Novogodišnja putovanja - Grčka

Nova godina 2022 Grčka - Novogodišnja putovanja Grčka
Godinama unazad, Grčka predstavlja jednu od omiljenih novogodišnjih destinacija, kako Evropljanima, tako i stanovnicima drugih kontinenata. Ima veoma povoljan geografski položaj, jer se nalazi na raskrsnici puteva Evrope, Azije i Afrike. Ova južnoevropska i balkanska zemlja nudi bezbroj mogućnosti za proslavu Nove godine.

Za Novu godinu, Grci se tradicionalno okupljaju oko trpeze i u krugu porodice i prijatelja daruju poklone jedni drugima, a posebno deci. Deca i dalje veruju, da im kroz poklone Deda Mraz ispunjava želje, dok odrasli nemaju srca da ih razuveravaju. Uostalom, shvatiće legendu o Deda Mrzu kada porastu i kada oni svojoj deci budu kupovali poklone, a do tada neka maštaju.
Za Grke 1. januar je veoma značajan, kako zbog Nove godine, tako i zbog svetkovanja svetog Vasilija, jednog od osnivača grčke pravoslavne crkve, u čiju čast se peče kolač po njegovom imenu. Kolač nalikuje na našu česnicu, i u njega se stavlja novčič, a onaj ko novčić pronađe, veruje se da će da bude veoma srećan u narednoj godini.
Zavisno od vrste zabave koju preferirate, treba da izaberete i vrstu svog novogodišnjeg putovanja. Ako ste raspoloženi za ludu žurku do ranih jutarnjih sati, predlažemo vam da za Novu godinu odete u Atinu ili Solun
. Ova dva velika grada, tradicionalno organizuju doček Nove godine na nekom od svojih glavnih trgova. U Atini se glavno slavlje dešava na trgu Sintagma, dok se vartomet odigrava iznad čuvenog Akropolja. Prizor je veličanstven i može da se posmatra iz skoro svih delova Atine. S druge strane, u Solunu se glavni doček odigrava ispred Bele kule gde se može posmatrati i vatromet.
Ako želite nešto mirniji doček, bez buke i glasne muzike, pravo mesto za vas je neko od predivnih grčkih ostrva. Ukoliko odsednete u nekom od divnih hotela uz obalu, čeka vas romantičan i miran doček, uz sveće, more, šampanjac. Na vama je samo, da sa sobom povedete voljenu osobu.