novogodišnjem periodu. Imaćete priliku da Novu godinu dočekate uz zvuke rok muzike na nekoliko lokacija u gradu sa postavljenim velikim binama.

Međutim, ako ste ljubitelj velikih evropskih metropola, prvo mesto za doček Nove godine u Italiji je zapravo Rim. Čuven po monumentalnoj arhitekturi, viševekovnoj kulturi, Rim je jedan od prvih vidova civilizacije u ovom delu Evrope. Glavno mesto okupljanja za Novu godinu u Rimu je Pjaca del Popolo. Ovde se održava najveća žurka u Rimu, uz zvuke strane rok muzike. Ljudi se okupljaju i na drugim trgovima poput Pjace Navone i mnogih drugih. Ukolio vas ovogodišnje putovanje dovede u italijansku prestonicu, ne propustite priliku da obiđete neke od najpoznatijih atrakcija poput Koloseuma, gde možete da dočeka Novu godinu uz grandiozni vatromet. Zatim obiđite Panteon, kao jednu od najstarijih građevina iz perioda pre naše ere. A ukoliko ste vernik katoličke veriospovesti, mozete da odete i u Vatikan, da vam lično papa Franja poželi sve najbolje u narednoj godini.

I za kraj, ne zaboravite da se nalazite u delimično alpskoj zemlji. Passo Tonale, glečer Presena, Ponte di Lango i Temu, predstavljaju neke od najpoznatijih italijanskih skijaških oblasti. Veliki broj ski staza i žičara, kao i najsavremeniji objekti i oprema skijaške infrastrukture, mogu da budu pravi izbor za vaše novogodišnje putovanje.

Opšti podaci
Italija se s pravom smatra jednom od najvećih svetskih ikona za turističke destinacije. To je zemlja sa seoskim predelima iz mašte, velikim brojem gradskih pejzaža, kulturno – istorijskih spomenika i verskih objekata. Takođe, Italija se i danas smatra Mekom za visoku modu, i centar je dobrog ukusa za čitav svet. Priznaćemo da je ideja da se cela zemlja obiđe u toku samo jednog putovanja, slično pokušaju da se odjednom pročita cela biblioteka, tako da vam preporučujemo da Italiju obilazite postepeno i u više navrata, kako biste svaki put osetili pravi ambijent i kulturu podneblja u kojem ste bili.

Položaj: Italija je parlamentarna Republika u jugoistočnoj Evropi. Graniči se sa Francuskom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijomm i to sve na severu gde poseduje kopnenu granicu. Na jugu se nalaze ostrva Sicilija i Sardinija, dva najveća ostrva u Sredozemnom moru. Italija je podeljena na 20 regiona, 110 provincija, i na 8100 opština.
Klima: S obzirom na činjenicu da obuhvata veliku teritoriju, Italija nema jedinstvenu klimu. Na visokim planinama klima je vlažna i hladna, dok u većini unutrašnjih, severnih regiona, poput Pijemnota i Lombardije ima kontinentalnu ili umereno – kontinentalnu klimu. Delovi koji izlaze na more, imaju pretežno mediteransku klimu.
Jezik: u Italiji se pretežno govori italijanskim jezikom.
Hrana: Evoluirala kroz vekove, moderna italijanska kuhinja predstavlja jednu od najzastupljenijih u celom svetu. Gotovo da ne postoji zemlja u kojoj se ne služe italijanski specijaliteti i koja nema italijanski restoran. Najpoznatija italijanska jela su pica i razne vrste pasti, dok je u pripremi skoro svih jela, prisutna velika količina začinskog bilja poput bosiljka, origana, mente, žalfije.
Piće: U Italiji su vermuti veoma popularni. Ako posetite ovu državu preporučujemo vam da okusite neki od likera kao što su: Amaretto, Limoncello, Grappa i Strega. Italijanski espreso i generalno kafa je poprilično jačeg ukusa, tako da, ukoliko ste ljubitelj kafa, ovo je pravo mesto gde treba da se prepustite degustaciji.

Turističke atrakcije
Muzeji:
Muzeji u Vatikanu - predstavljaju nezaboravno iskustvo koje koje treba doživeti ukoliko se već nalazite u Rimu. Kolevka hrišćanstva, i današnji centar katoličanstva, nudi vam veliki broj relikata iz raznih perioda istorije, koje morate da vidite. Vatikanski muzeji se sastoje od 6 celina: Egipatskog muzeja, Etruščanskog muzeja, Sikstinske kapele, Rafaelovih odaja, Pinakoteke i Etnološkog muzeja. Jedna od svakako najvećih atrakcija je Sikstinska kapela koju dnevno poseti na hiljade turista.
Dvorci i palate:
Castell del Ovo (Dvorac Jaje) predstavlja dvorac iz perioda 12 veka, i zbog svog veličanstvenog izgleda dominira napuljskom obalom. Dvorac je bio kraljevska rezidencija tokom nekoliko vekova, i imao je bitnu stratešku ulogu. Ime je dobio po srednjovekovnoj legendi koja kaže da je rimski pesnik Vergilije, kojeg su smatrali čarobnjakom, u temelje dvorca stavio čarobna jaja, kako bi ih učinuo večnim i neuništivim.
Castello Sforzesco („Sforzin dvorac“) se nalazi u Milanu i tokom raznih istorijskih perioda, služio je kao službena rezidencija milanskih vojvoda dok je danas pretvoren u muzej i galeriju. Gradnja ovog dvorca započela je u 14. veku, a radove je privela kraju ugledna milanska porodica Sforza, po kojoj je dvorac i dobio ime. I Leonardo da Vinči je učestvovao u jednom periodu gradnje dvorca. Danas dvorac predstavlja mesto kulture i jedan je od najzanimljivijih zabavnih centara umetnosti u Milanu.
Kraljevska palata Caserti (Reggia di Caserta) je bivša kraljevska rezidencija izgrađena za burbonske kraljeve napulja. U 18. veku je bila najveća palata u Evropi. Danas je deo svetske kulturne baštine UNESKO-a.
Verski objekti:
U Vatikanu, državi/gradu sa zapanjujućim crkvama, Bazilika Svetog Petra predstavlja centralnu i najveću crkvu. Po statističkim podacima, kada je prometan dan oko 20 000 posetilaca obiđe baziliku. Ukoliko odlučite da posetite ovu momumentalnu građevinu savetujemo vam da se prikladno obučete, što podrazumeva izbegavanje: kratke suknje, bermude i majice na bretele.

Ostale atrakcije:
Koloseum predstavlja najmonumentalniju građevinu i zaštitni je znak grada Rima. Iako pleni svojom veličinom i izgledom, sama činjenica da su se tu nekada borili gladijatori i zatvorenici sa lavovima, stvara dozu strahopoštovanja prema ovom spomeniku.
Panteon, nekadašnji hram rimskih bogova, sigurno je najimpozantnija drevna zgrada u Rimu. Ovaj hram postoji skoro 2000 godina, i jedinstveno je iskustvo koje ćete doživeti pri prolasku kroz njegova ogromna vrata. Pogled ka svodovima je zadivljujući, vraća vas u vreme početaka rimske civilizacije i kulture. Danas služi kao katolički hram.