Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova godina - Berlin

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Glavni grad Nemačke, Berlin, već godinama unazad važi za grad sa najmasovnojom novogodišnjom žurkom u celom svetu. U centru Berlina, kod Brandenburške kapije, svake godine Novu godinu čeka preko million ljudi. Dobro ste čuli, milion! Dok će neki da misle da je ovo i najveća moguća gužva koja može da vas zadesi, drugi će biti presrećni što su deo najmnogoljudnije zabave na svetu.

Ulicama šetaju kilometarske kolone ljudi, a svuda unaokolo se nalaze pozornice i bine sa živom muzikom različitih žanrova. Prisutni mogu da uživaju u zvucima, rok i pop muzike, ali i densa, hip - hopa i sve popularnijeg tehna. Svetlosni efekti na sve strane upotpunjuju ovaj događaj, te tako možete da vidite raznobojne laserske animacije, interaktivne ekrane, kao i druge audio i vizuelne projekcije.

Tačno u ponoć Nova godina u Berlinu dobija svoj puni sjaj. Tada sledi spekrakularan vatromet koji je toliko jak i moćan da ga mnogi nazivaju gigantskim, zastrašujućim i fantastičnim. Šarenilo boja i zvuka, tačno u ponoć obasjava ceo Berlin. Prava je privilegija uživati u ovakvom dočeku Nove godine, a što mlade najviše oduševljava jeste njegova cena. Ova zabava je naprosto besplatna.

Berlin se za Novu godinu priprema već od 30. decembra, kada posetioci mogu da prisustvuju muzičkim probama i tako vide šta mogu da očekuju za novogodišnju noć. Ako im se ne dopadne ono što ih sutradan očekuje, još uvek nije kasno da rezervišu neki sto u jednom od klubova i pabova u gradu. S druge strane, ako im odgovara luda ulična žurka, pravo je vreme da donesu odluku šta će da piju. Nemci mnogo vole pivo, ali u hladnim zimskih noćima, atmosferu može dodatno da ugreje i neko kuvano vino, ali, što da ne, i šampanjac.

Preporučićemo vam još jednu značajnu lokaciju za Novu godunu u Berlinu; to je “Kulturbrauerei”. Ovde se organizuje nekoliko muzičkih nastupa kojima možete da prisustvujete, s tim što ovde morate doći do 20 časova kada program počinje, kako biste mogli da uđete. A ako vam zafali vazduha uvek možete da se pridružite velikoj grupi ljudi koja Novu godinu čeka na ulicama Berlina.

Ukoliko imate dobru kondiciju za lude noćne provode i konzumaciju malo veće količine pića, možda je pravo mesto za vas all-inclusive klub “Postbahnhof”. Pošto kupite kartu, ostaje vam samo da počnete sa konzumacijom raznih pića u neograničenim količinama. Ovde vam savetujemo, da ne preterujete, iako je sve dozvoljeno, nije baš sve preporučivo. Ova lokacija takođe vam nudi zanimljiv muzički program, kao i posmatranje vatrometa.

Nova godina u Berlinu može da se dočeka i u sasvim drugačijem ambijentu, od gore navedenog. Ako ste ljubitelj avanture, predlažemo vam da Novu godinu dočekate na vrhu nekog oblakodera, ili krstarenjem rekom Šprejom, koja protiče kroz centar Berlina.

Ako vaše novogodišnje putovanje u Berlin traje više dana, savetujemo vam da obiđete malo ostrvo koje se nalazi na sredini toka reke Špreje, a na kome su smešteni klasični muzej kao i Berliner Dom, to jest, gradska katedrala. Ukoliko dođete na ovo ostrvo predlažemo vam da obavezno uđete u Novi muzej u kojem se nalazi bista egipatske kraljice Nefertiti. Ovo sve možete da obiđete, ako se odlučite na neko od krstarenja Šprejom.

Vaše novogodišnje putovanje u Berlin može da bude nezaboravno, jedino ako posetite neki od novogodišnjih vašara i prepustite se klasičnoj nemačkoj tradiciji, kuhinji i muzici. Čuveni “Gendarmenmarkt” je veliki berlinski novogodišnji vašar, u kojem se nalazi statua velikog pesnika Fridriha Šilera, a svuda oko njegovog spomenika su smeštene tezge na kojima se mogu kupiti autentične nemačke kobacise, razne poslaltice i pivo. Za ljubitelje rukotvorina, ovo je pravi raj i ovde mogu da kupe razne suvenire, radove drvodelja, majstora za šešire, staklara, kao i razne nacionalne nošnje i proizvode od vune i krzna.

Kada je berlinska kuhinja u pitanju, na pravom ste mestu ako želite bogato da se poslužite za Novu godinu. Iako je akcenat stavljen na kobasice, moći ćete da uživate u raznim šniclama i drugim mesnim prerađevinama. Na novogodišnjoj trpezi će se neizostavno naći kiseli kupus, kao i novogodišnji punč, ali i kolačići od marcipana u obliku prasića.

O Berlinu
Berlin je najveći, ali ujedno i glavni grad Savezne Republike Nemačke. Od kraja hladnog rata i ujedninjena ove velike zemlje, Berlin ponovo postaje centar dešavanja u celoj regiji, a i šire. Najveći je grad od svih koji su u sastavu Evropske unije (ukoliko izuzmemo London). Danas je Berlin jedan ogroman multikulturalni i multietnički centar i uživa epitet liberalnog grada. S obzirom na veoma bogatu prošlost, Berlin obiluje raznim kulturno - istorijskim lokalitetima, koji su izuzetno značajni pri turističkim obilascima. Gotovo fascinantni tragovi prošlosti, mogu se videti u skoro svakoj ulici i na svim trgovima, što daje posebnu draž ovoj metropoli. Berlin poseduje oko 170 muzija i impoznatnu količinu galerija, kao i pozorišta i bioskopa, tako da je to i jedna velika kulturna metropola.

Opšti podaci
Položaj: Berlin se nalazi na severoistoku savezne Republike Nemačke i njen je glavni grad. Sa svojih oko tri i po miliona stanovnika, predstavlja jednu od šesnaest država u okviru Nemačke. Predstavlja jedan od najznačajnijih centara u državi, i u njemu se nalaze najvažnije administrativne institucije. Berlin leži na dve reke: Šprej i Hafel, i podeljen je na dvanaest administrativnih jedinica.
Klima: Klima je u Berlinu umerenokontinentalna, sa umerenom količinom padavina. Leta su umereno topla sa temperaturama od 22 do 25 °C, dok su zime hladne. Najviše temperature zimi mogu da idu do 4 °C. Berlin je specifičan zbog toga što centar grada ima svoju mikroklimu koja je zbog akumulacije toplote od strane visokih zgrada, viša za oko 4°C, u odnosu na klimu u prigradskim naseljima.
Jezik: Zvanični jezik u Nemačkoj je nemački.
b Nemci se generalno ne smatraju religioznom nacijom, tako da su oko 30% Nemaca pripadnici nemačke evangelističke crkve. Berlin kao glavni grad Nemačke, smatra se izrazito atiestički nastrojenom metropolom.
Hrana i piće: U Berlinu je omiljena hrana takozvani bratvurst, odnosno kobasice, i jedu se u svim mogućim varijantama, dok je omiljena verzija sa karijem i kečapom. Često se uz njih služi pomfrit. Generalno su Nemci ljubitelji mesa, ali i povrća, tako da ćete kod njih na tanjiru da nađete ponekad i nezamislive kombinacija namirnica. Kada su pića u pitanju, pivo je najomiljeniji i najzastupljeniji napitak koji Nemci konzumiraju.

Turističke atrakcije
Muzeji:
DDR muzej predstavlja veliki istorijski muzej koji se nalazi u Berlinu. Ovaj muzej svedoči o svakodnevnom životu za vreme Berlinskog zida između Istočne Nemačke i Zapadne Nemačke. U muzej se ulazi sa strane reke Šreje, i to odmah preko puta Berlinske katedrale.
Nemački istorijski muzej u Berlinu, posetiocima nudi detaljan pregled svega što su Nemci radili proteklih 2000 godina. U muzeju se nalazi i veliki globus, koji je nekada stajao u Ministarstvu spoljnih poslova nacističke Nemačke, i danas ima nekoliko rupa napravljenih od metaka. U dvorištu muzeja moguće je videti skulpture umirućih vojnika, koje su rađene u baroknom stilu.
Verski objekti:
Nikolaikirche predstavlja možda i jedinu sačuvanu izvorno gotičku građevinu. Ova crkva je imala značajnu ulogu u vreme reformacije i u njoj je održana prva luteranska misa 1593. godine. U okviru crkve mogu se videti i krstionica iz perioda 14 veka, kao i barokna propovedaonica iz 18. veka, dok je oltar u katedrali prvobitno rađen u renesansnom stilu još u 16. veku. U centralnom delu otlara nalazi se prikaz Tajne večere.
Ostale atrakcije:
Brandenburška kapija predstavlja najveću atrakciju Berlina i smatra se trijumfalnom kapijom grada Berlina. Kapija sa južne strane izlazi na memorijalni centar posvećen ubijenim jevrejima, dok na severu gleda na Rajhstag. Kapija vodi do kraljevske rezidencije. Ova monumentalna tvorevina je izgrađena u osamnaestom veku, a sagradio ju je Karl Gotard Langans, na zahtev Fridrih Vilhelma II.
Zgrada Rajhstaga podignuta je 1894. godine, a središte nemačke politke je postala od 1999. godine. Zgrada je obnovljena, ali je sačuvana njena prvobitna lepota, s tim što je na vrh dodata prelepa staklena kupola. Turistima pažnju posebno privlači lift, kao i pogled koji im se otvara kada se popnu na vrh zgrade.
Umetnička kuća Taheles ili kako je nazivaju “Sistine Chapel of Graffiti” predstavlja umentički centar Berlina, a ustanovljena je nešto nakon ujedinjanja Nemačke. Unutar ovog centra naići ćete na brojne ateljee, bioskope i galerije.