Nova godina u Italiji

Italija - Novogodišnja putovanja 2022 - Nova godina u Italiji
Italija već decenijama predstavlja jednu od najpoželjnijih novogodišnjih destinacija. Italijani su veoma temperamentan narod, tako da je Nova godina u Italiji pravi izbor za sve one koji obožavaju lude noćne žurke i dobar provod. Novogodišnju proslavu, Italijani obično započinju u porodičnoj atmosferi, uz tradicionalno bogatu novogodišnju trpezu i poklone. Ali kako se bliži ponoć, svi polako kreću ka glavnim gradskim trgovima na “Fiesta de San Silvestro”.
Bilo da odlučite Novu godinu 2022. da provedete u nekom od velikih gradova poput: Rima, Venecije, Bolonje, Firence, Napulja, ili na nekom od predivnih jezera, ili planinskih vrhova, Italija vam nudi veoma bogatu ponudu. Potrebno je samo da se na vreme informišete i rezervišete vaše novogodišnje putovanje iz snova, a onda se prepustite Italiji i uzavreloj novogodišnjoj atmosferi.
U većini italijanskih gradova očekuju vas organizovane novogodišnje proslave na trgovima uz proseko i vatromet u ponoć. Ovo može da bude odlična prilika da probate neki od tradicionalnih italijanskih specijaliteta, poput pice ili paste.
Ako se odlučite za romantičan doček, prelažemo vam Novu godinu u Veneciji. Ovaj predivan grad predstavlja jednu od najpoželjnijih svetskih destinacija za proslavu Nove godine. Sutradan vam preporučujemo da obavezno posetite neki od glavnih kulturno – istorijskih spomenika ovog predivnog romantičnog grada, a ukoliko vreme dozvoli, provozajte se gondolom.

Ukoliko više volite gradsku vrevu i nezaboravne žurke, onda je pravo mesto za vas Rim. Obasjan hiljadama svetiljki i lampiona, Rim je jedan od najlepših evropskih gradova tokom novogodišnjih praznika. Naša preporuka je da Novu godinu dočekate na trgu Pjaca del Popolo, ili Koloseumu. Sa ove dve lokacije, možete odlično da vidite vatromet.
I na kraju, ne zaboravite da je Italija alpska zemlja, stoga ukoliko volite skijanje, predlažemo da se tokom novogodišnjih praznika otisnete na neku od skijaških destinacija, koje nude veoma bogat program.

I još nešto, tokom novogodišnje noći valjalo bi da jedete svinjetinu sa sočivom, radi dobrog zdravlja, prosperiteta i bogatstva, a kako biste sebi obezbedili i sreću u Novoj godini, onda obavezno obucite crveni donji veš. Ovo svakako spada u domen verovanja u Italijana, ali većina njih to i danas praktikuje.