Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Nova Godina - Austrija

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnja putovanja 2020
Doček Nove godine je jedan od najvećih praznika koji se slavi u celom svetu. Po gregorijanskom kalendaru, 31. decembar označava poslednji dan u godini, i upravo tog dana kreće sveopšte slavlje kako bi se na što veseliji i spektakulatniji način ispratila stara, a dočekala Nova godina.

Ukoliko želite da Novu godinu dočekate u jednoj od najlepših zemalja u Evropi, preporučujemo vam da posetite Austriju. Posebno istančan uskus Austrijanaca vekovima je stvarao austrijsku kulturu, velike i bogate gradove i monumentalne arhitektonske građevine. Ova zemlja poznata po gostoprimstvu, dobroj kuhinji i izuzetnoj klasičnoj muzici, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, posebno tokom novogidišnjih praznika.

U većini gradova u Austriji Nova godina se proslavlja na trgovima. Uz dobru muziku, vatromet, ukusnu hranu i piće, Austrijanci ispraćaju staru i dočekuju Novu godinu. Svi oni koji žele da osete deo ove svečane atmosfere treba da se na vreme informišu o ponudi novogodišnjih putovanja za Austriju, kako bi eventualno ostvarili popuste prilikom ranih rezervacija. Naše turističke agencije vam nude širok asortiman novogodišnjih aranžmana za Austriju, kao i dočeke Nove godine u njenim gradovima: Beču, Salzburgu, Gracu, Lincu, Insbruku…

31. decembar je dan kada se u Austriji tradicionalno svi okupljaju za porodičnom trpezom, jede se pečena prasetina i dele novogodišnji pokloni. U Beču već od 14h kreće jedinstvena “novogodišnja staza” na koju su svi pozvani. Duž ulica postavljeni su šatori i posetioci mogu da okuse autohtone ukuse Austrije. Kada ponoć otkuca, glavno mesto dešavanja je ispred crkve Svetog Stefana u samom centru Beča, gde mogu da se čuju najfiniji zvuci klasične muzike. Zvuči bajkovito zar ne?!

Ako Novu godinu u Austriji želite da dočekate na malo zabavniji način preporučujemo vam da posetite bečki Prater (luna park), koji nudi mnoštvo sadržaja kako za najmlađe, tako i da starije. Upravo na ovoj lokaciji možete da doživite najromantičnije trenutke ukoliko odlučite da ponoć dočekate u jednom od vagona iz kojih možete da vidite panoramu Beča, kao i veličanstveni vatromet.

Za one koji žele da se nađu u nešto manjem gradu preporučujemo Grac ili Salzburg. Prelepa dva grada, puna kulturno – istorijskih lokaliteta i zdanja, mogu da budu pravi izbor za vaše novogodišnje putovanje. Na glavnim gradskim trgovima neizbežan detalj je vatromet u ponoć, a svaki od ovih gradova nudi poseban novogodišnji program, koji obiluje dobrom muzikom, raznim austrijskim specijalitetima i kulinarskim đakonijama.

Ako se nađete u blizini Insbruka, nikako nemojte da propustite Bras bend paradu, veoma interesantan događaj koji se odigrava uz večernje fenjere u starom delu ovog prelepog austrijskog grada.

Ako budete u prilici da posetite neku austrijsku porodicu, ne treba da vas iznenadi ukoliko vam posluže pomalo neobičan desert. Za Novu godinu, Austrijanci obično služe sladoled od mentola u obliku dateline sa četiri lista, u znak dobre sreće i uspeha. Možda pomislite da je malo hladno za sladoled, ali pojedite ga, ipak sreću ne treba odbiti.

Salzburg, grad Mocartovog rođenja, i Beč grad u kojem je Mocart stvorio svoja najveća umetnička dela, koji god od njih da posetite za novogodišnje praznike, osetićete duh osamnaestog veka, i imaćete priliku da čujete najpoznatije valcere uz koje možete i da zaigrate.

Događaj jedinstven u celom svetu, Novogodišnji bečki koncert, odigrava se upravo u ovoj austrijskoj prestonici. Bečka filharmonija, svake godine tačno u minut počinje ovaj spektakularni koncert, prepun valcera, arija i marševa. Karte za ovaj događaj planetarnih razmera, veoma teško je nabaviti, a ako ste ljubitelj ovakvih dešavanja, o kupovini karata informišite se na sajtu Bečke filharmonije. Možda vas sreća posluži, i karte budu baš vaše.

Ako odlučite da proveredete vaše novogodišnje putovanje u Austriji, napominjemo da vam ova alpska zemlja nudi raznovrstan ski program. Skijaških centara ima na pretek, samo je potrebno da izaberete vama najpogodniji novogodišnji aranžman koji će da obuhvata doček Nove godine na nekom od skijališta ove prelepe zemlje. Najviši vrh Austrije je Grosglikner, visok 3,797 metara, a ski centri su raspoređeni po regionima Tirol i Vorarlberg. Tako da je Austrija jedna od najboljih solucija, ukoliko ste odlučili da skijate u inostranstvu, staze su fantastično uređene, dok je provod posle skijanja zagarantovan.

Opšti podaci:
Položaj: Austrija je država koja se nalazi u centralnoj Evropi. Graniči se sa 8 država: Češkom i Nemačkom na severu, Slovačkom i Mađarskom na istoku, Slovenijom i Italijom na jugu, a Švajcarskom i Lihtenštajnom na zapadu. Alpsko područje zauzima oko 70% sveukupne površine i pruža se od Bodenskog jezera do Dunava. Reljef ovog područja veoma je raznovrstan, gde su alpske planine obrasle gustim šumama, dok se nad njima uzdižu veličanstveni lednici. Dunavska Austrija je pretežno ravničarska i blago valovita, smeštena duž severa zemlje. Kao federalna republika Austrija je podeljena na devet država, koje su dalje podeljene na okruge i statutarne gradove.
Klima: Austrija se pretežno nalazi u umerenoj klimatskoj zoni, u kojoj dominiraju zapadni vetrovi i dosta padavina. U zapadnom i središnjem delu preovladava alpska klima, iz koje krećući se prema istoku dolazimo do umerenokontinentalnog pojasa. Količina padavina u alpskom delu zemlje iznosi od 1200 do 2000 mm, na jugu i severoistoku do 1700 mm, a u kotlinama i panonskom delu od 600 do 1000 mm. Veoma važan podatak odnosi se na maglu koja je u kotlinama u zimskom periodu skoro neizbežna. Zimske temperature se kreću od 0 do -10 °C, dok su najviše letnje čak do 39 °C.
Jezik: Iako je nemački jezik zvanični jezik u Austriji, na ulicama se mogu čuti svi jezici sveta.
Religija: Većinski deo austrijske populacije čine katolici, dok manjinu čine protestanti. S obzirom na multietničnost područja, u Austriji živi i veliki broj musliman i pravoslavaca.
Hrana i piće: Austrijanci, ambiciozni poljoprivrednici, vinogradari i ugostitelji, svoju samostalnost su iskoristili za postizanje vrhunskih rezultata u kulinarstvu. Zbog toga, austrijska kuhinja je jedinstvena i ukusna. Jedan od najpoznatijih austrijskih specijaliteta je bratvurst, tj. pečena kobasica. Veliki su ljubitelji mesa, a jedan od glavnih specijaliteta je bečka šnicla, koja se danas pravi u celom svetu. Takođe, preporučujemo vam da okusite štrudlu od jabuka i razne vrste knedli pravljenih na autentičan austrijski način. Ako ste ljubitelj slatkiša, nikako ne smete da propustite da probate jedinstvenu Saher tortu upravo u Beču. A ako ste u Salzburgu, ne propustite da posetite unikatnu postalsičarnicu koja proizvodi originalne Mocart kugle. Verujte, jedinstvenog su ukusa.

Turističke atrakcije
Ukoliko odlučite da posetite Austriju neke od sledećih turističkih atrakcija obavezno morate da posetite: Trg Marije Terezije, Muzejska četvrt, Palata Mirabell, Tvrđava Hohensalzburg, Palata Hellbrunn, Ulica Getreidegasse, Alter Markt Trg, Observatorija Kuffner, Kuća Hundertwasser, Imperijalna Palata Hofburg, kao i monumentalni Šenbrun.

Trg Marije Terezije predstavlja jedan od najlepših trgova u Beču, a prepoznatljiv je i po dva muzeja blizanca koji se tu nalaze. U centralni deo trga smešten je spomenik austrijske carice, a svuda unaokolo se nalaze velelepni vrtovi i fontane.
Muzejska četvrt je jedan od najvećih muzejskih kompleksa na svetu. Sastoji se od Leopoldovog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, ali posetiocima predlažemo da svakako obiđu i najpoznatiji centar za ples na svetu Tanzquartier, zatim Arhitektonski centar Beča, kao i čuveni muzički centar Musiktank. U ovom delu grada mogu da se čuju svi svetski jezici jer se upravo na ovom mestu neprestano održavaju međunarodni umetnički festivali.
Odmah pored reke i Mocartovog Univerziteta u Salzburgu za muziku i umetnost, leži jedan od najlepših dvoraca sa vrtovima, dvorac Mirabel. Sagradio ga je arhiepiskop za svoju voljenu ženu. U vrtu se mogu videti razne skulpture kako grčkih i rimskih bogova, tako i vrt sa patuljcima i baštom ruža. Unutar dvorca se nalazi najlepša hala na svetu namenjena venčanjima.

Tvrđava Hohensalzburg je smeštena na samom vrhu planine, i može da se vidi iz svih delova grada. Ukoliko se popnete da je posetite, imaćete fantastičan pogled na Salzburg i Alpe.

Hellbrunn palata je barokna vila monumentalnih dimenzija, a nalazi se u južnom delu Salzburga. Obilazak ove palate predstavlja jednu od najvećih atrakcija za posetioce ovog autrijskog grada.

Ulica Getreidegasse je stara ulica prepuna zanatskih radnji, a nalazi se u samom centru Salzburga. Ovde možete da vidite najrazličitije austrijske rukotvorine, ali ulica je poznata i po tome što je u njoj rođen jedan od najvećih virtuoza svih vremena, Volfgang Amadeus Mocart.
Alter Markt Trg datira iz 1280. godine. Trg se nalazu u starom gradu, dok su srednjovekovne građevine odavno nestale, na njihovom mestu se nalaze velike barokne kuće.
Kuffner-Sternwarte je istorijska observatorija, i ukoliko ste o prirodi radoznali, obavezno posetite ovu atrakciju. Ova obserbatorija datira iz preioda 19.veka. Možete da učestvujete i na predavanju i obiđite jednu od istorijski najstarijih observatorija, a ako vam vreme dozvoli obavezno pogledajte na nebo kroz veliki stogodišnji teleskop.

Hundertwasser kuća u Beču predstavlja jedno od najboljih austrijskih arhitektonskih dostignuća. Friedensreich Hundertwasser je dizajnirao ovo zdanje koje privlači posetioce iz celog sveta. Kuća podseća na ogromnu zelenu oazu u centru grada, a poglede vam mame preko 200 vrsta drveća i žbunova na balkonima i krovnim terasama. Nažalost nije otvorena za posetioce, ali može da se gleda spolja.

Hofburg je jedan od najvećih kompleksa palata u celom svetu. Nalazi se u samom centru Beča i zvanična je rezidencija predsednika Republike Austrije. Danas se u ovoj palati nalazi Nacionalna biblioteka, Ministarstvo finansija i Etnografski muzej.

Šenbrun je jedna od najpoznatijih palata u Beču i svakako možda i najvažniji kulturni spomenik u Austriji. Nekadašnja letnja rezidencija Habrburgovaca, danas je neprikosnoven među turistima i predstavlja najposećeniju turističku atrakciju u celoj Austriji.