Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina - Budimpešta

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Nova godina u Budimpešti je destinacija koju vam toplo preporučujemo. Tokom novogodišnjih praznika Budimpešta je obasjana obiljem novogodišnjih ukrasa i jelki, tako da je prava privilegija ostvariti svoje novogodišnje putovanje upravo u ovoj evropskoj metropoli. Organizovanje dočeka Nove godine na trgovima gotovo da je postala tradicija za ovaj velelepni grad, na kojima učešće uzimaju najpoznatiji lokalni, ali i svetski poznati bendovi.
Novogodišnja noć u Mađarskoj, kao i u velikom delu zapadnoevropskih zemalja, zove se Silvester. Iako se Nova godina u Budimpešti slavi na više lokacija i trgova, napominjemo da je jedna od najposećenijih lokacija za doček Nove godine Franc Listov Trg. Ovaj trg je prepun raznih barova, pabova i kafana, pogodnih za svačiji ukus i za svačiji džep. Ukoliko vaše novogodišnje putovanje u Budimpeštu traje više od jednog dana, preporučujemo da svoj provod usmerite na višednevnu proslavu na Vorosmarti Trgu. Ovde svetkovanje počinje 30. decembra i traje sve do 1. januara. Kao i na ostalim trgovima, ovde se može videti grandiozni vatromet u ponoć. S obzirom na to da su Mađari vesela nacija, ne treba da vas iznenadi činjenica da je u većini lokala, kafana i restorana živa svirka i da je provod zagarantovan.
Budimpešta je grad arhitektonskih suprotnosti, tako da turistima nudi najširi dijapazon usluga. Za turiste koji preferiraju luksuz, Budimpešta je pravo mesto za novogodišnje putovanje iz snova. Velika je ponuda novogodišnjih aranžmana koji se nude u hotelskim kompleksima i spa-centrima gde svaki posetilac može da se opusti i prepusti čarima spa tretmana.
Nešto romantičnija varijanta dočeka Nove godine u Budimpešti je krstarenje Dunavom uz zvuke cimbala i mađarskih čardaša, ali naravno i uz čašu šampanjca, kao i bogatu večeru prepunu tradicionalnih mađarskih kulinarskih đakonija.
Ukoliko ste ljubitelj sela, nikako nemojte da propustite da vaše novogodišnje putovanje provedete u nekom od sela u blizini Budimpešte. Tako možete da učestvujete u raznim seoskim običajima koji se upražnjavaju na sam doček Nove godine. U mađarskim selima tradicija je da se uoči Nove godine ritualno spaljuje strašilo koje predstavlja žrtvenog jarca. Strašilo se zove Džek Strou, što znači čovek od slame. On predstavlja sve zlo koje se dešavalo u prethodnoj godini, tako da je spaljivanje simboličan čin rasterivanja zla. Meštani se najpre okupe oko strašila, a zatim svi zajedno šetaju kroz selo dok ga na kraju ne spale. I tako se po verovanju žitelja sela, ulazi u novu i srećniju godinu.
Osobama istančanog ukusa preporučujemo odlazak u neku od budimskih čardi koje uz bogatu večeru nude i sjajan folklorni program i zabavu do ranih jutarnjih sati.
Mađarska je poznata i po velikom broju zanimljivih tradicionalnih običaja, ali i sujeverja koja su usko povezana sa dočekom Nove godine. Nama je privuklo pažnju verovanje da se u toku novogodišnje noći pravi što veća buka kako bi se oterali zli duhovi. Takođe, Mađari ukoliko žele da budu srećni naredne godine treba da izbegavaju da šiju i peru veš na novogodišnje veče, što domaćicama svakako ne pada teško. Bilo kako bilo, treba izbegavati odlazak kod lekara uoči dočeka Nove godine – veruje se da ko ode kod lekara baš te noći, zdravlje ga neće dobro služiti naredne godine. Još jedan interesantan podatak je da nije poželjno ništa baciti niti ukloniti iz kuće, da ne bismo u narednoj godini oskudevali. Ženama svakako ne baš omiljen običaj je i to da je poželjno da prva osoba koja vam uđe u dom nakon Nove godine, bude muškarac, radi boljeg prosperiteta i napretka u domaćinstvu. Ovo verovanje je veoma malo prisutno i to u nekim ruralnim predelima. Ukoliko imate sreće da se niste probudili mamurni, trebalo bi da se umijete hladnom vodom i crvenom jabukom, kako biste bili zdravi i jedri poput jabuke. Ali ako ste malo više alkohola konzumirali prethodne noći, dobro će vam doći Korheli supa od povrća, koja je nezaobilazan detalj svake mađarske novogodišnje trpeze. Složićete se da su neobična i zanimljiva verovanja u Mađara po pitanju dočeka Nove godine i ispraćanja stare, a ukoliko biste želeli da budete deo toga preporučujemo vam da za svoje novogodišnje putovanje kao krajnju destinaciju odaberete upravo Budimpeštu.
Veoma važnu preporuku daćemo vam i po pitanju hrane. Za Mađare hrana predstavlja veoma bitan segment svih proslava i svetkovina i zato joj treba pristupiti sa izvesnom dozom strahopoštovanja. Na novogodišnjoj trpezi najčešće se može naći svinjetina, jer ona po verovanju donosi sreću i napredak. Mađari će se retko odlučiti na peletinu ili ćuritinu na trpezi uoči praznika, smatrajući da su to životinje koje simbolizuju siromaštvo. Tu je već pomenuta Korheli supa, tradicionalno jelo koje se jede 1. januara, a odlična je za mamurluk.
Ukoliko se odlučite za Novu godinu u Budimpešti ove informacije o korišćenju gradskog prevoza će vam svakako biti od značaja. S obzirom na to da je odlično organizovan, svakako će da vam olakša dolazak do željene destinacije. U Budimpešti, tokom novogodišnje noći učestale su usluge na tamvajskim linijama 4 i 6, i tada saobraćaju na svakih 3 do 5 minuta. Međutim i svi ostali gradski autobusi uvode vanredne linije tako da je put do glavnih gradskih trgova olakšan. Plaćanje taksi prevoza u ovakvim uslovima predstavlja nepotreban izdatak.
O Budimpešti
Glavni grad Mađarske, Budimpešta, ponosi se svojom istorijom i arhitekturom koje su vekovima oblikovale ovu evropsku metropolu. Tek u 19. veku dobija ovaj naziv, a sastavljen je od starijeg dela grada, Budima, koje je predstavljao nekadašnje sedište kraljeva, i Pešte, novijeg dela grada koji je izgrađivan tokom 19. veka. Dok je Budim stecište kulturnog života, protkan naizgled srednjovekovnim uličicama, Pešta obiluje prostranim avenijama i trgovima. Spoj ova dva dela grada je neverovatan i predstavlja pravu egzotiku za svakog turistu. Takođe, ovaj centar kulturnog, političkog i javnog života može da se pohvali i brojnim spa-centrima i banjama koji predstavljaju raj za osobe željne odmora i dobre zabave.
Opšti podaci
Položaj: Budimpešta je kontinentalni grad, bez izlaza na more. Nalazi se u Jugo-istočnom delu Evrope u Panonskom basenu. Graniči se sa sedam država - na jugu sa Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom, na severu Slovačkom i Ukrajinom, na zapadu sa Austrijom i na istoku sa Rumunijom.
Klima: Budimpešta, kao i cela Mađarska, ima pretežno kontinentalnu klimu. Veliki su rasponi u temperaturi, od jakih i vrlo hladnih zima, do vrelih leta. Tokom najhladnijih zimskih perioda živa se na termometru spusti i do -10°C, dok leti zna da se popne i do neverovatnih 35°C. Zanimljivost budimpeštanske klime je mala količina padavina, tako da se ni u zimskim periodima sneg ne zadržava dugo na tlu. Turistima se nošenje kišobrana preporučuje početkom leta, kao i sredinom zimskog perioda.
Jezik: zvanični jezik je mađarski.
Religija: katoličanstvo.
Hrana: Mađari su veliki gurmani, tako da ne čudi veliki broj specijaliteta koji su nastali upravo u njihovoj lokalnoj kuhinji. Najpoznatiji mađarski specijalitet je gulaš, ljutkasto jelo bogato mesom. Međutim, Mađari su poznati i kao majstori u pripremi raznih vrsta riba i riblje čorbe. Dobro je znati da im je crni luk neizostavan sastojak većine specijaliteta, kao i paprika i kupus. Pored toga što vole začinjeno i ljuto, nisu imuni ni na slatkiše. Ukoliko posetite Budimpeštu, nikako nemojte da propustite da pojedete tradicionalno napravljenu Doboš tortu i Žerbo kocke. Nećete se pokajati ni ukoliko odlučite da probate tradicionalno pravljena kisela testa – Mađarice su pravi majstori u tome.
Arhitektura: Budimpešta, grad velikog broja kulturnih i istorijskih spomenika, ležeći na Dunavu, vekovima tiho ispusuje svoju bogatu prošlost. Arhitektura Budimpešte je monumentalna i nastajala je tokom najrazličitijih istorijskih epoha. Najstariji spomenici kulture sačuvani u ovoj evropskoj metropoli, datiraju iz antičkog perioda (1. vek), kada se ovde nalazio rimski grad Akvinikum. Ulice Budimpešte prepune su građevina koje su projektovane najrazličitijim arhitektonskim i umetničkim stilovima. Pored nekolicine građevina koje odišu antičkim duhom, tu su i one rađene u gotskom, renesansnom, vizantijskom, baroknom, klasičnom i neoklasičnom dizajnu. Interesantno je da su većina zgrada u Budimpešti poprilično niske – svega stotinak ima više od deset spratova. Na ovaj način Budimpešta uspeva da očuva svoj istorijski gradski pejzaž i autentičan, arhaičan izgled. Najvećim remek-delom savremene arhitekture smatra se Palata umetnosti. Pregršt građevina su se našle na UNESKO-ovoj listi kulturne baštine: Budimski dvorac sa svojom okolinom, Avenija Andraši i Milenijumski muzej metroa. Čitava Budimpešta, na osnovu svoje arhitektonske strukture, izgleda kao ogroman kulturno- istorijski lokalitet. Samim tim, predstavlja jednu od najtraktivnijih turističkih destinacija kada su evropske metropole u pitanju.
Turističke atrakcije
Dvorci i palate:
Kraljevska Palata predstavlja monumentalnu građevinu sagrađivanu, rušenu, pa opet iz temelja građenu više puta u proteklih sedam vekova. Sredinom 13. veka, Bela IV je upravo na ovom mestu uspostavio svoju kraljevsku rezidenciju. Nakon njega, ovu velelepnu građevinu u iste svrhe koristili su i dolazeći kraljevi. Iako je palata sravnjena u bici sa Turcima 1686. godine, Hazburzi su je iz temelja ponovo sagradili, ali vrlo malo vremena su provodili u njoj. Danas Kraljevska Palata predstavlja veliku atrukciju i nezaobilaznu turistučku destinaciju.
Muzeji:
Izgrađen 1847. godine, Narodni muzej predstavlja neoklasičnu građevinu koja sadrži najvažniju kolekciju zaostavštine iz različitih perioda mađarske istorije. Eksponati ovog muzeja prate istoriju Karpatskog Basena od najranijih vremena, do kraja Avarskog perioda početkom 9. veka. Drugi sprat je određen za postavku eksponata iz perioda mađarske države, od osvajanja Karpatskog Basena do pada komunizma. Interesantno je posetiti i sam podrum u kojem se nalaze predmeti iz najranijih perioda istorije ovog podneblja, a koji sežu u same početke ljudske civilizacije, kao što su rimski i antički period.
Verski objekti:
Jedna od najvećih katerdrala u Budimpešti je Bazilika Svetog Stefana. Građena gotovo pola veka u neoklasičnom dizajnu, završena je tek 1905. godine. 1868. godine dogodila se nezapamćena tragedija u procesu gradnje ove katedrale, kada je olujni vetar porušio kupolu, te je celokupna građevina morala da se gradi od temelja kako bi dostigla sjaj i lepotu koju danas ima. Unutrašnji deo bazilike prilično je taman i sumoran, međutim posetiocima se raspoloženje popravlja čim se popnu na sam vrh kupole sa kojeg imaju prilku da posmatraju panoramu Budimpešte. Penjanje je omogućeno stepenicama ili liftom.
Drugi po redu verski objekat koji ima veliku istorijsku vrednost je Velika Sinagoga. Ona predstavlja najveći jevrejski hram na svetu (ukoliko izuzmemo onaj u Njujorku) i može da primi oko 3000 posetilaca. Izgrađena je davne 1859. godine prema dizajnu Frigzes Feszl u rimskom i moravskom stilu. Posetioci sinagoge na severnoj strani mogu da vide impozantan spomenik Holokaustu iznad masovnih grobnica svih onih koji su ubijeni od strane nacista u periodu 1944-1945. godine.
Obilazak Budimpešte (naše preporuke)
Po dolasku u Budimpeštu, preporučujemo vam da najpre prođete kroz Peštu i najuži centar ovog dela grada, a zatim pređete lančani most i obiđete srednjevekovne ulice Budima. Bilo da ste u Budimpeštu svratili na samo jedan dan, ili planirate da se duže zadržite, avanturu obavezno započnite obilaskom kulturnih i istorijskih spomenika Pešte, a potom Dvorca u Budimu. Prolazeći kroz sam centar Budimpešte nemojte da propustite mogućnost da okusite čari lokalne mađarske kuhinje u nekom od usputnih restorana i kafana. Nakon što ste okusili proizvode mađarske trpeze, obavezno posetite dva muzeja: Mađarski nacionalni muzej (Magyar Nemzeti Múzeum; Múzeum krt. 14-1) i Memorijalni centar Holokausta (Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ; Páva utca 39). Svaki turista koji dođe u Budimpeštu, ne treba da propusti šetnju ulicom Vaci (Váci utca) koja je glavna pešačka i šoping ulica u Budimpešti. Originalne mađarske rukotvorine možete da pronađete ukoliko svratite u radnju Vali Folklór. Ako ste ljubitelj reke, preporučujemo da se iz ulice Vaci uputite prema Dunavu i tako stignete na trg Kossuth tér. Ovaj trg je poznat po tome što se na njemu nalazi velelepno zdanje Parlamenta, koje predstavlja jednu od najlepštih građevina u Evropi. Parlament predstavlja simbol Budimpešte, pa preporučujemo da ga svakako posetite i obiđete.
U blizini Parlamenta nalazi se veliki park u kojem se nalazi kolosalni spomenik Sovjetskom savezu i oslobođenju Mađarske krajem Drugog svetskog rata. Ovo predstavlja pravu retkost na ovom području, jer je ovaj spomenik jedini preostali spomenik Sovjetima u Budimpešti, pošto su svi ostali uklonjeni. Obližnji park može da vam posluži kako biste napravili predah na klupi, a ukoliko ogladnite slobodno se uputite u neki od obližnjih restorana koji svakako nude bogat spektar lokalnih specijaliteta. Ono što nikako ne biste smeli da propustite ukoliko prvi put dolazite u Budimpeštu jeste odlazak na Sečenijev lančani most (Széchenyi lánchíd). Ovo je prvi most kojim su povezani Budim i Pešta. Kada ga pređete, možete da se popnete uspinjačom do istorijskog jezgra Budima i tu posetite dvorac.
Obavezno prošetajte zanimljivim uličicama u okolini dvorca koje odišu viševekovnom istorijom. U blizini se nalaze i Mađarska nacionalna galerija i Muzej istorije Budimpešte. U ovom delu grada ulice su poprilično kaldrmaste, tako da vam preporučujemo što udobniju obuću koja će vam biti pogodna za celodnevnu šetnju. Na kraju dana savetujemo vam da se opustite uz bogatu večeru i kratak predah kao pripremu za bogat noćni život, po kojem je Budimpešta prepoznatljiva. Mađarska prestonica vam nudi odličnu ponudu večernje zabave, od kafana, pabova, klubova i diskoteka.