Novogodišnja putovanja - Atina, Grčka

Nova godina 2022 Atina, Grčka - Novogodišnja putovanja Atina
Ako ste raspoloženi da Novu godinu dočekate na nekom toplijem mestu, koje nije mnogo daleko od Beograda, Atina može da bude pravi izbor za vaše novogodišnje putovanje. Obasjana hiljadama lampiona i novogodišnjih ukrasa, Atina počinje da slavi od 25. decembra, a slavlje traje sve do 7. januara. Uz hladnjikav vetar, zvuke buzukija, giros i čašisu nekog od tradicionalnih grčkih pića, novogodišnje putovanje u Atinu može da bude pravi izbor za vas. Od Beograda je udaljena svega 1200km, tako da do nje možete da dođete autobusom, kolima ili avionom. Svakako je poželjno da karte rezervišete na vreme, posebno zbog niza pogodnosti koje vas očekuju ranom rezervacijom.
Nova godina u Atini, i u celoj Grčkoj predstavlja značajan praznik. To je dan svetog Vasilija, osnivača grčke pravoslavne crkve, tako da je taj dan višestruko značajan kod Grka. Zbog svoje duge istorije i bogate kulture, Atina već decenijama predstavlja omiljenu novogodišnju destinaciju. Glavni gradski doček je na trgu Sintagma, gde možete da uživate uz muziku i đuskanje. Možete da se zagrejete i uz grčki uzo, a nešto nakon ponoći atmosfera dolazi do vrhunca uz velelepni vatromet iznad Akropolja. Vatromet se vidi iz skoro svih delova Atine i predstavlja veliki spektakl.
Nakon vatrometa, većina ljudi odluči da poseti neki od klubova ili kafića koji nude provod do ranih jutarnjih sati. Bilo da ste raspoloženi za popularnu stranu muziku ili grčku tradicionalnu, koja mahom podrazumeva i folklorne elemente, imate veliki izbor kafana i restorana koji nude odličan provod.
Ako vaš izbor bude novogodišnje putovanje u Atinu, savetujemo vam da obavezno obiđete neke od važnijih kulturno – istorijskih spomenika kojima ova metropola obiluje. Ne propustite da obiđete Akropolj, kao i hram Partenon koji se nalazi na Akrpolju. U blizini se nalazi i Zevsov hram koji je dosta pretrpeo tokom istorije, ali su neki delovi i dalje ostali sačuvani, i kao takvi mame uzdahe posetilaca.